Editura Evenimentul si Capital

Grecia, falimentul unui sistem politic

Vlad Nistor
Autor: | | 50 Comentarii | 4594 Vizualizari

Este greu să ai o discuție de mai lungă durată cu un grec cultivat, fără că acesta să ajungă să îți explice cum ei au inventat democrația. Este foarte adevărat că idea democratică (de fapt idea egalității cetățenilor pe care grecii o numeau isonomia), s-a născut în Antica Grecie, dar lumea în care trăim noi astăzi este cu totul altă.

Pot fi spuse foarte multe lucruri despre cauzele răsturnării spectaculoase provocată de alegerile de duminică din Grecia, și cu siguranță lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par unora - explicația unică nu este în niciun fel, aceea a politicii de austeritate pe care guverne succesive au impus-o Republicii Elene în ultimii 5 ani.

Totul pleacă de la felul în care statul grec s-a reconstituit în primii ani de după cel de Al Doilea Război Mondial, atunci când aliații occidentali au decis includerea Greciei în zonă lor de autoritate, atunci când această era o țara în care mișcarea comunistă era foarte bine reprezentată. Consecința a fost că integrarea euroatlantică și mai apoi europeană a statului grec nu a fost intodeauna extrem de populară. Nu trebui scăpat din vedere faptul că în ultimele șapte decenii Partidul Comunist (KKE), a fost permanent reprezentat în Parlamentul de la Atena, iar prezența acestuia pe scenă publică elenă a fost cât se poate de vizibilă.

Clasă politică greacă, așa cum a fost ea constituită în perioadă postbelică, a avut în mai mare măsură decât în orce altă țara europeană - un caracter aproape dinastic, familii precum Karamanlis sau Papandreou, au fost aproape permanent și indisolubil legate de ansamblul deciziilor politice și cu siguranță de pozițiile pozițiile politice cele mai importante, dând miniștri sau prim-miniștrii Greciei, de fapt în ultimele decenii, protagoniștii jocului politic au fost membrii a două partide: Nea Demokratia și Pasok. Aceste două partide s-au succedat la putere, înlocuindu-se în mod constant unul pe celelalt.

Nu sunt puține momentele din istoria greacă a ultimelor decenii în care acuzele de fraudă, corupție sau comportament mafiot au planat asupra principalilor decidenți politici eleni. De fapt impresia general existența în societatea greacă era aceea a corupției indisolubil legată de viață politică. 

Peste toate acestea s-a așezat criză economică cu efectele ei, iar Grecia, țara cu un nivel foarte ridicat al datoriei externe, s-a îndatorat încă și mai mult. Efortul a fost suportat însă de către ansamblul societății grecești, de către o societate care era de multă vreme obișnuită cu binefacerile sprijinului occidental, o țara în care de câteva decenii cetățenii așteptau permanent ajutorul statului. 

Austeritatea la care statul grec a fost obligat de către principalii săi finanțatori a afectat, uneori în mod agresiv, cea mai mare parte a cetățenilor eleni. Este pentru cineva care a vizitat în mod repetat și ritmic Grecia ultimilor 25 de ani. De pildă la Atena, efectele sociale ale crizei sunt vizibile cu ochiul liber. 

Și atunci, în momentul în care un tânăr politician, populist, fost membru al partidului comunist, vine să ofere grecilor soluția demagogică a ieșirii rapide din criză și a încetarii politicii de austeritate, o societatea sărăcită și frustrată, cu amintirea bunăstării de curând pierdute, reacționeaza masiv la vot, făcând ca Partidul Siriza sa devină principalul partid reprezentat in Parlamentul de la Atena.

Consecințele sunt greu de prevăzut, fie Alexis Tzipras nu își va ține în integralitate angajamentele, iar promisiunile sale se vor modera, odată cu preluarea puterii, fie le va ține și atunci statul elen și întreaga Uniune Europeană se află într-un moment de cumpănă.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
 
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro