PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Politica

GO CIOLOȘ! Culisele transformării Premierului-Tehnocrat în Premierul-Politician

Autor: | | 9 Comentarii | 4368 Vizualizari
DACIAN CIOLOȘ
Dacian Cioloș și-a construit imaginea omului simplu venit de la țară prin acțiuni publice care au devenit virale. Spune că nu face politică dar caută simpatia electoratului

Dacian Cioloș a subliniat, nu o dată, că nu vânează voturi, nu e interesat de politică și nu are în plan să-și facă vreun partid. Cel puțin până când își termină acest mandat de premier tehnocrat. Cu toate acestea, a jucat de multe ori în ipostaze care au dat bine la imagine. A fost filmat și fotografiat în rolul de „om simplu”, aparent întâmplător, dar cu scopul clar de a-și atrage simpatia alegătorilor. Ultima scenă a fost cea a patriotului, și a fost jucată luni în plenul reunit al celor două Camere, profitând de faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea a spus despre acest Guvern că „e străin”.

„Om crescut la țară”, noul slogan

„Pentru mine, om care sunt crescut la țară, patriotismul înseamnă în primul rând bun simț, înseamnă a nu minţi (...) Pentru mine patriotismul şi ţara sunt lucruri mult prea profunde pentru a veni cu ele să le spun în piaţa publică pentru a câştiga nişte voturi”, a fost doar parte din răspunsul lui Cioloș ce pare să fi anticipat „acuzația” lui Dragnea. De altfel, liderii PSD au mai spus că Executivul a luat decizii avantajoase pentru firmele străine, și prin urmare premierul era pregătit.FOTO: „Am participat la ecologizarea Parcului Natural Văcăreşti din Bucureşti”, a anunțat pe Facebook premierul Dacian Cioloș întro zi din luna iunie. Dovadă au fost fotografiile cu el strângând gunoaiele din parc FOTO: AGEPRESCoincidență sau nu, ziarul Adevărul a început să-i facă publicitate lui Cioloș pe pagina de Facebook a ziarului. Ultima postare, un video cu declarațiile cheie din discursul susținut de premierul Cioloș în plenul celor două Camere. Să nu uităm că actualul purtător de cuvânt al Guvernului este Liviu Iolu, recrutat de la publicația de mai sus. Suprinzător, videoclipul a strâns 506.000 de vizualizări, aproape 8.000 de distriburi și 512 români au comentat. Performanță care nu e atinsă nici măcar de vedetele mondene. Iar specialiștii IT spun că acest lucru e posibil doar cu ajutorul unui soft care generează profile de Facebook cu IP-uri diferite și care prin intermediul aceluiaș soft acționează la unison. Adică, dau like-uri și share-uri la comanda utilizatorului. A doua variantă este utilizarea de elevi și studenți cărora li se alocă fiecăruia în parte câte 100 de IPuri diferite, chestiune relativ ușor de realizat de către un IT-ist profesionist. Respectivii utilizatori execută la unison de pe cele 100 de profile care corespund celor 100 de IP-uri, comanda pe care o primesc. Ei sunt retribuți în timpul acestor campanii cu sume cuprinse între 500 și 800 de lei.


A strâns gunoaie și a certat un ofițer SPP

Revenind la fenomenul Cioloș, premierul a mai jucat rolul omului simplu când a descins în mijlocul unei zile din luna iunie să strângă gunoaiele din Parcul Văcărești. În februarie, în timp ce se îndrepta, pe jos, spre Biblioteca Centrală Universitară, unde polițistul Marian Godină își lansa cartea, Cioloș a fost abordat brusc de un bărbat cu o foaie în mână. Un ofițer de la SPP s-a îndreptat către petiționar și l-a îndepărtat de premier. Cioloș a intervenit, iar cel care a fost îndepărtat și certat a fost SPP-istul. Cioloș l-a ascultat pe cetățean, care i-a întins un document, pe care premierul l-a primit și l-a pus în buzunar.

Zboară cu avionul de linie și scrie noaptea pe Facebook

Nu vrea să zăpăcească lumea de cap în București și nu folosește coloana oficială. În plus, zboară cu avionul de linie. Dar a avut grijă nu doar să aflăm asta ci și să vedem cu ochii noștri. La începutul acestei luni, când a plecat în Germania, tvr.ro a transmis că premierul a refuzat invitația stewardesei de a lua loc la clasa business. Toată delegaţia oficială, formată din aproximativ opt persoane, a călătorit la clasa Economic. „Acum cu fotografia asta (de care eu nu am ştiut înainte să o văd în presă), lumea are impresia că e campania mea de PR. De ce nu putem accepta normalitatea ca normalitate fără atâtea speculaţii?”, a comentat Dacian Cioloş pe pagina de Facebook a Vice Romania, care postase o opinie despre campania de imagine a Guvernului Cioloş.Luni, șeful Guvernului a plecat la New York tot cu o cursă de linie. A plecat însă de la Parlament pe ultima sută de metri, cu 25 de minute înainte să decoleze avionul, ceea ce înseamnă că a ajuns la aeroport la timp folosind coloana oficială.

