Guvernul a luat măsuri cu un impact de 5 miliarde de lei

Guvernul a luat măsuri cu un impact de 5 miliarde de lei

Salariul minim s-a majorat la 1.450 de lei, iar punctul pe pensie a crescut cu 9%. Efortul bugetar prin Ordonanţa de Urgență adoptată vineri de Guvernul Grindeanu este de 5,1 miliarde de lei pentru anul 2017. Se aşteaptă venituri suplimentare de 377 de milioane de lei prin intrarea în vigoare a măsurilor, însă cheltuielile bugetare vor creşte cu 5,5 miliarde de lei. În textul OUG nu se fac precizări pentru anii viitori

Guvernul a mai decis creșterea cu 20% a salariilor din administrația locală și majorarea cu 50% a salariilor actorilor. Studenții vor beneficia de gratuitate la transportul pe tren, iar bursele de studiu cresc la 201 lei, pe lună. „Sunt chestiuni extrem de importante pe care noi le-am avut prevăzute în programul de guvernare, program care a fost votat de majoritatea românilor. Oamenii se uită cu încredere și speranță către noi,” a fost mesajul premierului Sorin Grindeanu.

Creșterea salariului minim, o cărămidă în buzunarul patronilor!

Majorarea salariului minim la 1.450 lei se va face începând cu data de 1 februarie 2017, pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, reprezentând 8,735 lei/ oră. Astfel, valoarea salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată crește cu 16% față de sfârșitul anului 2016. „Stabilirea salariului de bază sub nivelul celui prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei”, se precizează în actul normativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

La un salariu minim brut pe economie de 1.450 de lei, patronul urmează să suporte, cu tot cu contribuțiile sociale de pe partea angajatorului, 1.783 de lei (față de 1.538 de lei în prezent), iar salariatul urmează să primească o leafă netă de 1.065 de lei (față de 925 de lei în prezent), luând în calcul actualul nivel al contribuțiilor.

În noiembrie 2016, în timpul Guvernării Cioloș, sindicaliștii au cerut majorarea salariului minim brut pe economie la 1.450 de lei, însă reprezentanții patronatelor s-au opus. De altfel, un studiu realizat de Institutul Național de Cercetare Șțiintifică în domeniul Muncii și Protecției Sociale a arătat că majorarea salariului minim ar urma să ducă la scăderea competitivității firmelor private din România. În schimb, din majorarea salariului minim brut, bugetul de stat va avea mai mult de câstigat, în condițiile în care cei mai mulți angajați cu remunerația minimă sunt în mediul privat, iar de pe urma acestora statul va putea încasa impozit pe venit și contribuții sociale la salariul minim mărit. În 2015, circa 1,1 milioane de salariați erau încadrați cu salariul minim în mediul privat și doar aproximativ 40.000 la stat.

Salarii cu 20% mai mari în administrația publică și cu 50% la actori

Începând cu data de 1 februarie 2017, personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administrației publice locale beneficiază de majorarea cu 20% față de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de bază/ indemnizațiilor, precum și a cuantumului sporurilor, indemnizațiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, în măsura în care personalul respectiv îşi desfășoară activitatea în aceleași condiţii. În plus, personalul de execuție din cadrul instituțiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, beneficiază de majorarea cu 50% față de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de bază.

Gratis la tren pentru studenți

În plus, studenții vor beneficia de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Totodată, cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse și protecție socială a studenților se stabilește la 201 lei/ lună pe perioada derulării activităților didactice/student de la învățământul cu frecvență, fără taxă de studii.

S-a mai aprobat scutirea de la plata impozitului pe profit a societăţilor care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare.

Valoarea punctului de pensie: 1.000 lei

Executivul a mai decis că, începând cu data de 1 iulie 2017, valoarea punctului de pensie se majorează cu 9% şi va fi de 1000 lei, iar începând cu 1 martie 2017, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, va crește la 520 lei.

Reducerea veniturilor celor cu salarii mari, făcută pe șest!

Guvernul a ascuns o impozitare suplimentară prin care a dat o lovitură românilor bine plătiți. Astfel, zeci de mii de angajați care câștigă mai mult de 5 salarii medii pe economie pe lună, adică peste 9.400 de lei net, vor avea venituri mai mici. Asta se va face prin eliminarea plafonului pe baza căruia erau calculate contribuțiile până acum. Afectați vor fi mai ales angajații din sectorul privat, dar salarii mai mici vor avea și președintele României, al Senatului, al Camerei Deputaților sau Premierul. Măsura nu a fost anunțată până acum, modificarea Codului fiscal fiind făcută fara nici o dezbatere publică.