Gabriela Firea a numit la conducerea Spitalului Colentina o persoană cu mari probleme legale. Asistenta medicului Silvi Ifrim: „Doamna doctor mi-a solicitat să întocmesc Registrul. Din 607 pacienți, 120 sunt reali!”

Gabriela Firea a numit la conducerea Spitalului Colentina o persoană cu mari probleme legale. Asistenta medicului Silvi Ifrim: „Doamna doctor mi-a solicitat să întocmesc Registrul. Din 607 pacienți, 120 sunt reali!”

Pentru a bloca ancheta Comisiei de Disciplină, care urma să sesizeze Parchetul, actualul manager a părăsit de urgență spitalul

Managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că intenţionează să restrângă medicii dermatologi din instituţie în mai puţine cabinete, astfel încât să lucreze mai mulţi într-un singur cabinet. Medicii spun că pacienții vor suferi, pentru că ei vor fi nevoiţi să se dezbrace în văzul celorlalţi, iar drepturile legale la confidenţialitate și intimitate vor dispărea. De asemenea, este foarte probabil ca bolnavii să nu mai aibă acces la analizele decontate de Casa de Sănătate.

Decizia managerului, numit pe 16 ianuarie anul curent prin hotărârea primarului general, este, de fapt, o răzbunare pe medicii care o contestă şi-l susţin pe predecesorul ei, dr. Bogdan Andreescu, spun surse din sistemul de sănătate. În continuare, puteţi citi ce poliţe are de plătit Silvi Ifrim în Spitalul Colentina, de unde a plecat anul trecut cu coada între picioare, şi ce are de acoperit.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Una dintre declarațiile asistentei Laura Plocon

Controlul de la care a început totul

Medicul coordonator al Compartimentului Diabet, Silvi Ifrim, a solicitat, printr-o cerere către managerul Spitalului Colentina , aprobarea de a presta, începând cu 1 decembrie 2012, cu jumătate de normă „activităţi medicale de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Ambulatorului”. Din 2015 până în aprilie 2016, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor a monitorizat atât activitatea secţiei de diabet cât şi ambulatoriul de boli de nutriţie.

Asistenta care elibera reţetele

În urma celor constatate a sesizat conducerea spitalului, care, pe 5 aprilie 2016, a făcut un control inopinat în care a surprins-o pe asistenta doctoriţei Ifrim, Laura Plocon, când elibera reţeta pentru un pacient diabetic.

În declaraţia dată la ora 15.30 a aceleiaşi zile, asistenta mărturisea: „În timpul controlului prescriam reţetă pacientului I.N., pe care nu am apucat s-o scriu, dar intenţionam s-o scriu. La întrebarea domnului Manager dacă dna doctor Silvi Ifrim, titulara contractului cu CASMB, se deplasa la cabinet pentru a-i consulta şi elibera personal reţete, precizez că acest lucru a fost făcut constant de către mine, la rugămintea doamnei doctor. În acest context, pacienţii vin în Ambulator pentru eliberarea reţetelor, iar eu îi înregistrez şi prescriu reţeta în contul doamnei doctor. Acest lucru îl fac din 2012 până în prezent. Parafa dnei doctor Ifrim se află la mine şi îmi este dată de dumneaei de fiecare dată când trebuie să merg în Ambulator. Declaraţia a fost dată în prezenţa dnei Director Medical, Manager, Director Financiar şi responsabil cu Statistica pentru Ambulator”.

Noaptea, ca hoţii

O zi mai târziu, Laura Plocon dă o altă declaraţie în care scria: „Arăt că de la data de decembrie 2012 şi până în prezent doamna doctor nu s-a prezentat niciodată la cabinetul din cadrul Ambulatorului de specialitate, eu fiind persoana care a întocmit toate reţetele în cadrul acestui cabinet, am semnat aceste reţete şi am pus parafa domnei doctor la solicitarea expresă a doamnei doctor Silvi Ifrim. După controlul din data de 05.04.2016, doamna doctor Silvi Ifrim mi-a solicitat să întocmesc registrul de consultaţii pentru ecografii de la 01.01.2016 până în prezent (…) Noaptea de 05.04.2016spre 06.04.2016 am întocmit întreg registrul de ecografii, acesta nefiind întocmit până la această dată. Registrul a fost efectuat la pacienţii internaţi în compartiment în cele 3 luni, dar din aceştia nu au efectuat toţi ecografii, din 607 pacienţi, aproximativ 120 sunt reali”.

Cabinetul devenise depozit

În aceeaşi zi, Laura Plocon mai scrie o declaraţie în care spune: „Declar că, în legătură cu cabinetul de Educaţie pacient diabetic, în această locaţie nu se desfăşoară activitate de specialitate, în acest moment fiind folosit numai ca loc de depozitare”. După cea de a treia declaraţie, asistenta a cerut, în scris, managerului spitalului să fie mutată în altă secţie „deoarece la controlul din Ambulator eram pusă să efectuez lucruri care nu erau în atribuţiile mele de asistent medical”.

Stop joc!

