George Maior: „Veţi vedea nişte anunţuri interesante pe investiţii ale SUA în domeniul energiei”

George Maior, ambasadorul României în SUA
Autor: | | 0 Comentarii | 1035 Vizualizari

Adâncirea cooperării în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, problema vizelor pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în această ţară şi o intensificare a dialogului cu comunitatea românească din SUA se numără printre priorităţile menţionate de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, într-un interviu acordat Agerpres.

George Maior a vorbit despre cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic, pe nişte dimensiuni care prezintă mult mai mult potenţial: dimensiunea economică, dar şi de cea culturală, educaţională, cooperarea în domeniul inovaţiei şi ştiinţei.

„Ştim foarte bine că, din punct de vedere al securităţii şi al cooperării militare şi politice, lucrurile stau foarte bine, deşi şi aici, după părerea mea, mai ales având în vedere evoluţiile complexe din regiunea noastră, comunicarea trebuie să se intensifice cu decidenţii şi factorii americani pe aceste probleme de securitate regională”, a spus el.

Maior a explicat că este ambiția sa ca acest parteneriat să fie cel mai puternic parteneriat al Statelor Unite în regiunea noastră şi el să se reflecte în toate dimensiunile sale,  în special în cea economică.

„Aici chiar nivelul de investiţii americane în România poate să crească şi în curând veţi vedea, nu vreau să dau exemple, dar veţi vedea nişte anunţuri interesante pe investiţii în domeniul energiei, sau pe extinderea unor proiecte investiţionale americane deja existente în România, dar vom lucra în continuare pentru ca acest aspect să capete mult mai multă substanţă.

În ceea ce privește intrarea României în programul Visa Waiver, astfel încât românii să nu mai aibă nevoie de vize pentru a călători peste Ocean, ambasadorul român a explicat că România a înţeles să-şi asume responsabilităţile de aliat strategic al SUA în diverse zone complexe din punct de vedere al stabilităţii şi securităţii, mă refer la Afganistan, dar şi relaţia politică foarte bună pe care o avem cu Statele Unite, relaţiile de securitate.

„Pentru acest lucru am început un amplu program de discuţii în cadrul Congresului, pentru că aici este elementul fundamental decizional în privinţa problematicii Visa Waiver, încercând să prezint argumentaţia noastră şi să discut cu cât mai mulţi membri ai Congresului american, fie că-i vorba de Senat, fie că-i vorba de Camera Reprezentanţilor, de Congres. Şi până acum am avut multiple întâlniri în care am scos în evidenţă acest lucru”, spune Maior.

Ambasadorul român a relevat că există şi susţinători, dar și „anumite elemente care nu ţin neapărat de ţara noastră care trebuie, poate, tratate într-un alt mod, având în vedere contextul actual de securitate”.

„Problema aceasta stringentă a emigraţiei, pe care o vedeţi explodând în Europa, care afectează şi America, diverse tendinţe de a înăspri în anumite zone modul în care se pot efectua călătoriile pe bază de vize în Statele Unite. Deci suntem într-un timp foarte complicat şi interesant din acest punct de vedere, dar nu voi ezita să continui acest demers. Chiar săptămâna viitoare am reuşit să realizăm o întâlnire cu întreg Caucasul românesc din Congres, ceea ce este foarte rar şi foarte greu de realizat, la care vor participa şi alţi membri ai Congresului, în care voi expune din nou, bineînţeles, această chestiune”, a mai spus diplomatul.

Din punct de vedere tehnic, au fost realizate practic toate aspectele legale legate de condiţiile sau condiţionalităţile privind Visa Waiver, recent fiind semnat acest ultim acord cu Departamentul Justiţiei, cu procurorul general al SUA, privind combaterea crimei organizate, care era o condiţie tehnică importantă pentru includerea României în Visa Waiver.

„Sper ca şi un lobby românesc mai accentuat, dacă vreţi, să promoveze această chestiune la nivelul Congresului. Acest proces de includere a României în Visa Waiver poate fi accelerat printr-un efort suplimentar al modului în care descreşte rata de refuz a vizelor pentru cetăţenii români, lucru care ţine de executiv până la urmă, de executivul american. Să nu uităm că avem o rată de refuz: ultima cifră publică era de 9,8%, noi ar trebui să ajungem în jur de 3,5% rată de refuz. Ritmul este deci bun şi din acest punct de vedere. Dacă lucrurile vor merge în acest ritm pozitiv estimez că şi din punctul de vedere administrativ lucrurile pot accelera includerea României în Visa Waiver”, a explicat George Maior.

Mediul de securitate global

În ceea ce privește relațiile tensionate dintre SUA și Rusia, cași acuzațiile privind scutul antirachetă din România, Maior a declarat că „trăim într-un timp destul de complicat din punctul de vedere al dezvoltărilor de securitate”.

