Editura Evenimentul si Capital

Guvernul RESUSCITEAZĂ Legile Big Brother. De ce AU EȘUAT până acum și cum poate fi evitat UN NOU FIASCO | ANALIZĂ EVZ

Autor: | | 3 Comentarii | 384 Vizualizari

Guvernul face o nouă tentativă de a promova așa- zisele Legi Big Brother. Este vorba de trei acte normative: Legea privind securitatea cibernetică, Legea privind retenția datelor cu caracter personal și Legea cartelelor preplătite. Atentatele teroriste de la Bruxelles constituie ocazia perfectă pentru autoritățile de la București pentru a repune pe tapet această problemă. Misiunea este dificilă, mai ales că tentativele anterioare de a promova această legislație s-au blocat în fața magistraților. Atât Curtea Europeană de Justiție, cât și Curtea Constituțională a României au stabilit o serie de criterii, pe care, dacă noua legislație nu le va respecta, nu va trece nici ea de filtrul constituțional.

Concret, cele trei Legi Big Brother vor asigura  instituțiilor statului, în special celor din domeniul securității naționale, acces la datele de trafic și localizare ale comunicațiilor electronice ( ziua, ora si locul efectuării unei astfel de comunicări, numele și adresa persoanelor participante, numărul de telefon al apelatului și numărul de telefon al apelantului, etc.)

Legea securității cibernetice, inițiată de Ministerul Comunicațiilor, a intrat de astăzi în circuitul guvernamental de obținere a avizelor necesare. Potrivit premierului Dacian Cioloș, Ministerul Justiției și Ministerul de Interne vor promova o nouă Lege a cartelelor pre-plătite. Este de așteptat ca, în cel mai scurt timp, Executivul să elaboreze și o Lege a retenției datelor, astfel încât pachetul legislativ să fie complet. 

CUM AU APĂRUT LEGILE BIG BROTHER ȘI CUM S-AU ÎMPOTMOLIT ELE

Până în momentul de față, două tentative de a adopta Legile Big Brother au fost sortite eșecului, actele normative fiind declarate neconstituționale de către magistrații CCR. Un scurt istoric al apariției lor și al problemelor de constituționalitate pe care le-au întâmpinat este necesar. 

Parlamentul European și Consiliul UE au adoptat, în 2006, Directiva 2006/24/CE privind păstrarea datelor generate sau prelucrate în legătură cu furnizarea serviciilor de comunicații electronice accesibile publicului sau de rețele de comunicații publice. Directiva a avut drept model ”The Patriot Act”, adoptată în Statele Unite ale Americii după atacurile de la 11 septembrie 2001.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro