PUBLICAȚIILE NOASTRE:

EVZ Special

Găluștele Imperiului Austro – Ungar, pe masa românilor

Autor: | | 5 Comentarii | 1741 Vizualizari
Rețeta s-a scris prima oară la Viena. De la începutul lui Gustar, nu există bucătărie în care să nu fie preparate

Cunoscute și sub numele de „gomboți”, găluștele cu prune sunt un desert tradițional în Europa Centrală și de Est. Ele se prepară din cartofi, făină, ouă, pesmet, scorțișoară și prune, luând forma unor bile din aluat în care fructul este pus la mjloc. Astfel, preparatele se fierb în apă, apoi se tăvălesc prin pesmet rumenit, în care s-a amestecat zahăr și scorțișoară.

Istoria găluștelor cu prune își are locul în bucătăria cu influențe germanice din fostul Imperiu Austro-Ungar. Rețeta s-a scris prima dată la Viena, locul unde se adunau, din toate colțurile Imperiului, cei mai interesanți oameni.

Așadar, de secole, regăsim în buncătăria vienezădulcele Germknödel, un desert apreciat, servit uneori chiar ca fel principal, care se umple, în principiu, cu „Powidl”, un fel de gem de prune, şi se serveşte pudrat cu un amestec de mac şi zahăr. „Gălușca vieneză” cu prune se prepară și acum și e, de regulă, mare cât o farfurie.


În alte țări, inclusiv în România, desertul se pregătește mic, cu aluatul aranjat strict în jurul fructului folosit drept umplutură. În plus, în afara vienezilor, restul popoarelor care prepară gomboți au preferat aluatul cu cartofi, mult mai sățios și mai simplu de pregătit, în locul celui dospit.

Rețeta

Ingrediente:
● 1,2 kg de cartofi sfărâmicioşi;
● 500 g făină;
● 150 g zahăr pudră;
● esență de vanilie;
● 3 lg ulei;
● 2 ouă;
● 1 vf de cuţit sare (aluat);
● 1,2 kg prune;
● 100 g zahăr brun;
● 2 lg scorțișoară măcinată;
● 350 g prune uscate fără sâmburi (hidratate şi îndulcite) sau
● 250 g de prune uscate fără sâmburi;

● 2 lg rom;
● 100 g zahăr;
● 2 lingurițe (lg) scorţişoară
(umplutură);
● 3 lg unt;
● 200 g pesmet;
● 2 lg rase scorțișoară;
● 4 lg zahăr.




Preparare:

Spălați bine, cartofii se pun la fiert în coajă, 40 de minute. Sâmburii din prune se scot astfel încât părțile să rămână în continuare prinse.

După ce s-au fiert, cartofii se curăță calzi și se dau pe răzătoarea mare, ori se pasează. Se amestecă apoi cu făină, ouă, ulei şi zahăr pudră și vanilie, până se obține un aluat moale care se dezlipeşte de pe degete.

Aluatul se întinde pe o planșetă, gros de 3 – 4 mm, și se taie pătrate de lățimea a patru degete. Puneţi câte o prună pe fiecare pătrat şi strângeţi aluatul de jur împrejurul ei până obţineţi o sferă. Modelaţi găluştele astfel încât prunele să fie poziţionate în mijloc, iar aluatul uniform distribuit.

Găluștele se fierb în apă cu puțină sare, 10 minute, până ce se ridică în oală. Între timp, se rumenește pesmetul cu unt, amestecând constant, la foc mic, iar la sfârşit se adaugă zahărul şi scorţişoara. Găluștele fierte se scot cu o spumieră, se scurg de apă și se trec prin pesmet. Se servesc calde, dar şi reci, simple sau cu smântână şi dulceaţă deasupra.

Germknödel sau găluște austriece

Ingrediente:
● 500 g făină;
● 2 ouă;
● 75 g zahăr;
● 50 g unt topit;
● 50 g drojdie proaspătă;
● un plic zahăr vanilat;
● esență de vanilie;
● un praf de sare;
● 200 - 250 ml lapte călduț (aluat); gem de prune sau de oricare alte fructe (umplutură);
● 6 lg mac și trei de zahăr măcinat (decor).



Preparare:

Se prepară, din ingredientele menționate, un aluat care se lasă o oră la dospit. Apoi se împarte în șase părți egale, din care se modelează bile. Acestea se aplatizează cu palma, iar în mijloc se umplu cu gem, după care coca se modelează din nou, cu umplutura la mijloc, rezultând niște bile care se mai lasă la crescut timp de 10 minute. Găluștele austriece se fieb în abur, astfel că e necesară o oală specială, cu sită interioară, sau se improvizează. Puneți, într-o oală mai mare, apă, apoi o sită, iar pe aceasta așezați bilele, în așa fel încât să nu ajungă în contact cu apa. Puneți capac oalei și fierbeți la foc potrivit 45 de minute. Germknödel sau găluștele austriece se servesc calde, cu unt topit deasupra, și cu două linguri de mac amestecat cu zahăr măcinat, deasupra fie căreia.

Tag-uri: reteta, galusti, galusit cu prune, viena, Imperiu Austro-Ungar, aluat
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Găluștele Imperiului Austro – Ungar, pe masa românilor.




SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>





Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F




Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii