GIANINA CORONDAN: Ciment beton!

GIANINA CORONDAN: Ciment beton!

Aţi auzit de Medgidia. Este un punct de cotitură în drumul spre sau dinspre mare. Un nod rutier aş zice. Poţi s-o iei pe drumul cunoscut, îngrozitor de aglomerat şi plicticos - adică spre Constanţa, sau poti vizita rapid Medgidia, şi-apoi alte câteva localităţi mititele, pentru a ajunge în acelaşi loc sau, mă rog, unde ai treabă, până-n Mangalia.

Problema e că pe anumite porţiuni drumul este - aţi ghicit - ciuruit, perforat. Dacă te uiţi mai atent sau ai un ghid destoinic, realizezi că dantelăria este aşternută doar pe drumurile pe care au pătruns TIR-urile, cisternele, camioanele, care n-au ce să caute pe-acolo în mod normal. Au descoperit tiriştii drumul ăsta mai rapid prin sătucele dobrogene şi zguduie din temelii asfaltul precar şi căsuţele oamenilor. Nu sunt tirişti obişnuiţi, mi-a spus un localnic, sunt cei care transportă ciment de la fabrică, cu maşini pe care scrie LaFarge. Se ştie că acum, mai vesel ca oricând, se transportă ciment, doar toată ţara construieşte case. Alandala, dar construieşte. Atât, case, fără drumuri. Vă daţi seama ce greutate suportă drumul acesta judeţean, prevăzut cu rezistenţă mică - tone de case încă neridicate. Măcar dacă fabrica era a noastră. A fost pe vremuri, acum e a lor. Deci ne distrug drumurile şi pentru ce? Ca să prospere firma lor de ciment, ca să ne menţinem condiţia de năuci şi naivi - să nu zic proşti, căci dăm în continuare în gropi.

Mă rog, astea sunt datele problemei, am putea s-o rezolvăm? Sigur că şoferii pot fi înţeleşi la rândul lor, pe drumul principal care se întinde paralel cu malul mării este ucigător să conduci ditamai mastodontul în timpul sezonului. Dar lipsa unei legi ferme în ceea ce priveşte circulaţia auto pe drumurile ţării, măcar a unor articole dedicate care să reglementeze situaţia dă peste cap totul, distrugând ceea ce s-a făcut cât de cât în infrastructură. Asta ar trebui făcut, o lege clară, care să-i determine pe cei care circulă cu o încărcătură ieşită din comun, cu maşini de mare tonaj, să meargă pe un drum deviat. Care nu există. Deci n-am rezolvat nimic. Voiam şi eu să fiu constructivă, dacă tot ni s-a dat cimentul ăsta...

Ne puteți urmări și pe Google News