Gabriel Oprea, despre demisia din 2009 de la șefia MAI: În faţa Biroului Permanent la PSD, le-am spus că nu numesc MAFIA la Ministerul de Interne

Gabriel Oprea, despre demisia din 2009 de la șefia MAI: În faţa Biroului Permanent la PSD, le-am spus că nu numesc MAFIA la Ministerul de Interne

Invitat în emisiunea "Lumini și umbre" de la B1 TV, moderată de directorul general al Evenimentului zillei, Dan Andronic, ministrul de Interne Gabriel Oprea a declarat că și-a dat demisia, în 2009, din fruntea MAI, pentru că n-a vrut să numească "mafia la Ministerul de Interne", așa cum ar fi dorit baronii din PSD-ul condus de Mircea Geoană.

"Au trecut vreo şase ani şi pantru luni de atunci. Mi-am dat demisia atunci, după 21 -22 de zile, pe 13 ianuarie 2009", a explicat Gabriel Oprea care a confirmat că a atunci a fost o bătălie de tip mafiot în interiorul PSD-ului.

"Una dintre cele mai importante funcţii din Guvernul României este cea de ministru de Interne. Este o instituţie de forţă a Statului Român, foarte importantă. Atunci (n.r. - revenind la candidatura) eram şeful Departamentului de Apărare, Ordine publică şi Siguranţă Naţională. Am câştigat competiţia politică în mod democratic, iar oamenii au avut încredere în mine. (...) E greu să câştigi o competiţie într-un partid în faţa şefului de atunci, domnul Mircea Geoană, care l-a spirjinit total pe domnul Cătălin Voicu. Am câştigat, şi credeţi-mă că a fost foarte important. Am ajuns ministrul de Interne, dar dincolo de om politic sunt şi militar. Ca om politic, pentru mine era un mare succes, eram a doua sau a treia oară ministru", a amintit Oprea.

"În momentul în care se fac nominalizări într-o instituţie de forţă, secretari de stat sau şeful DIPI, celelalte instituţii ale statului, în speţă SRI, alte servicii, dau un aviz. Au venit tot felul de propuneri (...) Unul din aceste nume, când a fost propus, avizele care au venit de la SRI şi de la alte servicii, au venit că sunt exponenţi ai crimei organizate. Vă daţi seama, România, un membru al UE, membru NATO. Vă daţi seama dumneavoastră, de abia intrasem în UE, în 2007.Făceam 100 de paşi înapoi. Oricum, veau să ştiţi că a fost un moment critic pe linia securităţii naţionale şi un examen al nostru în faţa partenerilor internaţionali. Şi, în primul rând, în faţa parteneriatului strategic important cu SUA", a subliniat Gabriel Oprea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat dacă îi s-a propus să facă un târg, ca ministru, Oprea a răspuns: "Sigur că se fac astfel de propuneri: „Fii şi tu mai generos, ai câştigat competiţia”. Important este altceva, că dincolo de liniştea mea personală, sau de interesul meu personal că ajunsesem ministru, pentru mine primează interesul naţional al României şi nu mă joc cu astfel de cuvinte. Şi am dovedit până la urmă acest lucru. În momentul în care am avut anumite propuneri, nu i-am numit Cu tot riscul. Şi normal că mi s-a spus: „Fii atent, nu-i numeşti, vei fi dat afară din partid, vei pleca cu coada între picioare. Mai mult decât atât, fii foarte atent pe unde mergi”. Vorbesc foarte serios".

