Controale în toate spitalele Primăriei

Controale în toate spitalele Primăriei

Edilul–şef al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că se va demara un control în toate unităţile sanitare aflate în subordinea Municipalităţii

Tot mai mulți angajați ai spitalelor aflate în subordinea Primăriei Capitalei se plâng de practicile managerilor celor 19 unități sanitare care sunt în patrimoniul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), potrivit unor surse din cadrul ASSMB. Ei au reclamat abuzuri ale șefilor de la Administrație, dar susțin că nu au primit niciun răspuns.

DNA verifică achizițiile de la Malaxa

Toți cei 19 directori sunt „moștenire” de la fostul edilșef al Capitalei, Sorin Oprescu. Potrivit primarului actual al Capitalei, Gabriela Firea, toate contractele managerilor expiră în martie 2017, când Primăria va stabili criterii mult mai riguroase de selecţie. Mai mult decât atât, începând cu data de 5 decembrie, reprezentanţii Corpului de Control al Primarului General vor desfăşura acţiuni de verificare şi control al procedurilor de achiziţie şi al situaţiilor financiare în toate unităţile sanitare aflate în subordinea Municipalităţii. Decizia a fost luată după ce s-a aflat că directorul spitalului Malaxa, Florin Secureanu, se credea stăpân pe moşie în unitatea sanitară.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO:Toți cei 19 directori de spitale sunt „moștenire” de la fostul edil-șef al Capitalei, Sorin Oprescu

Concret, în presă au apărut înregistrări în care directorul vorbea urât cu angajații și le ordona să facă acte ilegale, prin care acesta a cheltuit sume importante din bugetul unității sanitare. Ieri, procurorii DNA și inspectorii Corpului de Control al edilul-lui șef, Gabriela Firea, au mers la spitalul Malaxa. Procurorii s-au recomandat în spital drept oamenii secției a doua din DNA, de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.

Și pentru că procurorii au întâietate, aceștia au ridicat documentele de la achiziții înaintea inspectorilor de la Primărie. Documentele pe care le-au solicitat se referă la zeci de contracte încheiate de spital. Procurorii au solicitat oficial, prin Ordonanță, și calculatoarele precum și toate unitățile de memorie unde s-au stocat informațiile despre aceste documente. Ulterior, în Primăria Capitalei a fost convocată o ședință, iar inspectorii municipali au fost chemați, potrivit surselor noastre.

Tot ieri, primarul a anunțat și prima demitere din rândul managerilor: managerul Secureanu, care în continuare n-a fost de găsit nici măcar de primarul general.

Voiculescu: Managerii trebuie aleși altfel

Întrebat ce părerea are despre scandalul de la Malaxa, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, crede că este necesar ca spitalele să aibă un alt tip de management.

Am o părere pe care am exprimat- o și ceva mai devreme. Trebuie să avem un alt tip de management în spitalele de stat și în spitalele private din România. Problemele pe care le întâmpinăm noi și care sunt publice se referă mai ales la spitalele de stat.

Iar exemplul pe care l-ați menționat este relevant. Ce facem noi este ceea ce putem să facem: să trimitem Corpul de Control pentru a investiga lucrurile semnalate. Pentru aceasta, de asemenea, am cerut acordul doamnei Firea. Din nou, Ministerul Sănătății are nevoie de autoritatea publică locală și de reprezentanții acesteia înainte să poată să meargă în control”, a explicat ministrul.

Procurorii, la Floreasca

Mai mulți medici de la Spitalul Floreasca au fost audiați marți la DNA. Acuzațiile vizează achizi ționarea de echipamente medicale supraevaluate în valoare de 18.643.437 lei, prejudiciul adus spitalului fiind evaluat la peste șase milioane de lei. În ordonanța procurorilor se arată că, în anul 2013, reprezentanții spitalului au încălcat normele și reglementările în vigoare, atât cu privire la inițierea și organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achiziție publică de echipamente medicale necesare dotării, cât și cu privire la derularea și executarea acordului cadru și contractelor subsecvente încheiate de unitatea spitalicească și SC Gemedica SRL. Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică din cadrul spitalului, precum și față de doi șefi ai biroului de achiziții al unității sanitare și doi reprezentanți ai societății Gemedica pentru abuz în serviciu și spălare de bani.