GRAFFITI ÎN SPATELE GRATIILOR! Penitenciarul Vaslui, o pată de culoare în închisorile românești

GRAFFITI ÎN SPATELE GRATIILOR! Penitenciarul Vaslui, o pată de culoare în închisorile românești

Deținuții din penitenciarul Vaslui sunt privilegiații închisorilor românești. Peste 1.000 de metri pătrați de gard au fost pictați folosind metoda graffiti. Astfel că, viața dincolo de gratii poate să fie și puțin veselă, spun atât gardienii cât și cei afalți în executarea unor pedepse.

Inițiativa proiectului desfășurat anul trecut a aprținut dorectorului penitenciarului Eusebio Brînză, care spune că lumea carcerală trebuie să fie mai deschisă iar deținții să fie pregătiți social și moral atunci când pășesc în libertate. Penitenciarul Vaslui, a finalizat proiectul „O pată de culoare”, care a reușit să aducă arta dincolo de limitele convenționalului. Într-un comunicat de presă, comisarul Nicolae Toma a susținut că ”34 de artiști din întreaga țară, studenți ai facultăților de arte, reprezentanți ai unor instituții, voluntari, dar și 30 de deținuți au insuflat personalitate unui spațiu obișnuit, reușind să transforme mediul carceral intr-un loc mai deschis si mai prietenos. Împreună, au pictat aproximativ 1068 metri pătrați din pereții unității de detenție, curțile de plimbare, porțile de acces, un record în ceea ce privește suprafața pictată în cadrul unui singur proiect.

Timp de șapte zile, aceștia și-au demonstrat talentul și imaginația, reușind astfel șă proiecteze imaginea potrivită, menită să îi determine pe privitori să-și schimbe instantaneu starea de spirit și să devină pozitivi, optimiști, mai deschiși, mai luminoși.

Tehnica folosită a fost  artă murală, artă stradală (street art) și graffiti.

Ne puteți urmări și pe Google News

O pată de culoare" a fost și un proiect cu un puternic impact social. O mie de deținuți, au astfel șansa de a intra În contact vizual zilnic cu pereții pictați, având satisfacția de a admira această oază de culoare generatoare de relaxare, plină de mesaj și de înțelesuri.  Impactul a fost reflectat de asemenea si asupra comunității locale, lucrările fiind apreciate și de peste 120 vizitatori, persoane civile de toate vârstele, care și-au exprimat gândurile, trăirile, emoțiile de moment într-un registru special constituit pentru acest eveniment”, declară șefii peniteciarului din Vlaslui.

 În acestă unitate sunt peste 1000 de persoane aflate în executarea pedespelor. Cei care sunt în spatele gratiilor beneficiază de un regim semideschis sau sunt în pragul puneri în liberate. Majoriatatea deținuților susțin că au învîțat să muncească dar și să zâmbească.  Unitate a fost cotată printer cele mai aproape de normele UE  din sistemul carceral.