Un alt lucru neobișnuit pentru politica dâmbovițeană este faptul că premierul își pierde nopțile răspunzând comentariilor de pe pagina sa de Facebook. „Mergeţi înapoi la Bruxelles!”, a fost mesajul pe care i l-a trimis, vinerea trecută, un cetăţean nemulţumit de prestaţia sa. „Nicio grijă, nu merg nicăieri. Mai am treabă aici”, a replicat Cioloş. Prin urmare, premierul are planuri mari după alegerile parlamentare.

Anti-campanie virtuală

Mesajul de susţinere „Go, Ciolos!” a devenit viral pe internet după ce premierul a explicat, luni, în Parlament, ce înseamnă pentru el patriotismul. În replică la valul de susţinere de pe internet, preşedintele Partidul România Unită (PRU), Bogdan Diaconu, a publicat ieri pe Facebook un răspuns la sloganul „Go, Ciolos!”. Diaconu a postat o poză cu un tricou negru pe care scrie „#gocioloş #bysoros”, însoţit de comentariul: „Partidul România Unită va lupta împotriva confiscării guvernului României de către caracatița ONG-istă a lui Soros!”. PRU a acuzat în dese rânduri Guvernul Cioloş ca se află la comanda Bruxelles-ului şi a reţelei de ONG-uri finanţate de miliardarul George Soros. Pe contul de Facebook al PRU a mai fost promovată ieri o imagine cu chipul lui Dacian Cioloş, încadrat de mesajul „$oro$ #Go- HOME”.Acțiuni discrete

Când Dacian Cioloș a fost numit premier, în toamna anului trecut, soția președintelui, Carmen Iohannis era aspru criticată pentru plimbările dese în străinătate și etalarea toaletelor scumpe. Prin urmare, Valerie Cioloș a jucat un alt fel de rol. A fost o prezență discretă, a punctat din umbră. A plecat la New York în aceeași perioadă cu premierul, dar la invitația unor prieteni și suportând personal costurile. Membră a Academiei Doamnelor de la Alba Iulia, a participat la un eveniment organizat de primăria acestui oraș, unde le-a și cântat copiilor prezenți la eveniment. Tot la Alba Iulia , a susținut un concert de muzică sacră, în cadrul unei campanii ce a avut ca scop achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”. Pe 8 Martie, de Ziua Femeii, atunci când Carmen Iohannis era plecată cu soţul său în Israel, Valerie Cioloş a oferit un interviu pentru Europa FM, care a făcut înconjurul presei. Atunci când Carmen Iohannis îl însoţea pe soţul său în vizita din Statele Unite, Valerie Cioloș a fost prezentă la un eveniment organizat la Muzeul Cotroceni.


FOTO: Valerie Cioloș, la un eveniment la Muzeul Cotroceni FOTO: NICU DÎRDÎIACAnaliştii politici descifrează filmul

Dacian Cioloş a stârnit primul val de emoţie publică imediat după ce a ajuns prim-ministru. Prezent în 2015 la parada de 1 Decembrie din Piaţa Constituţiei, Cioloş a stat de vorbă cu militarii răniţi pe front şi cu văduvele care şi-au pierdut soţii în misiuni. Cioloş a fost surprins când s-a apropiat de un copil rămas fără tată şi i-a spus: „Să te simţi mândru de tatăl tău, da?”. Premierul l-a strâns apoi în braţe pe băiatul care a început să plângă. El a întrebat-o apoi pe mamă cum reuşeşte să îl crească singură şi dacă o ajută cineva. „Părinţii. Dar este foarte greu”, a răspuns femeia, care a adăugat că „merge înainte”. „Felicitări! Şi Dumnezeu să vă ajute!”, i-a zis premierul. Cioloş a fost filmat şi când a îngenuncheat lângă un veteran aflat în cărucior cu rotile.


