Gazele și curentul electric se ieftinesc

Gazele și curentul electric se ieftinesc

Facturile la electricitate și gaze ar putea scădea, în curând, atât datorită reducerii prețurilor pe piața liberă, cât și pentru că importurile de la ruși sunt mai ieftine

După ani de zile în care a trebuit să suporte creșteri de prețuri la gaze și electricitate, pentru consumator poate apărea și o gură de oxigen. Atât prețurile de pe piața liberă, cât și cele de import, au început să scadă, iar facturile ar trebui să urmeze tendința.

Preţul energiei electrice pentru populaţie se poate diminua de la 1 iulie cu 1-2%, odată cu reducerea tarifelor pe piaţa liberă şi cu scăderea costului de transport, a anunțat, ieri, Niculae Havrileț,președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, într-o conferință de specialitate.

„De la 1 iulie, parcurgem încă o etapă pentru dereglementarea preţurilor pentru consumatorii casnici, astfel încât, în coşul de consum, în loc de 40% energie cu preţ reglementat, 60% cu preţ liber. Există o consistentă scădere pe piața angro, ceea ce ne face să credem, corelat cu ieftinirea activității de transport, la o scădere cu 1-2% la prețul final”, a explicat preşedintele ANRE, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rușii ne vând mai ieftin

De asemenea, gazele de import vor deveni, la iarnă mai ieftine cu circa 20% decât cele din producția internă, a mai declarat șeful ANRE. Pentru a beneficia și consumatorul, o soluție ar fi să ne alimentăm în special de pe piața externă, având ca furnizor principal Rusia.

Șeful ANRE a sugerat că s-ar putea ajunge la situația în care vom prefera să importăm peste 30% din consum și să nu mai utilizăm gaze din depozite. „Gazele de import vor avea un preţ de 70 de lei pe MWh, iar gazele din producţia internă înmagazinată vor avea 80 de lei pentru cele înmagazinate la 1 iulie şi 86 de lei cele înmagazinate după această dată”, a spus Havrileţ.

Dacă de la 1 iulie va exista o creştere de 10% la preţul de producţie internă, aşa cum prevede actualul calendar de liberalizare, furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligați să realizeze un coș de gaze care să aibă cel mai mic preț, a mai spus el.