Glonțul pe lângă ureche

Glonțul pe lângă ureche

Bucuria românului simplu că Guvernul Ponta i-a dat măsuri care să-l ajute.

 Tot felul de „electorale”, de la dublarea alocației pentru copii, la pensii speciale pentru parlamentari, după ce le-au asigurat mai întâi pe ale diplomaților, iar acum, mai recent, și pe cele ale altor categorii profesionale. Adică s-a zis cu sistemul unic de pensii și s-a zis și cu acordarea pensiilor în funcție de contribuțiile făcute în toți anii de muncă.

Măsurile sunt bune din punct de vedere social, dar din punct de vedere economic și ținând cont de contextul internațional (vezi cazul Greciei și evenimentele din Ucraina) eu cred că sunt pur și simplu ca o dinamită cu fitilul, mai lung, aprins, ca o bombă pusă direct în Trezoreria Statului Român.

Măsurile electorale luate de coaliția aflată la guvernare aruncă în aer bugetul României, atât timp cât membrii Guvernului nu au reușit să convingă că au de unde să scoată bani pentru toate aceste cheltuieli crescute. Să ne amintim de declarația lui Victor Ponta referitoare la sursele financiare pentru asigurarea plății efective a alocațiilor dublate. Ce spunea? Că avem banii necesari doar pentru o perioadă. După aceea om mai vedea. Păi, ce să mai vedem, din moment ce riscăm să rămânem fără acordul Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană? Știți că pierderea acestui acord de împrumut înseamnă, pe de o parte, faptul că investitorii nu se vor mai grăbi să-și deschidă afaceri în România, riscul de țară crescând în urma ratării acordului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ruperea acordului cu FMI înseamnă că noi vom fi nevoiți să plătim mai mulți bani la partea noastră de co-finanțare a proiectelor derulate cu fonduri europene. Iar capacitatea de producție a României nu a crescut, nu a fost dezvoltată prin măsuri inteligente date de guvernanți - ne amintim că posibilitatea creării și creșterii numărului de locuri de muncă s-a dus pe apa sâmbetei odată cu tăierea banilor de investiții (acțiune mai mult decât discutabilă realizată după instalarea la Putere a Guvernului Ponta I).

Nu știm nici care va fi impactul real al reducerii Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), adoptată de Guvern. Dar, Parlamentul dă pensii speciale, fără să se fi gândit mai întâi la salariile mizere din sectorul medical și la lipsa de medici și de asistente cu care se confruntă sistemul sanitar românesc. Ajutoarele sociale s-au îngrămădit cu duiumul, și e greu de crezut că bugetul va permite onorarea tuturor acestor obligații asumate de guvernanți față de populația României.

Un alt element de care trebuie ținut cont (fără să fac prea mult caz de situația Greciei, deși și România a fost la un pas de faliment, dar a fost salvată prin acele măsuri nepopulare decise de Guvernul Boc) este faptul că, în lipsa acordului cu FMI, țara noastră va fi nevoită să se împrumute de pe piață. Și costurile vor fi mari, din ce în ce mai mari, pentru că, după fenomenul Grecia, băncile se vor asigura și mai mult cerând garanții și impunând dobânzi uriașe. Și ce o să facă atunci actuala Putere, când nu va mai avea bani pentru plata salariilor bugetarilor, pentru plata pensiilor, a alocațiilor șamd? Sau guvernanților nu le mai pasă?! Or ticlui, te pomenești - ca lovitură dată actualei Opoziții -, să nu mai fie la Putere când vor trebui luate din nou măsuri foarte dure pentru a ne salva de faliment?

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.