Google, obligat de Curtea Europeană de Justiție să șteargă informații sensibile la cererea utilizatorilor

Google, obligat de Curtea Europeană de Justiție să șteargă informații sensibile la cererea utilizatorilor

Instanța de judecată a decis că utilizatorii pot cere motoarelor de căutare pe Internet ștergerea din rezultatele căutărilor unele trimiteri către știri, decizii judecătorești sau alte documente care cuprind informații sensibile, relatează BBC.

Procesul privind această chestiune a fost deschis în 2011, când autoritatea spaniolă pentru protecția datelor cu caracter personal a cerut gigantului IT Google să șteargă link-uri către 100 de articole considerate defăimătoare.  Google a contestat decizia la un tribunal din Madrid, susținând că nu poartă responsabilitatea pentru informațiile postate pe Internet.

La rândul lor, magistrații tribunalului din Madrid au solicitat opinia Curţii Europene de Justiţie, cea mai înaltă instanţă a UE, ale cărei decizii sunt obligatorii pentru toate statele membre.

 "Dacă, în baza unei căutări online după numele unei persoane, lista de rezultate afişează un link către o pagina web care conţine informaţii despre acea persoană, subiectul în cauză se poate adresa direct operatorului motorului de căutare online, iar în cazul în care operatorul nu-i respectă cererea poate aduce chestiunea în faţa autorităţilor competente, pentru a obţine, în anumite condiţii, ştergerea acelui link din lista de rezultate. Un operator de căutare pe internet este responsabil de procesarea pe care o efectuează a datelor personale care apar pe pagini web ale unor terţi", au afirmat judecătorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În replică, reprezentanții gigantului IT au precizat că acesta este un act de cenzură și că au nevoie de timp pentru a analiza implicațiile acestei decizii, relatează postul american de televiziune CNBC.

Pe de altă parte, Curtea Europeană de Justiție a mai precizat că trebuie găsit un echilibru în privinţa interesului public, mai ales în cazul unor persoane publice.

"Echilibrul ar putea depinde, în unele cazuri, de natura informaţiilor vizate şi de sensibilitatea acestora pentru viaţa privată a persoanelor, precum şi pentru interesul public, care ar putea varia, mai ales în funcţie de rolul jucat de persoana în cauză în societate", notează instanţa.

Una dintre principalele probleme cu care se vor confrunta companiile de profil va fi tocmai interpretarea acestui limbaj ambiguu al magistraților europeni.