Gala Capital: Radiografia industriei românești

Gala Capital: Radiografia industriei românești

Revista Capital a premiat cele mai performante companii care activează pe plan local. Industria românească, considerată după Revoluție o Cenușăreasă, s-a schimbat radical în ultimii ani

Oamenii de afaceri străini sau români, care au știut să investească, să găsească nișe de piață pe care să se dezvolte, să organizeze echipe de angajați care să lucreze eficient, să creeze locuri de muncă, s-au aflat printre cei care au primit distincții în cadrul Galei Premiilor industriei românești. Pe scurt, este vorba de lideri de companii care au reușit să aducă o valoare adăugată mare unei economii aflate în suferință. Iar lupta cu un sistem fiscal stufos, care se schimbă mult mai des decât ar trebui, a creat mereu mari probleme.

FOTO: Premienții Galei Capital FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Ne puteți urmări și pe Google News

Un ministru care nu vrea să mărească taxele

Poate tocmai de aceea, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prezent la Galei Premiilor industriei românești, organizată de revista Capital, a ținut să sublinieze faptul că obligația lui este tocmai aceea de a nu crește niciun fel de taxe și de a nu adăuga nicio altă nouă taxă. „Pentru mine, ca ministru de Finanțe, și mai ales că român, este o bucurie să văd că industria produce. Sunt foarte multe lucruri bune de care ar trebui să ne mândrim. Aud tot mai des tot mai multe motive de a pune la încercare această strategie fiscală a Guvernului și nu găsesc niciun motiv care să mă determine să renunț la o parte din aceste măsuri. România trebuie să aibă o abordare mai îndrăzneață, pentru ca noi să recuperam din decalajul economic. Calculele făcute inclusiv la costurile de finanțare nu justifică renunțarea la Codul Fiscal”, a mai spus ministrul.

FOTO: Stephane Batoux, CEO-ul Albalact

Industria IT ține „creierele” în țară

Pe lângă strategia fiscală deficitară, salariile mici au contribuit din plin la plecarea oamenilor bine pregătiți în străinătate. Una dintre puținele industrii unde acest fenomen a avut o amploare foarte scăzută este IT. Endava, Bitdefender și Ubisoft, companiile premiate la Gala Capital, au contribuit din plin la păstrarea tinerilor talentați. „Pentru noi, cea mai importantă este echipa. Numărul angajaților a trecut de 1.250 în centrele din Cluj, București, Iași și Pitești. Echipa va crește în continuare”, a declarat Oana Nistor, Group Head of Marketing Endava. „Nu ne-au plecat IT-iștii din țară și facem în continuare treabă bună”, a declarat Mihai Tănase, Head of Development Discipline, Endava. Investitorii au atras mereu atenția asupra importanței acordării de facilități fiscale în domeniul IT, cel mai dinamic la nivel global. Dacă statul nu ar fi ajutat firmele, mai ales în ceea ce privește taxarea muncii, România ar fi rămas mult în urma statelor din Europa, America și Asia. Acolo, guvernele au înțeles încă de la început că, fără facilități fiscale, vor pierde competiția și lupta extrem de dură care se dă la nivel global pentru atragerea tinerelor talente.

FOTO: Cristina Bâtlan, coproprietar Musette

Compania care i-a învins pe chinezi

Una din marile probleme ale producătorilor din Europa este concurența dură cu China. Costurile extrem de mici de acolo și competiția globală dură a obligat multe companii să-și mute producția în Țara Marelui Zid. Există însă un producător român care și-a fidelizat clienții din Europa atât de bine, încât aceștia au renunțat să mai importe din China. Compania se numește TE-ROX PROD, din Pașcani, lider european pe zona de accesorii și centuri de siguranță pentru scaunele auto de copii. Compania produce inclusiv sub licența unor firme celebre, precum Ferrari sau Disney. Alte companii autohtone premiate de revista Capital sunt Rulmenți Bârlad și Proinvest Group, ceea ce arată că, alături de jucătorii străini, românii redevin încet încet o forță în industrie.

Selectarea companiilor

În ultimele săptămâni, redactorii Capital au radiografiat toate sectoarele industriei și au propus mai multe companii care au performat anul trecut și în primul semestru al acestui an. Deși a fost realizată o analiză amănunțită privind evoluția afacerilor firmelor, cu toate acestea, schimbările în bine din ultima perioadă au fost surprinzătoare. Ultimele evoluții au permis creșterea rapidă a afacerilor și a numărului de locuri de muncă, așa încât statisticile și datele oficiale nu au putut ține pasul cu realitatea.