Genocidul armean

Genocidul armean

Povestea cumplită a primului genocid din secolul XX se derulează în imagini crunte marţi, la Viasat History.

Genocidul din Armenia“ surprinde dramatismul unor crime a căror punere pe tapet este prea rară, în raport cu barbarismul lor. Realizat în 2005 de Andrew Goldberg în asociaţie cu Oregon Public Broadcasting, documentarul spune povestea primului genocid al secolului XX, cunoscut şi sub numele de „Holocaustul armean“.

În timpul primului război mondial, aproape 1,5 milioane de armeni au murit de mâinile otomanilor, conform datelor Asociaţiei Internaţionale de Studiu al Genocidului.

Data acceptată ca debut al masacrului e 24 aprilie 1915, când autorităţile Imperiului Otoman, intrat în primul război mondial de partea Puterilor Centrale, au arestat 250 de intelectuali şi lideri ai comunităţii armene din Constantinopole. A urmat o teribilă campanie de dezrădăcinare a armenilor, ridicaţi din case şi obligaţi să mărşăluiască sute de kilometri prin actualul deşert al Siriei, fără hrană sau apă. Crimele nu au ţinut cont de vârstă sau de sex, iar violurile au fost la ordinea zilei. Puţinele imagini existente sunt mai mult decât îngrozitoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi, genocidul armean e al doilea cel mai studiat din şirul crimelor împotriva umanităţii.

Mai mult decât atrocităţi

Filmul, lansat în SUA în 2006, evocă un moment cumplit în istoria omenirii şi include interviuri cu experţi în domeniu, precum câştigătoarea premiului Pulitzer Samantha Power şi titratul Peter Balakian, de la „New York Times“, completate de imagini în premieră. Naratoarea documentarului este actriţa Julianna Margulies, dar sunt incluse şi secvenţe narate de faimoşii Ed Harris, Natalie Portman, Laura Linney şi Orlando Bloom.

„Conotaţia cuvântului «genocid» e aceea de campanie sistematică de distrugere. Dacă numim ororile din 1915 «crime împotriva umanităţii» sau «atrocităţi», nu exprimăm cât de metodică a fost această campanie de măcelărire şi deportare şi cred că nicun istoric nu poate ajunge la altă concluzie“, afirmă Samantha Power.

NEÎNŢELEGERI

Vederi diferite

În octombrie 2007, Comitetul Afacerilor Externe al SUA a condamnat oficial crimele, declarându-le „genocid“, dar guvernul Turciei, succesoarea Imperiului Otoman, a protestat vehement. În timp ce preşedintele armean Robert Kocharian a salutat decizia, guvernul turc s-a indignat.

MARŢI, 21.00, VIASAT HISTORY