Gabriela Firea, SPERIATĂ de o decizie a lui Vasile Dîncu

Gabriela Firea, SPERIATĂ de o decizie a lui Vasile Dîncu

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a subliniat astăzi, în cadrul unui seminar, că are o colaborare foarte bună cu vicepremierul Vasile Dîncu în ce priveşte măsurile pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic. Ea și-a exprimat speranța ca Dîncu să nu se reîntoarcă la catedră din decembrie, când acest Guvern își termină mandatul, pentru că ar vrea să termine împreună consolidarea clădirilor cu risc seismic.

"Ne-a comunicat ( Vasile Dîncu -n.r) că se va retrage la catedră din decembrie. Lucru care pe mine mă sperie, pentru că lucrăm extraordinar de bine şi eficient, profesionist, şi eu personal mi-aş dori ca domnul profesor Dîncu să amâne întoarcerea la catedră definitiv, să putem să finalizăm consolidarea clădirilor cu risc seismic clasa întâi pericol public din Capitală. Pe urmă, dumnealui să decidă, dar măcar să ştim că împreună am realizat un lucru extrem de important: Capitala să devină sigură pentru toţi cetăţenii săi şi pentru turişti", a spus Firea, potrivit Agerpres.

Primarul general a făcut de asemenea referire la faptul că vicepremierul Vasile Dîncu împreună cu specialiştii de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice lucrează la modificarea cadrului legislativ, care a fost o piedică până în prezent pentru realizarea unui număr mai mare de consolidări. 

"Expertiza tehnică în sine care clasifică o clădire ca având un risc seismic clasa întâi pericol public nu a putut presupune imediat evacuarea acelui imobil, aşa cum se întâmplă în lumea civilizată. Este nevoie de acordul tuturor proprietarilor dintr-un imobil, fapt ce a îngreunat foarte mult procesul de consolidare. Dacă o singură familie dintr-un bloc cu 50 de proprietari a refuzat - şi s-a întâmplat acest lucru - evacuarea imobilului, această consolidare nu a putut demara", a explicat primarul general. 

Ne puteți urmări și pe Google News

În Bucureşti există 183 de clădiri pericol public, precum şi 172 de clădiri încadrate în clasa întâi de risc seismic. A arătat că până în prezent au fost consolidate doar 75 de clădiri, un număr foarte mic în raport cu necesităţile reale.