Gustul. Cum să nu mai fim sclavii lui

Gustul. Cum să nu mai fim sclavii lui

Gustul are și el povestea și rostul lui. Dacă îți lipsește gustul, căci se poate întâmpla și asta, din motive medicale, viața își pierde din „culoare”. Noi, oamenii am inventat ceva ce păcălește gustul. Așa credem noi! De fapt...

Gustul ne face viața mai frumoasă și mai gustoasă. Mâmcăm sau bem ceva pentru că ne place. Există  și reversul, chiar dacă o mâncare arată apetisant dar nu are gustul care ne satisface imediat renunțăm la ea. Ce este gustul?

„Nu poţi să știi ce gust are o mâncare până când nu o bagi în gură. Acolo se află limba, organul responsabil cu evaluarea gustului. Pe suprafaţa ei sunt niște papile gustative ce identifică 4 senzaţii principale: acru, amar, dulce și sărat”, spune dr. Mihaela Bilic, în volumul „ABC de nutriție”, apărut la Curtea Veche Publishing.

„Gustul, ca și o partitură muzicală, se formează pe baza acestor 4 „note“ de bază. gustul dulce se simte cu vârful limbii, cel sărat și cel acru cu părţile laterale, iar gustul amar cu baza limbii. Ca să simţi gustul complet al unui aliment trebuie să-l mesteci bine și să-l plimbi prin toată gura, doar așa poate lua contact cu toate cele 4 tipuri de papile gustative”, spune specialistul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Gustul dulce declanșează automat satisfacţia (îţi place, mai vrei), în timp ce gustul sărat îţi trezește interesul, deschide apetitul. Despre acru  și  amar nu sunt multe de spus, primul te face să te strâmbi, iar al doilea îţi provoacă dezgustul, e respingător”.

Abordare sănătoasă a gustului

Plăcerile date de alimente dulci sau sărate ne duc spre alegeri greșite, de foarte multe ori.  Și de al alegeri greșite la kilograme în plus și diverse boli nu este un drum chiar lung.

Ce ar trebui să facem ca să nu fim sclavii gustului? „Îmbogăţeşte-ţi şi diversifică-ţi gusturile! Dacă vrei să te bucuri de mai mult gust în mâncare, folosește condimentele și ierburile aromate. zahărul și sarea, ingredientele cla- sice pentru gustul dulce și cel sărat, pot fi înlocuite cu alte arome, mai sănătoase și mai savuroase: în loc de sare: piper, nucșoară, chimen, mărar, tarhon, cimbru în loc de zahăr: vanilie, scorţișoară, ghimbir, mentă”, ne sugerează medicul.

Super- gustul

„…în China s-a descoperit de curând un al 5-lea gust, numit UMAMI? Receptorii pentru acest gust nu sunt doar pe limbă, ci în întreaga gură, pe gingii și obraji. Substanţa care îl declanșează este numită glutamat, iar gustul este descris ca o explozie de plăcere, un fel de uOau de care nu te poţi sătura.

Toate produsele care conţin glutamat păcălesc gustul, îţi creează impresia că sunt delicioase, te fac să mănânci mai mult decât ai nevoie. E un fel de „drog“ care se joacă cu simţurile tale, un gust ce nu poate fi controlat. Glutamatul este folosit de industria alimentară ca să intensifice gustul mâncării și să te facă să consumi din ce în ce mai mult. Citește etichetele și evită produsele care conţin glutamat; este prezent în multe produse, de la mezeluri la biscuiţi”. Este un avertisment foarte serios, pe care ar trebui să-l luăm în seamă. Pentru că acest glutamat este ascuns acolo unde nu te aștepți. El dă gustul.