Grandomanie sau iresponsabilitate? Erdogan mai vrea 250 la cele 1000 de camere ale noului său palat pezidențial

Grandomanie sau iresponsabilitate? Erdogan mai vrea 250 la cele 1000 de camere ale noului său palat pezidențial

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, vrea deja să extindă cu 250 de camere palatul prezidențial din Ankara, inaugurat luna trecută, anunță Camera Arhitecților din capitala Turciei.

Palatul are acum o suprafață de 300.000 de metri pătrați și trei corpuri de clădire cu circa o mie de încăperi, depășind în dimensiune orice reședință oficială a vreunui șef de stat din lume. Erdogan dorește extinderea clădirii cu 7.000 m2, respectiv 250 de camere, după cum a declarat ieri președintele Camerei Arhitecților, Tezcan Karakus Candan, citat de site-ul belgian 7sur7.be.

Edificiul, ce poartă numele de Palatul Alb, va înlocui actualul sediu al președinției, mult mai modest, care i-a găzduit pe cei unsprezece precedenți șefi de stat din istoria Turciei moderne, începând din 1923, și care va fi ocupat de acum înainte de premierul Ahmet Davutoglu.

Complexul prezidențial face obiectul unor vii polemici din cauza mărimii sale și a prețului, ambele faraonice. Ministrul finanțelor, Mehmet Simsek, a evaluat valoarea palatului la 615 milioane de dolari (circa 490 de milioane de euro).

Ne puteți urmări și pe Google News

Amplasat în mijlocul unei zone forestiere, proiectul s-ar fi realizat în pofida unei dispoziții judecătorești emise în urma plângerilor arhitecților și inginerilor care au reclamat încălcarea normelor de mediu, conform agenției spaniole EFE, preluată de Agerpres.

Opoziția a criticat clădirea care ar ilustra deriva autoritară și nebunia grandorii lui Erdogan. Noul șef al statului, aflat la putere de 12 ani, s-a apărat susținând că palatul aparține “poporului turc”, simbolizând vitalitatea “noii Turcii”.