"În momentul în care nu i-am numit, până la urmă, am avut nişte garanţii de sprijin. M-am dus, mai mult mi s-a cerut să vin la  Partidul Social Democrat să-mi pun cenuşă în cap şi, că, poate rămân ministru. M-am dus şi stiţi cât am stat? Vă spun eu: 60 de secunde. M-am dus acolo, în faţa Biroului Permanent la PSD, în faţa tuturor, le-am spus că nu numesc, şi vă rog să verificaţi  mafia la Ministerul de Interne. Şi am plecat. Am primit şi eu două voturi din toţi ăia de acolo. Mi-au dat, într-adevăr, Victor Ponta şi Marian Sârbu. Am plecat şi am rămas apoi pe stradă. Într-adevăr, am vrut de aici, de la Ministerul de Interne să fac o conferinţă de presă, să vorbesc de mafie, să vorbesc de tot ce e în Statul Român. Mi s-a recomandat că, să nu uit că totuşi, sunt militar şi nu e bine să stricăm imaginea Statului Român. Şi am înţeles şi acest lucru pentru momentul acela. Vedeţi cum este istoria? Până la urmă se decantează adevărul istoric", a remarcat ministrul de Interne Gabriel Oprea.

"Mi-am dat demisia, nu am putut să spun mare lucru, am spus şi eu că nu vreau să mut mătura şi am plecat pe stradă, singur. Să ştiţi că nu e uşor să pleci singur pe stradă. Mi-am dat demisia. Lângă mine atunci, şi contează mult şi o mângâiere, au venit imediat doi oameni. Domnul primar Onţanu, unul dintre primarii mari ai PSD, şi Anghel Iordănescu. Şi de aici am plecat. Şi am început să construiesc mai mult. Atunci au venit lângă mine, treptat, câţiva parlamentari independenţi şi ştiţi ce am făcut, nu am vrut să plec din Kiseleff, cum se spune, nici de-al dracului. În sensul că am luat clădirea aia mică, tot de acolo din Kiseleff… Mi-am făcut un proiect politic de interes naţional- când iarăşi a râs lumea de mine, acuma toţi vorbesc de interesul naţional- şi am construit bazele acestui proiect: Uniunea Naţională pentru Progresul României. Şi, vedeţi, cu bune, cu rele, cu greşeli, dar avem după cinci ani de zile, în mod indubitabil, am asigurat stabilitatea atunci cu 33 de parlamentari, acuma cu 54, stabilitatea politică şi economică a României într-o perioadă grea", a explicat liderul UNPR.

În privința unei eventuale coaliții de guvernare alături de  Alina Gorghiu, Vasile Blaga şi Mircea Geoană, Gabriel Oprea a mărturisit că  pe Blaga îl consideră un om serios și este prieten cu el, dar deși nu crede în duşmănii politice, îi place să se uite în ochii oamenilor.

"Eu respect şi DNA. A fost ministru de Interne, era  ministrul Apărării, ne-am înţeles foarte bine, era un om serios şi ştie foarte bine că nu am dat jos guvernele din care am făcut parte. Vreţi să vă spun un lucru şi am spus-o şi doamnei Gorghiu. O mişcare spectaculoasă a PNL. Înţeleg pe recomandarea domnului, fostul preşedinte, acuma preşedinte al României,  Klaus Iohannis. O schimbare la faţă extraordinară. În momentul în care PNL a venit cu alt chip, un chip plăcut al doamnei, a făcut o schimbare foarte inspirată".

Cât despre realația cu Mircea Geoană, Gabiel Oprea a specificat că a depășit momentele din trecut și nu îi poartă pică: "Ne-am întâlnit, ne-am strâns mâna, merg mai departe. Vreau să vă spun că aşa m-a construit viaţa, părinţii. Am rămas de la zece ani fără tată, tata  a fost militar. Mama a rămas văduvă la 33 de ani. Viaţa m-a făcut şi, pe urmă, şcoala miliatară să mă consolidez, să am încredere în mine şi să pot să depăşesc aproape orice obstacol. N-am resentimente. Faţă poate de cum mă percepe lumea, un tip mai dur. Vreau să ştiţi că merg acasă, îmi mângâi copiii, mai ales când erau mici, îi iubesc…", a mai spus Gabiel Oprea.