FOTO: Dacian Cioloş a mărturisit că a fost foarte emoţionat la întâlnire cu veteranii şi văduvele de război FOTO: NICU DÎRDÎIAC„Strategie evidentă”

Analistul politic Horia Mihălcescu consideră că gesturile premierului Dacian Cioloş au „toate ingredientele unei strategii de comunicare de tip american”. „Dacian Cioloş foloseşte instrumente utilizate în general de opoziţie, vedeţi graffiti- urile care au apărut pe ziduri în marile oraşe. În online veţi constata că această campanie „Go, Cioloş!” a fost generată de 4-5 influenceri. De ce le foloseşte? Este evident că obiectivul este politic şi în curând cred că o să-l vedem fie că intră într-un partid pe care să îl conducă, fie să încerce în viitor săşi facă propriul partid”, a declarat acesta pentru EVZ.

Atrage publicul lui Nicuşor Dan

„Acţiunile lui Cioloş pot fi împărţite în două categorii: acţiuni care au în mod clar un scop de imagine, precum ecologizarea din Văcăreşti care este clar că este prezentată de massmedia într-un scop de imagine; dar zborul la clasa economic, sau parada de 1 Decembrie nu cred că le-a făcut ca să genereze ştiri, cred că a fost spontan. Nu pot să spun dacă a avut un plan şi să-i fac un proces de intenţie. Mesajul „Go, Cioloş!” de pe reţelele de socializare aparţine unui public pe care-l avea Nicuşor Dan şi care se transferă către Dacian Cioloş pentru că Nicuşor Dan nu a reuşit să-şi genereze o imagine naţională”, a comentat pentru EVZ analistul Bogdan Dospinescu.

„Va conta altă dată”

Sociologul Alfred Bulai spune că gesturile lui Cioloş „sunt ale unei persoane care face politică”. „Dacă dânsul este aşa de la natură, doar dânsul ştie. Cred că vrea să continue în politică, dar chiar dacă nu o va face, aceste gesturi contribuie la imaginea sa. Nu are 90 de ani, are cariera în faţă şi aceste gesturi vor conta altă dată pentru un alt post. Pe de altă parte, nu sunt gesturi de etichetat negativ ca şi cum ar aparţine doar politicienilor, le poate face şi un prefect, nu trebuie să fie o şmechereală că zboară la economic. Dacă mă întreba pe mine, îi spuneam să facă asemenea gesturi chiar dacă nu are un plan să rămână premier”, a declarat Bulai pentru EVZ.

De ce nu l-a trântit PSD în Parlament

Social-democraţii conduşi de Liviu Dragnea nu au depus o moţiune de cenzură care să răstoarne Guvernul şi au preferat să-l lase pe Dacian Cioloş să-şi ducă mandatul până la capăt. PSD a criticat în permanenţă cabinetul tehnocraţilor, a cerut schimbarea unor miniştri, însă nu a vrut să dărâme Guvernul, explicaţia acestora fiind că nu doresc să arunce România într-o criză politică. Surse din PSD au relatat EVZ că social-democraţii nu au schimbat Guvernul în Parlament pentru că din calculele lor electorale, orice gafă a lui Dacian Cioloş îi va ajuta pe ei să obţină cât mai multe voturi la alegerile parlamentare. În plus, strategia PSD este să prezinte nerealizările Guvernului Cioloş în oglindă cu creşterile de pensii şi de salarii din timpul fostului premier Victor Ponta, precum şi cu reducerile de taxe şi de impozite pentru angajatori şi angajaţi. Unul dintre cei mai frecvenţi susţinători ai schimbării Guvernului a fost Victor Ponta, însă dorinţa sa a fost ignorată de liderul partidului, Liviu Dragnea.

Angajează fotografi

„În ultimele două săptămâni echipa de imagine a lui Dacian Cioloș a băgat în teste mai mulți fotografi buni din România. Cu scopul de a-i angaja în echipa de comunicare. Din informațiile mele, e vorba de cel puțin trei fotografi noi”, a scris pe blogul său, fostul jurnalist Cristian Șuțu. „Ceea ce dă un sens ipotezei în care Cioloș va mai rămâne pe aici, cu treabă, chiar și după alegerile din decembrie”, a concluzionat acesta.

Tag-uri: facian ciolos, PSD, Liviu Dragnea, Guvern, slogan, SPP, Parcul Văcărești, Marian Godină, București, New York, Parlament, Bruxelles, Partidul România Unita, Valerie Cioloș, Europa FM, Horia Mihălcescu, evz, Alfred Bulai, Victor Ponta, Victor Ponta
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului GO CIOLOȘ! Culisele transformării Premierului-Tehnocrat în Premierul-Politician.
SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi