Guvernanții se laudă cu cea mai slabă creștere economică din ultimii doi ani

Guvernanții se laudă cu cea mai slabă creștere economică din ultimii doi ani

În primele trei luni din an, produsul intern brut a crescut cu numai 0,1% față de ultimele trei luni din 2013. Evoluția a fost mult sub nivelurile din cele șapte trimestre anterioare.

Datele anunțate zilele trecute de Statistică, privind creșterea econo mică pe pri mele trei luni din an, au fost intens difuzate. Sub influența mesajelor politicienilor, publicațiile și televiziunile au anunțat că economia a crescut față de același trimestru din 2013 cu 3,8%. „Mă aștept la o creștere de cel puțin 3,5% în primul trimestru”, anunțase anterior ministrul pentru Buget, Liviu Voinea. Nu a fost luată în seamă evoluția în raport cu ultimele trei luni din 2013. Aceasta indica un parcurs foarte slab. Concret, în primul trimestru economia a crescut cu numai 0,1% față de ultimele trei luni din 2013, mult sub ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, ceea ce arată că economia, practic, a stagnat. Un rezultat mai prost decât cel din primul trimestru din an a fost doar la începutul lui 2012, când economia a scăzut cu 0,1%.

Evoluție slabă pe final

Radu Crăciun, economistul șef al Băncii Comerciale Române, a comentat pentru EVZ că rezultatul slab din primul trimestru poate fi conjunctural. Cu toate astea, economia va performa mai puțin în a doua parte a anului, dacă ne raportăm la situația din 2013. „În evoluția trimestrială pot să apară elemente conjuncturale care să influențeze major. În ceea ce privește creșterea față de aceeași perioadă din anul trecut, cred că și în trimestru doi al anului vom vedea un plus de 3,7% sau chiar 3,8%. În schimb, din trimestrul trei, nivelul va scădea deoarece ne vom raporta la perioade de anul trecut când agricultura a avut un aport consistent la creșterea PIB. Pentru tot anul estimarea noastră este de plus 3%”, a declarat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creșterea anuală a fost una importantă și se bazează în special pe aportul producției industriale, meritul fiind al oamenilor de afaceri. „Cred că a contat că exportatorii au diversificat piețele de desfacere și spre zone mai puțin afectate de criză”, a mai spus Radu Cră ciun. În schimb, ab sorb ția de fonduri UE, o zonă prin care partea administrativă ar fi putut influența în bine economia, a evoluat slab în primul trimestru.

Datele oficiale au ridicat și semne de întrebare. Economistul Florin Cîțu spune că, dacă economia a crescut în termeni anuali cu 3,8%, atunci, potrivit calculelor, față de ultimul trimestru din 2013 trebuia să avem o scădere cu 0,2%. „Este ceva ciudat în datele INS”, ne-a declarat acesta.

Românii nu resimt creșterea

Deși guvernanți sperau ca și consumul să susțină puternic creșterea economică, pesimismul domină. „Mergeţi, luaţi împrumuturi, investiţi, consumaţi. Economia şi-a revenit. Criza s-a terminat”, îndemna zilele trecute românii ministrul pentru Buget. Șomajul s-a menținut însă în ultimele două luni la maximul ultimilor doi ani, respectiv 7,2%. „Faptul că economiile sunt în creștere, în timp ce creditele stagnează, demonstrează că pesimismul încă domnește. O îmbunătățire a situației am putea vedea doar spre final de an”, a mai comentat Radu Crăciun. Chiar dacă veniturile funcționarilor au crescut, sunt o mulțime de companii de stat, cu mii sau zeci de mii de angajați, care se află într-o situație gravă: Oltchim, CFR Marfă, Poșta Română, Hidroelectrica, RAAN, ca și firme din mediul privat care continuă restructurarea.