Grecii s-au abonat la turneele finale, românii au devenit spectatori

Grecii s-au abonat la turneele finale, românii au devenit spectatori

În ultimul deceniu, elenii au avut prezențe constante la marile competiții, în timp ce „tricolorii” au ratat calificările cu o consecvență demnă de o cauză mai bună.

Din punct de vedere al palmaresului restrâns, ce vizează doar ultimii 10 ani, întâlnirea dintre Grecia și România, ce va avea loc duminică, în preliminariile Europeanului din 2016, este descurajantă.

În 2004, au șocat lumea fotbalului

Elenii, altădată inexistenți în lumea importantă a fotbalului, au devenit prezențe constante la turneele finale. De partea cealaltă, naționala României s-a obișnuit săși dezamăgească suporterii. Până în 2004, Grecia a fost prezentă la Campionatul European din 1980 și la Campionatul Mondial din 1994 (la ambele competiții nu a depășit faza grupelor). Însă, în urmă cu 10 ani, la turneul continental din Portugalia, „alb-albaștrii” au provocat una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu un joc inestetic, dar pragmatic la culme, grecii au devenit campionii „Bătrânului Continent”, sub comanda selecționerului Otto Rehhagel. Astfel s-a consacrat generația din care făceau parte jucători fără strălucire, ca Traianos Dellas, Yourkas Seitaridis, Giorgos Karagounis, Costas Katsouranis, Angelos Charisteas sau Zisis Vryzas.

La doi ani distanță, naționala elenă a ratat calificarea la Mondialul din Germania, dar a obținut biletele pentru Europeanul din 2008. Pe stadioanele din Austria și Elveția, campioana en-titre nu a mai strălucit și a plecat acasă după faza grupelor.

„Tricolorii”, doar la Euro 2008

În 2010, Grecia și-a dat din nou întâlnire cu lumea bună a fotbalului. A mers la Mondialul din Africa de Sud, dar nu a acces în „optimi”. A urmat Europeanul din 2012, din Ucraina, participare marcată de prezența în „sferturi”, iar în această vară, grecii au luat startul la turneul final din Brazilia, ajungând până în faza „optimilor”. În schimb, în acești ultimi 10 ani, România a ratat toate turneele, cu excepția Europeanului din 2008, atunci când „tricolorii” au jucat doar în grupe.