Glumele Reginei Ana. Cum a comentat, cu ironie, aventurile lui Carol al-II-lea

Glumele Reginei Ana. Cum a comentat, cu ironie, aventurile lui Carol al-II-lea

A început ultima călătorie a Reginei Ana. Sicriul cu soția fostului suveran al României va pleca astăzi spre Capitală și va fi depus la Palatul Regal. Cei care a cunoscut-o au povestit întâmplări pline de emoție

Ultimul drum al Reginei Ana a început ieri, când aeronava purtând trupul neînsufleţit al acesteia a aterizat în România, pe Aeroportul Otopeni. Soția fostului Suveran a fost așteptată cu o ceremonie militară şi religioasă la care au participat reprezentanţi ai statului, membri ai Casei Regale şi ierarhi ai Bisericii Catolice şi Bisericii Ortodoxe Române. „Înmormântarea în România a fost o alegere plină de tact a Regelui Mihai și își are originile în istorie, până la Carol I. Carol I, catolic, ca și Ferdinand, nepotul său, au decis ca primul născut al Regelui Ferdinand, Carol al II-lea, să fie botezat în confesiunea ortodoxă. Fostul suveran a decis ca urmașii săi să fie botezați în confesiunea ortodoxă. Regina Ana de România, din respect pentru familia în care a intrat, deși catolică, a ales să odihnească în pământul României ortodoxe”, a povestit academicianul Răzvan Theodorescu.

FOTO: Principele Radu s-a aflat în permanență lângă sicriu

Ne puteți urmări și pe Google News

Multă vreme, Ana de Bourbon- Parma a fost o necunoscută pentru români. Cei care au întâlnit-o spun că au descoperit o doamnă pragmatică, dar plină de tact și de umor. „Cel puțin în două prilejuri am asistat la discuții ce priveau istoria familiei regale și am constatat acuitatea și umorul ei. Am sentimentul că a condus ferm treburile casei și că a fost stâlpul familiei”, adaugă Theodorescu.

A iubit România

„Regina Ana a fost un model de nevastă. Toți cei care au cunoscut-o spuneau că era o femeie devotată, blândă, care i-a stat alături Regelui și l-a susținut 68 de ani”, spune Constantin Bălăceanu- Stolnici (foto). Istoricul a explicat și cum a devenit Regina Ana, a românilor. „Sigur că, din punct de legal se poate spune că s-a căsătorit cu Regele, după ce a abdicat, deci nu era regină. Dar acestea sunt amănunte, care nu au niciun fel de importanță. Toată clasa politică, toate elitele și toți istoricii au acceptat acest lucru”, a spus academicianul. „Am văzut-o pentru prima oară chiar în Palatul Cantacuzino. Venise singură în România, fără Regele Mihai. Am avut o discuție plăcută. Era o persoană modestă, care nu ținea la protocol. Foarte devotată soțului ei și care a arătat, în tot timpul vieții ei, o deosebită afecțiune pentru o țară pe care nu o cunoscuse până la căsătorie”, a adăugat Bălăceanu-Stolnici.

Familia Regală a muncit toată viața

„Dintre toți membrii familiei regale, Regina Ana, alături de Regele Mihai, a fost cea mai discretă prezență și acest lucru a făcut-o apropiată de noi. Dacă românii îi acordă onoruri, o fac pentru că au conștiința că această nobilă femeie a știut să înfrunte viața alături de omul pe care l-a iubit. Subliniez, dragostea nu este întotdeauna un element fundamental în căsătoriile din familiile regale”, povestește academicianul Răzvan Theodorescu (foto).

Glume despre Carol al-II-lea

„În 2003, eram ministru al Culturii și am adus rămășițele Regelui Carol al II-lea în țară. Într-o conversație cu Regele Mihai, mulțumind pentru acest efort, i-am spus că eu sunt un republican care îl admiră foarte mult pe Carol I și pe Carol al II-lea. Regina era de față. «Maiestate », i-am spus, «Sunt un admirator al tatălui Maiestății Voastre!». Regina Ana m-a privit și mi-a spus «Și sunteți mulți, domnule Theodorescu?». I-am răspuns, «Nu pot să-l sanctific!». Evident, Regina Ana știa după o viață alături de Regele Mihai că Regele Carol al II-lea și-a iubit foarte mult fiul, pe Regele Mihai, dar l-a supus și la niște cazne, în special să o suporte pe doamna Lupescu, pe viitoarea sa soție morganatică. Cu multă discreție și umor s-a desfășurat acest moment.

Ne-am întâlnit odată la Mânăstirea Dealu. I-am spus Reginei, ce se afla lângă Maiestatea Sa, că prima oară am văzut-o când eram copil, într-o revistă franțuzească, în care apărea portretul ei și al regelui și avea titlul «Singurul Rege care muncește din toți foștii suverani». Mi-a răspuns, «Da, domnule. Am muncit toată viața». Apoi, am mai aflat detalii despre această muncă contină, firească pentru o familie care a trebuit să-și trăiască viața în capitalism.

Reguli. Cei care doresc să aducă un ultim omagiu Reginei Ana trebuie să aibă o ținută decentă. Fotografi ile sunt interzise!

Sicriul acoperit de pavilionul Reginei Ana a fost adus de ieri la Castelul Peleș, aflat pe domeniul regal din Sinaia. Catafalcul se află în Holul de Onoare al castelului, unde va rămâne până astăzi, la ora 18,30. Aici, oficialii vor transmite mesajele de condoleanţe familiei regale și vor aduce un ultim omagiu reginei. Printre aceștia și-a anunțat prezența șeful statului, Klaus Iohannis, care va veni în cursul dimineții. Guvernul va fi reprezentat de premierul Dacian Cioloș. Încă de la sosirea sicriului cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana, în Sinaia au sunat clopotele tuturor bisericilor ortodoxe şi catolice. În această seară, trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi adus la Palatul Regal, din Bucureşti şi va fi depus în Sala Tronului. Va avea loc o ceremonie privată.

Începând de mâine, timp de două zile, între orele 8.00 şi 22.00, accesul va fi liber pentru toţi cei care doresc să-i aducă reginei un ultim omagiu.

Condiții de acces

Pentru cei care vor veni la Palatul Regal există însă şi condiţii, legate de ţinuta decentă, deţinerea unui act de identitate, dar şi de interdicţia de a face fotografii, de a pune flori direct la catafalcul reginei sau de a purta bagaje voluminoase.

FOTO:  Membrii Familiei Regale s-au aflat pe Aeroportul Otopeni

Sâmbătă, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului, moment în care vor suna clopotele bisericilor ortodoxe din împrejurimi şi de la Catedrala romano- catolică „Sfântul Iosif”. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate. La 11.30, cortegiul mortuar va pleca din Piaţa Palatului.

Peste 960 de polițiști și jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică în locurile de desfășurare a activităților și în localitățile tranzitate de convoiul funerar. Pentru dirijarea și fluidizarea circulației, vor fi în stradă aproximativ 430 de polițiști rutieri.