Geoană: Anexarea Crimeei s-a produs deja. Reţinerea va trebui să fie cuvânt de ordine la Kiev

Geoană: Anexarea Crimeei s-a produs deja. Reţinerea va trebui să fie cuvânt de ordine la Kiev

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată de Pro TV, că anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă s-a produs deja, iar reţinerea trebuie să fie în continuare cuvântul de ordine la Kiev.

"Este cel mai complicat moment pe care regiunea noastră şi Europa în ansamblu l-a avut în ultimii 45 de ani. Nu am mai avut un moment în care o mare putere, Federaţia Rusă, intră într-un conflict frontal cu o putere regională, Ucraina, într-o escaladare de tensiune şi de retorică cu blocul occidental, european şi nord-american", a comentat senatorul PSD situaţia din Crimeea, citat de Mediafax. Potrivit lui Mircea Geoană, referendumul din Crimeea va da cel mai probabil un rezultat favorabil alipirii Crimeei la Rusia, în acest context Guvernul de la Kiev fiind pus într-o situaţie "extrem de delicată", iar în continuare "reţinerea trebuie să fie cuvântul de ordine în Ucraina".

Senatorul PSD a afirmat că "suntem într-o fază în care referendumul din Crimeea, plus o eventuală decizie a Federaţiei Ruse de a recunoaşte referendumul şi de a accepta anexarea de facto a Crimeei ne duce într-o situaţie extrem de complicată, cu risc de escaladare". "Anexarea Crimeei s-a produs deja, este o anexare de facto. Tăcut, cu elemente de noutate din punct de vedere al intervenţiei militare, când vezi militari fără însemne militare, profesionişti, ruşi, care intră în Parlamentul de la Simferopol (...) în esenţă, în momentul de faţă, tot ce înseamnă punct nodal, strategic, din Crimeea, este sub control şi ocupare rusească", a declarat Mircea Geoană, fost ministru de Externe, potrivit Mediafax.

Geoană a mai spus că "adevărata încercare" va fi pe 21 martie, când Duma de Stat din Rusia va lua în dezbatere două legi importante, prima prin care se facilitează alipirea de teritorii preponderent rusofone la patria mamă, la Federaţia Rusă, "o lege care facilitează o eventuală alipire a Crimeei la Federaţia Rusă", iar cea de-a doua lege, care va fi legată şi de decizia de la Bruxelles a miniştrilor afacerilor externe din UE, privind faza a doua de sancţiuni economice pentru Federaţia Rusă. Senatorul social-democrat a mai afirmat că riscul de conflict mai mult sau mai puţin deschis în regiune "ne dezavantajează în sensul unei atmosfere complicate şi a redesenării potenţiale a graniţelor în Europa".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Mă gândesc cu foarte mare preocupare dacă planul rusesc este de activare, pe model Crimeea, a tot ce înseamnă enclavă prorusă de la periferia fostului imperiu", a menţionat Mircea Geoană, făcând referire la Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria şi precizând că, în acest sens, "uşor-uşor ne ducem către ceea ce înseamnă interesul vital naţional românesc, legat de Republica Moldova şi de vecinătăţile noastre".