Gorghiu cere PSD să voteze „la vedere” pentru arestarea lui Șova și Vâlcov

Gorghiu cere PSD să voteze „la vedere” pentru arestarea lui Șova și Vâlcov

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu îi solicită, într-o scrisoare deschisă, premierului Victor Ponta să ceară public parlamentarilor social-democraţi să voteze "la vedere" în favoarea solicitărilor Justiţiei privind reţinerea şi arestarea preventivă a foştilor miniştri, senatorii Dan Şova şi Darius Vâlcov, scrie Agerpres.

"Chiar dacă parlamentarii PNL vor vota la vedere pentru încuviinţarea solicitărilor justiţiei, ştim că ne vom lovi de opoziţia parlamentarilor PSD care, camuflaţi în spatele votului secret, vor bloca din nou bunul mers al justiţiei. (...) Vă solicit, domnule prim-ministru, să cereţi public parlamentarilor dumneavoastră să voteze la vedere în favoarea solicitărilor justiţiei în cazul domnilor Şova şi Vâlcov. De asemenea, solicităm PSD să nu mai blocheze adoptarea proiectului legislativ iniţiat de PNL privind simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor în cursul urmăririi penale. Demersul nostru este motivat de necesitatea consolidării instituţiilor democraţiei şi statului de drept şi de imperativul apărării prestigiului şi imaginii României în faţa partenerilor săi din Uniunea Europeană şi NATO", afirmă Gorghiu, în documentul remis luni Agerpres.

Totodată, aceasta atrage atenţia că instituţia Parlamentului are "un nivel de credibilitate inacceptabil de redus pentru o democraţie solidă", iar cetăţenii şi-au pierdut încrederea în Parlament, mulţi români considerând că parlamentarii sunt "o clasă privilegiată".

"Oamenii nu pot înţelege de ce legiuitorii nu sunt egali cu cei care i-au ales. Este cu atât mai greu de explicat de ce parlamentarii se bucură de protecţie în faţa justiţiei, când asupra multora dintre ei planează suspiciuni grave de corupţie", spune Alina Gorghiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul liberal adaugă faptul că Parlamentul a devenit, în ultimul timp, "o piatră de încercare a luptei pentru consolidarea domniei legii în România".

"Este paradoxal şi regretabil că tocmai cei care sunt chemaţi să dea legi drepte în folosul public sunt percepuţi ca un obstacol în calea statului de drept. Această situaţie, nefericită şi periculoasă deopotrivă, constituie un handicap al României, fapt remarcat de partenerii noştri din Uniunea Europeană şi Statele Unite. Declaraţiile oficialilor din aceste ţări sunt fără echivoc: Parlamentul României nu trebuie să mai fie o piedică în calea funcţionării justiţiei! Parlamentul, ca oponent al Justiţiei, este în mod evident nu doar o temă pe agenda societăţii româneşti, ci şi un subiect care pune România într-o situaţie jenantă în raport cu celelalte democraţii din spaţiul euro-atlantic", susţine Gorghiu.

Co-preşedintele PNL precizează şi faptul că, în opinia sa, este "inacceptabil" ca progresele înregistrate de România pentru consolidarea statului de drept "să fie umbrite de aceste derapaje ale Parlamentului".

"Am convingerea, domnule prim-ministru, că sunteţi conştient de toate aceste realităţi pe care vi le-am prezentat. Ceea ce nu înţeleg este de ce nu doriţi să faceţi nimic pentru a le corecta. Aveţi la îndemână, încă de anul trecut, şansa de a sprijini adoptarea unui proiect de lege care ar simplifica radical procedura prin care deputaţii şi senatorii pot răspunde solicitărilor justiţiei. Aţi putea răspunde, astfel, convingător celor care vă acuză că mimaţi lupta anticorupţie şi apetitul pentru integritate", arată Gorghiu.

Ea reaminteşte, în context, faptul că, încă din data de 24 iunie 2014, PNL a depus un proiect care prevede aprobarea în 48 de ore a cererilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor pentru care s-a început urmărirea penală şi se declară, totodată, "extrem de sceptică" în privinţa sincerităţii angajamentului PSD privind statul de drept.

"Am crezut că lecţia pe care v-au dat-o românii la alegerile prezidenţiale v-a făcut să renunţaţi la încercarea de a cumpăra şi nu de a convinge, de a mima şi nu de a face. Din păcate, am realizat că asemenea strategii falimentare au rămas principalele arme din arsenalul dumneavoastră politic. Deşi sunt extrem de sceptică în privinţa sincerităţii angajamentului PSD în favoarea integrităţii şi a statului de drept, situaţia în care se regăseşte astăzi instituţia parlamentară mă obligă să vă solicit să nu vă mai opuneţi proiectului de lege privind simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor aflaţi în cursul urmăririi penale", adaugă Gorghiu.

Copreşedintele PNL apreciază că adoptarea proiectului de lege propus de liberali i-ar scuti pe români de "spectacolele jenante din Parlament", iar parlamentarilor le-ar fi dată responsabilitatea propriei opţiuni, votând la vedere în asemenea cazuri.

"Domnule prim-ministru, proiectul legislativ propus de PNL este o soluţie de sistem. În lipsa acestui proiect, vom continua să ne confruntăm cu situaţii care vor nemulţumi profund societatea românească. Preconizez că spre două astfel de situaţii ne îndreptam chiar zilele care urmează, când în plenul Senatului se va da votul pentru aprobarea cererilor de arestare a colegilor dumneavoastră de partid, domnii Dan Şova şi Darius Vâlcov", mai spune Alina Gorghiu.

Deputata liberală afirmă, totodată, că blocarea bunului mers al Justiţiei ar putea atrage după sine "o criză politică majoră".

"Vă atrag atenţia că un asemenea deznodământ va avea ca efect adâncirea faliei dintre Parlament şi cetăţeni, putând determina o criză politică majoră. De asemenea, credibilitatea României în fata partenerilor săi din UE şi NATO va avea din nou de suferit, alimentând discursul celor care se opun accederii ţării noastre în spaţiul Schengen", conchide Gorghiu.

Plenul Senatului urmează să dea un vot, în această săptămână, cu privire la solicitările Justiţiei referitoare la reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor Dan Şova şi Darius Vâlcov.