Tot pe 6 aprilie, managerul şi directorul medical au informat- o pe doctoriţa Ifrim că din acea zi activitatea în cabinetul de Diabet şi Nutriţie din ambulatoriu integrat încetează, ca şi valabilitatea actului prin care era plătită cu jumătate de normă începând cu 1 decembrie 2012. Motivele invocate erau: veniturile înregistrate de cabinet nu acoperă cheltuielile; nu a fost niciodată în acel cabinet şi nu a acordat consultaţii; registrul de consultaţii din laboratorul de ecografie ataşat compartimentului de Diabet nu exista. În context, conducerea o soma pe Silvi Ifrim ca în două zile să elibereze cabinetul pe care îl ocupa ca şef de compartiment, dar şi pe cel care era dedicat, doar pe hârtie, Educaţiei pacientului diabetic. În plus, era înştiinţată că va fi sesizată Comisia de Disciplină şi Etică.

FOTO: Altă declarație a asistentei Laura Plocon

Apărarea doctoriţei Ifrim

Comisia de Disciplină a invitat-o să-şi susţină apărarea pe 22 aprilie 2016. Doctoriţa Ifrim a depus o „Notă explicativă” scrisă în care preciza: „Convocarea care sesizează «grave abateri» din Ambulator nu conţine nicăieri în pagină cuvântul Ambulator (…) Ambulatorul de specialitate de diabet este în mod particular o prelungire a actului medical desfăşurat în clinică (stabilirea diagnosticului şi tratamentului), constând astfel în eliberarea reţetelor pentru aceşti bolnavi, trataţi exclusiv de către mine (…) Menţionez că nu am transferat nimic din atribuţiile mele asistentei, ci pur şi simplu i-am dat să pună în aplicare deciziile mele medicale (…) Dacă bolnavii şi aparţinătorii ar fi fost nemulţumiţi pentru modul în care au fost trataţi, s-ar fi înregistrat o mulţime de reclamaţii într-un interval de 3 ani. Prin urmare, se constată lipsa oricărei vătămări”.

Povestea ecografului cu dedicaţie

În 2001, între Spitalul Clinic Colentina şi SC ASTI SA s-a încheiat un contract de asociaţie în participaţie care avea ca obiect „realizarea unui cabinet medical destinat investigaţiilor medicale cu caracter imagistic prin metoda ecografiei cu un înalt grad de fidelitate”. Ecograful, pus la dispoziţie de societatea comercială, trebuia să funcţioneze în spaţiul spitalului şi să presteze servicii medicale gratuite în beneficiul pacienţilor internaţi între orele 8.00 – 13.30. După 13.30, cabinetul de ecografie era la dispoziţia celor care plăteau. Chitanţele erau eliberate cu antetul Spitalului Colentina, care vărsa banii obţinuţi, săptămânal, în contul bancar al ASTI. Medicii care au lucrat după 13.30 au fost plătiţi de societate.

În contract se specifica negru pe alb că „doctor Silvi Ifrim este desemnată prin voinţa liber exprimată şi irevocabilă a părţilor contractante ca medic coordonator al întregii activităţi medicale aferente cabinetului medical care face obiectul asocierii, pentru întreaga durată a contractului”. De-a lungul timpului, contractul a fost prelungit prin cel puţin nouă acte adiţionale, fără a se schimba clauzele contractuale, ci doar societatea comercială care încasa banii. Acest contract fraudulos, prelungit fără licitație, a fost reziliat de fostul manager dr. Bogdan Andreescu, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care Ifrim îl dușmănește de moarte pe Andreescu.

De fapt, aparatul era pe persoană fizică

În aprilie anul trecut, managerul de atunci al Spitalului Colentina, dr. Bogdan Andreescu, a solicitat inventarierea bunurilor proprietate personală ale doctoriţei Ifrim, ecograf, cântar, canapea, fişet, 2 dulapuri vestiar, cuier tip pom, fotoliu, 4 scaune, birou plus corp mobil, aflate în locaţia Ecograf – Diabet şi birou personal medic coordonator. Asta după ce Ifrim îi scrisese, pe 8 aprilie, că a contribuit „în toată perioada 1991-2016, cu eforturi personale, prin muncă suplimentară şi remunerată la efectuarea de ecografii, începând din anul 2001 chiar cu aparatul proprietate personală”.

Reţete fictive de la un milion în sus

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, îl acuză pe managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, că din cabinetul său au fost eliberate reţete fictive, în valoare de până la 900 de lei una, până în aprilie 2016, menţionând că va sesiza DIICOT.

„Vă cerem demiterea, iar dosarul acela pentru DIICOT o să îl dăm până la urmă. La sfatul cuiva, am zis să mai vedem, e ridicol. Sunt reţete de până la 900 de lei, reţete fictive, eliberate din cabinetul dumneavoastră. Nu de dumneavoastră personal, dar aţi dat parafa. Fraudă masivă cu medicamente, aţi utilizat spaţiul personal şi este ruşinos”, s-a adresat Vasile Barbu, sâmbătă, doctoriţei Ifrim după ce aceasta ţinuse o conferinţă de presă despre intenţia sa de restrânge activitatea medicilor dermatologi de la Colentina în mai puţine cabinete. Vasile Barbu a declarat pentru Evenimentul zilei că estimează o fraudă cu reţete fictive de 1-1,3 milioane de lei.

FOTO: Una dintre rețetele incriminate de Vasile Barbu

Ținem la dispoziția autori tă ților întregul dosar.