Grecii fac orice ca să nu piardă Loteria. Intralot cere de trei ori mai puțin pentru 6 din 49 decât a încasat

Grecii fac orice ca să nu piardă Loteria. Intralot cere de trei ori mai puțin pentru 6 din 49 decât a încasat

Negocierile dintre Loteria Română și firma grecească Intralot dovedesc cât de păgubos a fost contractul Loteriei cu grecii pentru operarea jocurilor 6/49, 5/40 și Joker. Aceiași greci au făcut, acum, o ofertă pentru un nou contract, de trei ori mai bună decât cea care a împovărat Loteria în ultimii zece ani.

Deși negocierile se desfășoară în mare secret, Evenimentul Zilei a aflat detalii ale acestora. Vechiul contract dintre Loterie și Intralot prevedea o combinație între plata unor sume nesimțite, în rate, de către Loteria Națională pentru echipamentele furnizate de Intralot, plus o cotă din încasări. Cota de încasări a grecilor ajungea la circa 7,5 % din încasări, ne-au spus sursele, și a fost considerată, mereu, împovărătoare pentru Loteria Națională.

Ca atare, mediul politic dar și mass media, au cerut, de-a lungul ultimilor ani, rezilierea contractului dintre Loterie și grecii de la Intralot. Contractul prevedea însă despăgubiri uriașe pentru greci, în cazul rezilierii înainte de termen, iar niciunul dintre șefii Loteriei nu a avut curajul să-și asume o astfel de răspundere. „Nu am văzut niciodată un contract mai prost decât acela dintre Loterie și Intralot, cred că au lucrat mult la el. Când spun că prost, spun din punct de vedere al părții române”, ne-au declarat surse din Ministerul Finanțelor, sub rezerva anonimatului. Loteria a scăpat, oficial, de contract, la sfârșitul anului 2013, acesta mai fiind prelungit de două ori, cu câte trei luni, până la semnarea unuia nou.

Profitul Loteriei crește cu peste 5 milioane de euro anual

Ne puteți urmări și pe Google News

Grecii de la Intralot au făcut acum, însă, o ofertă cu mult mai bună. Ei vin în asociere cu echipamentele și softul și cer, în schimb, să primească 5% din profitul brut (GGR - Gross Gaming Revenue), calculat ca diferență între încasări din vânzarea biletelor și fondul de premiere a câștigătorilor. „Aceasta înseamnă că Intralot va primi o cotă de circa 2,5% din încasările la jocurile 6/49, 5/40 și Joker, de trei ori mai mică decât în vechiul contract”, ne-au spus surse din Compania Națională „Loteria Română” (CNLR). Aceasta înseamnă că în contul Loteriei Naționale vor intra cu 5% mai mulți bani decât pe vechiul contract crește cu 5% din încasări. Dacă luăm ca bază de calcul media anuală a ultimilor zece ani, grecii ar încasa din operarea jocurilor de loterie circa 2,8 milioane de euro, față de 8,4 milioane euro, după vechiul contract. Cealaltă mare companie care a făcut o ofertă Loteriei Române, grupului Gtech (o companie americană cu acționariat preponderent italian) au cerut mai mult decât dublu decât grecii.

„Americanii de la Gtech au pretins undeva la 12-13% din GGR, adică aproximativ 6% din încasările Loteriei, mai mult decât dublu decât compania grecească Intralot”, neau declarat aceleași surse. Ei ne-au mai spus că asocierea ar fi cea mai avantajoasă formă pentru partea română, deoarece CNLR nu ar trebui să plătească nicio sumă către asociat, pentru service, întreținere sau garanție, ci exclusiv cota convenită din profitul brut realizat.

Există riscul ca sistemul să „crape”

Oferta făcută de Intralot i-a dus pe finanțiști la două concluzii importante. Prima, că se confirmă, dacă mai era nevoie, că precedentul contract a fost păgubos, din moment ce Loteria a plătit triplu pentru serviciile de până acum ale grecilor. A doua, că oferta grecilor nu poate fi neglijată, cât timp aceasta este de 2,2 ori mai ieftină și decât cea a americanilor.

Asul din mâneca grecilor

În această logică apare drept firesc faptul că ministrul Finanțelor publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat, pe 25 iunie, ordinul de ministru prin care dă undă verde Consiliului de Administrație și conducerii executive a companiei să înceapă negocierile pentru încheierea unui contract de asociere în participațiune cu Intralot. Negocierea pentru semnarea contractului este abia la început. „Cel puțin până astăzi (joi - n.n.) nu există nici măcar un proiect de contract pe care să se discute, dar vom avea un astfel de proiect în curând”, neau spus sursele din Ministerul Finanțelor.

Până atunci însă, Loteria trebuie să rezolve problema prelungirii contractului de operare care a expirat pe 30 iunie, după ce a fost prelungit deja, de două ori, cu câte trei luni. Grecii vor să primească, pentru prelungire, prețul vechi, cel „nesimțit”. CNLR solicită însă ca prelungirea vechiului contract să se facă la un preț corect, cel depus prin ofertă, de trei ori mai mic. „Până acum, nu am reușit să cădem de acord. Există și riscul, teoretic, să nu ne înțelegem și să reluăm procedura”, ne-au spus sursele din Loterie.

Aceleași contacte ne-au mai spus că există riscul major ca sistemul vechi să cedeze. „Echipamentele sunt uzate grav, atât fizic, cât și moral, sistemul poate «crăpa » oricând. Dacă se va întâmpla așa ceva, va trebui să ne asumăm și riscul, teoretic, de a-i nemulțumi pe jucători”.

Cum a început povestea cu Intralot

Fostul președinte, Nicolea Cristea (foto jos, stânga), în perioada de după Revoluție până în 2006, și mai apoi urmașul acestuia, Gheorghe Benea (foto jos, dreapta), șef între anii 2009 – 2012, sunt cei care au menținut contractul cu Intralot. Primul este cel care a contractat grecii. Astfel, Cristea este responsabil pentru încheierea primului contract, cel din 1993 - 2003, și pentru cel de-al doilea contract, încheiat în 2003. Cel de-al doilea a a negociat, chiar înainte de a plecat de la Loterie, prelungirea cu încă zece ani a contractului cu grecii de la Intralot.