Majorarea salariilor s-a lăsat cu suspiciuni de fraudă

Majorarea salariilor s-a lăsat cu suspiciuni de fraudă

Deputații au adoptat, ieri, majorări salariale pentru profesori și medici. PNL a acuzat că legea a trecut fraudulos pentru că nu a fost întrunit cvorumul.În replică, Liviu Dragnea le-a transmis liberalilor „s-o verifice la pachet și pe Roberta Anastase”. Totodată, Guvernul a anunțat că e posibil să atace legea la CCR

Oficial, proiectul de lege a fost adoptat cu 184 de voturi „pentru”. Singurul reprezentat care a refuzat să voteze, conform procedurii a fost deputatul PNL, Mircea Toader, care a fost și singurul liberal prezent în ședința de plen. Ulterior liberalii au acuzat faptul că legea a fost adoptată fraudulos pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar de 177. „PSD a minţit că are suficienţi oameni în sală pentru a vota legea, anunţând o prezenţă de 184 de parlamentari. Imaginile arată că în sală nu se aflau decât 168”, au scris liberalii pe pagina de Facebook, unde au postat și fotografii, dar va trebui să demonstreze că sunt din momentul votului.

Mișcare cu iz electoral

Viceliderul deputaților PNL, Mircea Toader, a declarat, pentru EVZ, că demersul PSD a fost doar o mișcare electorală, ei știind că președintele Klaus Iohannis nu va promulga legea. „Toată mișcarea asta e numai cu caracter electoral. Nu se aplică mâine, nu se aplică nici la 1 ianuarie. Președintele o va întoarce în Parlament. Parlamentul ăsta nu mai are nicio treabă că nu se mai adună și o să discute în martie la anul. Dar electoral o să spună «gata, noi am dat»”, a spus Toader, pentru EVZ. Întrebat dacă va face plângere penală, Toader a răspuns că nu, că nu poate să dovedească cu exactitate. „Dacă era vot elctronic, era o treabă, nu avea nimeni nimic de spus”, a precizat Toader.

Ne puteți urmări și pe Google News

PSD a făcut un „efort conjugat”

Președintele Camerei Deputaților Florin Iordache a explicat că s-a votat prin ridicarea mâinii pentru că votul electronic prezenta „anumite deficiențe” și că el are „încredere totală” în colegii lui care au numărat voturile Marcel Ciolacu (PSD) și Dragoș Zisopol (Minorități).

La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a îndemnat PNL să o verifice „la pachet” şi pe Roberta Anastase, fostul lider al Camerei Deputaţilor acuzată în 2010 de abuz în serviciu la numărarea unui vot privind legea pensiilor. El a adăugat că nu a dat ordin PSD-ului să adopte „oricum” majorările salariale. „A existat o dorinţă din partea colegilor mei ca aceasta lege să treacă şi acest lucru s-a întâmplat”, a spus Dragnea. Liderul PSD s-a declarat convins că legea va intra în vigoare.

Guvernul atacă legea la CCR

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, care a vorbit, ieri, în plenul Camerei, i-a rugat pe deputați să lase ordonanța în forma emisă de Guvern și să nu adopte varianta acesteia care include amendamentele comisiilor de specialitate din Parlament. El a motivat că bugetul de stat nu poate suporta aceste majorări salariale care ar crea și probleme de echitate în rândul bugetarilor. După votul în Parlament, Pîslaru a anunțat că Executivul ia în calcul contestarea legii la CCR.

Ce prevede Legea

OUG, modificată de parlamentari prin amendamente, prevede ca „începând cu 1 decembrie 2016, sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază’’ şi nu la cel din 2009. Legea prevede și o majorare de 15% a salariilor de bază în sistemul de educație, de la începutul anului viitor. Majorarea salarială de 15% se va aplica şi personalului din inspectoratele şcolare, în această categorie fiind inclus personalul administrativ. De asemenea, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.