Vedeţi bine situaţia complexă din Ucraina pe zona stabilităţii şi politica Rusiei în această regiune care, bineînţeles, nu este generatoare de stabilitate, vedeţi situaţia complicată din Siria şi diversele poziţionări ale unor mari actori internaţionali, inclusiv din punct de vedere al discursului şi al retoricii. Din păcate au existat declaraţii destul de dure privind dezvoltarea scutului antirachetă din România fără a fi înţeles încă faptul că acest scut este unul defensiv şi care doreşte să realizeze o tratare a acestor riscuri neconvenţionale legate de rachetele balistice, nefiind desigur orientat împotriva unui stat. Eu cred că este vorba în continuare de retorică, de politică„”, a mai spus ambasadorul român.

În ceea ce privește modul de în care se realizează programul de dislocare pe teritoriul României a scutului antirachetă, „lucrurile merg foarte bine”.

Aşteptăm declararea sa ca operaţională la sfârşitul acestui an şi, la începutul anului viitor, probabil înaintea summitului NATO de la Varşovia, inaugurarea oficială a scutului antirachetă de la Deveselu, cu prezenţă semnificativă din partea Administraţiei americane la acest eveniment important strategic”, a conchis Maior. .

Creșterea securității colective a NATO

George Cristian Maior crede că scutul antirachetă de la Deveselu va deveni şi un element de contribuţie a României şi a Americii la securitatea colectivă NATO, pentru că se va integra în sistemul NATO, duce în mod cert la o creştere a securităţii naţionale a României şi a regiunii.

„Lumea nu trebuie să se teamă de retorică şi de discurs. Trebuie, în schimb, să fie foarte atentă la fapte, acţiuni şi, într-adevăr, în ultima perioadă, mai ales având în vedere evenimentele din Ucraina, având în vedere anexarea Crimeii, există în zonă în general o anumită aprehensiune faţă de acest tip de politică agresivă care trebuie contracarată în sistemul nostru de alianţe şi facem acest lucru”, explică George Maior.

Este în studiu continuarea prezenţei românilor în Afganistan, a mai dezvăluit ambasadorul în interviul acordat Agerpres.

Suntem a patra naţiune deja ca prezenţă militară acolo, cu peste 600 de militari. Recent au fost luate decizii la nivelul Consiliului de Securitate, de a se continua prezenţa în Afganistan şi după 2016. „Cred că aici va trebui să ne concentrăm politicile de apărare şi de securitate”, a mai pus Maior.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:16 UPDATE: Mohamed R, de 40 ani, tunisian născut în FRANȚA - arestat în Anvers după ce A INTRAT CU MAȘINA în mulțime 15:52 UPDATE. Fost parlamentar RUS, care a fugit în UCRAINA, ucis pe străzile Kievului 15:47 Posibil ATENTAT, dejucat in Belgia! Un șofer a vrut sa intre cu mașina în mulțime 15:18 FAȚA UCIGAȘULUI de pe PODUL WESTMINSTER. De ce autoritățile britanice nu-i dezvăluie identitatea? 14:44 ISIS a revendicat atacul terorist din Londra 14:28 UPDATE. ATACATORUL era născut în Marea Britanie și fusese anchetat de MI5, acum câțiva ani. Ce naționalitate au VICTIMELE 14:23 Cine sunt VICTIMELE teroristului de la LONDRA. Povestea femeii care mergea să-și ia copiii de la școală 14:22 DONALD TRUMP jr a lansat un atac furibund la adresa PRIMARULUI MUSULMAN al Londrei 14:15 Mărturia unui student român aflat în Londra: "Panica e doar în centru" 13:12 Atentatul de la Londra, în IMAGINI. Instantanee INCREDIBILE! ATENȚIE, pozele vă pot AFECTA EMOȚIONAL - Exclusiv EvZ 12:14 Moment de reculegere la Londra, în memoria celor uciși în atacul terorist 11:23 EI SUNT ROMÂNII RĂNIȚI la LONDRA. ANDREEA este de o frumusețe răvășitoare - FOTO 10:14 VIDEO ȘOCANT cu MOMENTUL ATACULUI din LONDRA. IMAGINI cutremurătoare CU ROMÂNCA scoasă în viață din râul TAMISA - GALERIE FOTO 09:05 ROMÂNII din LONDRA reacționează după ATACUL de pe PODUL WESTMINSTER 07:27 Terorismul concetățeanului vecin de palier. Reîntoarcerea jihadiștilor în Europa 06:34 TEROARE în INIMA LONDREI. CINCI MORȚI și cel puțin 40 de RĂNIȚI - GALERIE FOTO - EXCLUSIV EVZ - ATENȚIE! Imaginile vă pot afecta emoțional! Mesajul premierului britanic 06:06 ȘOCANT! Momentul când poliţia TRAGE asupra teroristului din LONDRA a fost surprins în imagini - VIDEO 21:04 ATENTATUL DE LA LONDRA. SRI a luat măsuri sporite de SECURITATE 20:43 Doi români, răniţi în atentatul de la Londra. Este vorba de o femeie și un bărbat 17:40 VIDEO cu evenimentele de la Londra! Legislativul și-a SUSPENDAT activitatea
loading...