Gustarea preferată a românilor, OTRAVĂ la pungă

Gustarea preferată a românilor, OTRAVĂ la pungă

Românii mănâncă pufuleți în neștire. Pufuleții sunt hrana elevilor, în pauze, țin loc de multe mese în cazul studenților, sunt până și părinți inconștienți care și-au hrănit copilul ecxclusiv cu ei, ani de zile. Nutriționiștii atrag atenția că gustarea preferată de români este mai nocivă decât și-ar putea imagina orice om responsabil: îi prostește pe copii și îi îmbolnăvește de cancer pe adulți.

Pufuleţii sunt un produs expandat obţinut din făină de porumb (în general, modificat genetic) cu adaos de glucoză, glucide. Pufuleții sunt sărați dar conțin foarte mult zahăr. Aportul lor caloric e imens: 30 de grame de pufuleți generează 224 de kilocalorii. O pungă conține de regulă 90 de grame, ceea ce înseamnă că ar trebui, într-o dietă ”echilibrată” să se țină cont de faptul că asigură  cam două treimi din necesarul caloric al unei persoane, într-o zi.

”Profilul nutriţional al pufuleților este extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glucide, după care vine sarea, al cărei consum trebuie limitat”, arată specialiștii. Rețeta e completată de cloranţi artificiali (pufuleții nu sunt galbeni de la porumb), îndulcitori şi aromele artificiale.

Recent, Asociația pro Consumatori a cercetat peste 30 de sortimente de pufuleți stabilind că aproape toate conțin tartrazină, un colorant artificial care provoacă alergii persoanelor sensibile la aspirină sau astmaticilor. Tartrazina sau E102, este unul dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari. Pe lângă alergii, mai provoacă tulburări de vedere, şi eczeme. În cazul copiilor, efectele acestei substanțe sunt dramatice: le afectează negativ activitatea şi atenţia. Alte E-uri din pufuleți sunt E 124, care are potenţial cancerigen, E 133 care poate produce bronhoconstricţie şi, mai grav, desctrucţii cromozomiale în celulele corpului uman. Deseori în pufuleți se găsește extras de drojdie, care conține glutamat de sodiu (pentru a crea arome sărate sau gust de umami - „al cincilea gust”) și care, arată medicii, poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine. (Foto: Televiziunea Medicală)

Ne puteți urmări și pe Google News