Greu de suspendat (III)

Greu de suspendat (III)

Șeful PLR, Călin Popescu Tăriceanu, vrea să-i încheie mandatul mai devreme lui Traian Băsescu, chiar dacă demersul său nu are niciun fundament constituțional.

Propunerea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de a-l suspenda din funcție pe președintele Traian Băsescu, chiar dacă în câteva săptămâni acesta oricum își va încheia mandatul, nu are niciun argument constitu țional. Mai mult, principalul motiv folosit de Tăriceanu, care îi reproșează șefului statului că s-a întâlnit cu liderii PMP, este demontat chiar de o decizie a Curții Constitu ționale din această vară.

La jumătatea lui iunie, judecătorii CCR au respins sesizarea de neconstituţionalitate a implicării preşedintelui Traian Băsescu în susţinerea Partidului Mişcarea Populară, formulată de premierul Victor Ponta. Acesta a acuzat că preşedintele nu îşi respectă rolul de mediator neutru al vieţii politice, implicându-se de partea unui partid anume, reproșându-i inclusiv că, în campania pentru europarlamentare, a purtat un tricou prin care îndemna populația să voteze cu partidul respectiv. Judecătorii CCR însă, au decis că preşedintele României trebuie să aibă un rol activ în viaţa politică și are voie să îşi exprime opinii şi opţiuni politice, iar acest lucru nu încalcă Legea Fundamentală. În plus, în privința solicitării premierului Ponta ca judecătorii să stabilească dacă președintele României poate face campanie electorală unui anumit partid politic, magistrații au considerat că această cerere le depășește competențele.

„Este o propunere care nu contribuie cu nimic la stabilizarea și clarificarea situației din România și, mai mult, riscă să o destabilizeze suplimentar, având în vedere și conflictul din zonă”, a afirmat specialistul în drept constitu țional, Ioan Stanomir, pentru EVZ. Stanomir a mai spus că procedura de suspendare nu are niciun fundament constitu țional, amintind de decizia Curții Constitu ționale din luna iunie. „Nu există date, nu se justifică o a treia suspendare a președintelui Băsescu”, a mai adăugat specialistul în drept constituțional.

Ne puteți urmări și pe Google News

Băsescu: „Nu o să le fie bine”

Vineri, răspunzând unei întrebări legate de un eventual demers pentru o nouă suspendare, Băsescu a spus că intră în campanie „şi nu o să le fie bine”, el adăugând că în campanie are „capacitate uriaşă de revitalizare”. Șeful statului a mai afirmat, sâmbătă, că, în mandatele sale, „a reușit să îngenuncheze un sistem de care Emil Constantinescu se declara „înfrânt”. „De zece ani, sunt într-o dispută cu un sistem pe care domnul Iliescu l-a protejat, pentru că așa a înțeles el; un sistem de care domnul președinte Constantinescu s-a declarat înfrânt, un sistem pe care eu zic că l-am îngenunchiat”, a mai spus Băsescu.

PNL, declarații contradictorii

Dacă președintele PNL, Klaus Iohannis, a spus despre suspendare că este „o fumigenă”, iar unul dintre vicepreședinții formațiunii, Ludovic Orban, a spus că este „o prostie fără margini”, purtătorul de cuvânt al formațiunii, Alina Gorghiu, l-a ajutat cu argumente pe Tăriceanu, spunând că ar adăuga și altele. „Eu, de exemplu, aş introduce(...) «pactul de coabitare», care nu există la nivel constituţional. Sau aş introduce, de exemplu, ca încălcare gravă a Constituţiei, numirea procurorilor de către preşedinte şi premier prin acord”, a spus Gorghiu.