Gesturi electorale. Transnistria se apropie de Rusia, înainte de alegeri

Gesturi electorale. Transnistria se apropie de Rusia, înainte de alegeri

Liderul separatist de la Tiraspol a semnat un decret privind referendumul din 2006, care prevedea unificarea legislației cu cea rusească

Decretul vizează implementarea rezultatelor referendumului privind alipirea Transnistriei la Rusia.

Potrivit deciziei, orice act care contravine principiilor legislației ruse va fi considerat o încălcare a „voinței poporului” și nu va putea putea fi pus în practică.

După cum amintește Evz Moldova, la așa-zisul referendum din 17 septembrie 2006, 97,2% dintre transnistreni au votat pentru independența așa-numitei Republici Moldovenești Nistrene față de Republica Moldova și alipirea ulterioară la Federația Rusă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Simulacru de referendum

Plebiscitul a fost recunoscut atunci de Duma de Stat a Rusiei, care a votat, în 6 octombrie 2006, o rezoluție intitulată „Despre rezultatele referendumului din Transnistria din 17 septembrie 2006”, prin care chema comunitatea internațională să recunoască rezultatele acestuia.

După mai bine de 10 ani, liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, a decis legiferarea plebiscitului și punerea în aplicare a rezultatelor acestuia.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, decretul liderului de la Tiraspol. Demersul este unul populist, mai ales că în decembrie în Transnistria se organizează așazise alegeri prezidențiale.

Decretul lui Șevciuk vine pe fundalul unei crize economice profunde pe care o traversează regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularității liderului transnistrean, conform presei de la Chișinău.

Armonizarea legislativă

Documentul prevede că toate actele juridice, adoptate din 2006 încoace, care sunt contrare principiilor legislației rusești, să fie considerate nule.

Șevciuk a cerut Guvernului regiunii secesioniste să creeze o comisie specială de stat, care să se ocupe de această problemă, până la 1 noiembrie 2016. În componența comisiei urmează a fi aduși experți străini, potrivit Radio Chișinău.

Militari ruși

Populația Transnistriei este formată în proporție de 60% din ruși și ucraineni. În total, 1.500 de militari ruși sunt staționați pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care 1.000 fac parte din Grupul Operațional al Forțelor rusești. Activitatea restului „pacificatorilor” este reglementată de Comisia comună de control, din care fac reprezentanți ai Chișinăului, Tiraspolului și Moscovei. Moldova consideră că staționarea militarilor ruși în regiunea transnistreană contravine Constituției moldovene și, alături de OSCE, UE și SUA, cere retragerea lor.