Editura Evenimentul si Capital

Gaura neagra din centrul galaxiei noastre: o poarta spre un alt Univers?

14-06/dn11745-1-600-465x390
Autor: | | 16 Comentarii | 4702 Vizualizari

Doi oameni de stiinta sustin ideea cum ca gaura neagra din centrul galaxiei noastre ar fi de fapt o poarta spre un alt Univers: o asa-numita „gaura de vierme”. Ba mai mult, s-ar putea sa obtinem dovezi experimentale in sprijinul acestei idei in urmatorii ani.

Gaurile negre sunt obiecte extrem de fascinante – in care forta gravitationala este atat de intensa incat nici lumina nu mai poate iesi. Nu stim la ora actuala ce se intampla in interiorul unei gauri negre intrucat nu avem o teorie corespunzatoare (care sa combine interactiunea gravitationala cu mecanica cuantica); putem insa face diverse ipoteze!

Printre aceste ipoteze este si cea sustinuta de doi oameni de stiinta, Cosimo Bambi si Zilong Li, de la Fudan University din Shangai (China), care au publicat recent un articol (Distinguishing black holes and wormholes with orbiting hot spots) in care sustin cum ca enorma gaura neagra din centrul galaxiei noastre ar fi de fapt un asa-numit wormhole (gaura de vierme), un fel de poarta spre o alta regiune a Universului nostru sau, mai probabil, spre un alt Univers!

Conform celor doi oameni de stiinta aceasta gaura de vierme s-ar fi format imediat dupa Big Bang si in jurul ei s-a format ulterior si a crescut ulterior galaxia noastra. De remarcat faptul ca in multe galaxii (poate in toate!) exista acest gen de enorme gauri negre!

Daca insa gaura neagra ar fi o „banala gaura neagra” – fara sa fie deci o gaura de vierme – atunci s-ar fi format mult mai tarziu si ar avea o dinamica diferita si caracteristici diferite fata de aceasta poarta spre un alt Univers; printre altele – sustin cei doi – ar fi greu de explicat cum de a ajuns atat de masiva.

Exista posibilitatea sa avem ceva dovezi experimentale care sa ne ajute sa intelegem mai bine cu ce anume avem de-a face? Care este natura acestui „monstru” din galaxia noastra? Desigur nimeni nu are de gand sa calatoreasca pana acolo si sa vada la fata locului cum stau lucrurile.

Putem insa folosi semnalele care ne sosesc din apropierea gaurii negre!

Plasma care orbiteaza in jurul gaurii negre ar trebui sa aiba caracteristici diferite, in functie de natura acestui obiect: daca e intr-adevara o gaura de vierme am putea sa ne dam seama studiind semnalele care provin de la aceasta plasma. Cu ce anume? Cu ajutorul unui nou telescop interferometric – Gravity.

Va fi deci posibil in viitorul apropiat sa ne dam seama daca in galaxia noastra avem o gaura neagra enorma sau o poarta spre un alt Univers! Cel putin dupa calculele celor doi oameni de stiinta, care au insa nevoie de studii si din partea altor teoreticieni pentru a fi confirmate.

Exista teorii care sustin ideea existentie Universurilor paralele? Da – chiar mai multe teorii – cu Universuri paralele de tipuri diferite; teorii cu adevarat fascinante! Printre aceste teorii la loc de cinste se numara teoria corzilor (string theory), care prevede existenta unui numar de Universuri enorm, 10 la puterea 500 (adica un 1 cu 500 de zerouri dupa el). Universuri diferite cu o fizica diferita fata de cea din Universul nostru, si in care ar putea exista creaturi cu totul altfel fata de noi.

Sa fie oare gaura de vierme o poarta spre unul dintre aceste Universuri? Sau este doar o fantezie in mintea celor care au scris acest articol?

Cu ajutorul instrumentelor din ce in ce mai perfectionate in viitorul apropoat s-ar putea sa avem un raspuns la aceasta intrebare, aparent nebuneasca.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro