Editura Evenimentul si Capital

Google, între controverse şi CENZURĂ. Ce se va întâmpla pe motorul de căutare

14-05/google-girl-300x265-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 373 Vizualizari

Compania Google a făcut primul pas în vederea conformării cu hotărârea Curţii de Justiţie a UE.

Şi a pus la dispoziţia tuturor un formular prin care se poate solicita eliminarea conţinutului irelevant sau inadecvat din rezultatele afişate la căutare. Potrivit şefului companiei, Larry Page, decizia va afecta start-up-urile care vor să se dezvolte şi va ajuta guvernele represive să limiteze dreptul la exprimare. Page spune că Google va privi lucrurile şi din perspectiva europenilor şi se va dezbate mult pe subiect.

Cu caracter personal

Curtea Europeană de Justiţie a publicat o hotărâre defavorabilă Google, consecinţa fiind că utilizatorii pot cere motoarelor de căutare, în anumite  anumite condiţii, să şteargă informaţii care încalcă dreptul la viaţa privată şi dreptul la protecţia datelor cu caracter personal. „Operatorul unui motor de căutare pe internet răspunde pentru prelucrarea pe care o efectuează în ceea ce priveşte datele cu caracter personal care apar pe pagini web publicate de terţi”, arată hotărârea CJUE.

Astfel, Google a publicat formularul în care explică faptul că face primul pas pentru a pune în practică mecanismele prin care să se conformeze hotărârii curţii. Compania americană spune că va analiza fiecare caz în parte, astfel încât să evalueze dacă e vorba de informaţii de interes public sau de unele care sunt irelevante pentru publicul larg, dar inadecvate şi dăunatoare strict pentru persoana care face solicitarea.

Şi o fotografie

În formular, solicitantul trebuie să menţioneze link-uri către rezultatele pe care le-ar dori îndepărtate, trebuie sa explice de ce vrea asta şi în ce mod URL-ul este "irelevant, invechit sau nepotrivit". User-ul trebuie să trimită şi o fotografie şi buletinul de identitate scanat, pentru ca Google să fie sigură că altcineva nu face o farsă.

Decizia Curţii, prescurtată în presa internaţională sub exprimarea "right to be forgotten" („dreptul la uitare”) a stârnit multe controverse între cei care susţin libertatea de exprimare şi cei care susţin dreptul la viaţa privată. Într-un interviu pentru Financial Times, Larry Page - CEO al Google, spune că ar fi dorit să fi existat mai multe dezbateri în Europa, înainte de decizia finală. Ideea este că oameni care au comis fapte reprobabile ar dori ca link-urile cu informaţii compromiţătoare să dispară, însă „nu ar fi normal, fiindcă publicul trebuie să ştie”. Page mai atrage atenţia asupra unui fapt: „Decizia va fi un punct de inspiraţie pentru guverne represive din afara Europei care vor promova cenzura”.
Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro