Editura Evenimentul si Capital

Rentele veteranilor de război se majorează cu 75%

Mircea Dusa
Autor: | | 7 Comentarii | 538 Vizualizari

Guvernul a decis majorarea de la 1 iulie a rentelor lunare acordate veteranilor de război cu 75% faţă de valoarea aflată acum în plată.

Măsura a fost luată prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă adoptate în şedinţa de astăzi, având în vedere că pe 29 aprilie în România este marcată Ziua Veteranilor de Război. "Veteranii de război au dreptul la rente lunare acordate în funcţie de importanţa ordinelor şi medaliilor conferite. Cuantumul acestora se raportează la solda de grad a unui sublocotenent, fiind cuprins între 148 de lei şi 296 de lei, cu excepţia celor şapte veterani de război Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul, ale căror rente lunare ajung la 850 de lei", potrivit unui comunicat de presă transmis de Executiv.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a anunţat, astăzi,  în mesajul difuzat cu prilejul sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, că iniţiativa prin care rentele veteranilor de război vor fi dublate "va fi adoptată chiar astăzi prin ordonanţă de urgenţă a guvernului".

"(...) Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne au propus o iniţiativă, care va fi adoptată chiar astăzi prin ordonanţă de urgenţă a guvernului, prin care rentele dumneavoastră să fie dublate. Este o măsură reparatorie, firească, pe care o luăm cu toată dragostea şi respectul pe care vi le purtăm. (...) Dincolo de vorbele frumoase, care au şi ele menirea lor, aceea de a vă mângâia sufletele greu încercate, dumneavoastră aveţi nevoie de sprijin concret, pe care vă asigur că nu vom ezita să vi-l asigurăm. Aşa cum suntem aproape părinţilor, copiilor, soţiilor, fraţilor şi surorilor camarazilor noştri căzuţi în teatrele de operaţii, aşa cum îi sprijinim permanent pe toţi militarii răniţi în misiunile încredinţate peste hotare sau pe teritoriul naţional, tot aşa vă suntem şi vă vom fi aproape şi dumneavoastră, veteranilor, invalizilor şi văduvelor de război", le-a transmis ministrul Duşa veteranilor de război, în mesajul difuzat de MApN miercuri dimineaţa.

Ministrul Apărării a amintit că militarii depun miercuri, de Ziua Veteranilor de Război, la monumentele eroilor ridicate în marile garnizoane şi pe locurile de bătălie ale celui de Al Doilea Război Mondial, coroane de flori în semn de pios omagiu ostaşilor care şi-au dat viaţa pentru ţară.

Potrivit mesajului lui Duşa, manifestările "se înscriu într-o serie mai largă, începută cu câteva săptămâni în urmă, pentru că, la iniţiativa premierului Victor Ponta, la 70 de ani de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, Guvernul României a declarat anul 2015 drept "Anul Veteranilor de Război"".

Mircea Duşa a precizat, în context, că Ministerul Apărării Naţionale va organiza, pe durata întregului an, în toate marile garnizoane din ţară, acţiuni dedicate acestui eveniment.

"Dumneavoastră, veteranii de război, sunteţi pentru noi, copiii, nepoţii şi strănepoţii domniilor voastre, un exemplu de patriotism curat, exprimat prin fapte şi nu prin vorbe meşteşugite, trăit cu suferinţă şi durere în urma rănilor şi mutilărilor dar, în acelaşi timp, cu demnitate şi cu onoare. Avem datoria să ne aplecăm mereu asupra trecutului, să ne recunoaştem şi să ne înţelegem valorile, să ne respectăm eroii. Pretutindeni în lume, naţiunile responsabile procedează la fel. Generaţiile tinere au datoria de a cunoaşte şi cinsti propria istorie, pentru că în acest fel, bazându-se pe faptele din trecut, îşi construiesc viitorul pe care şi-l doresc. Cinstirea eroilor noştri reprezintă cea mai de preţ îndatorire pe care o avem", mai arată ministrul Apărării Naţionale, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.

România a înregistrat, în cele două campanii purtate, atât în est, cât şi în vest, peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi de război (circa 92.000 de militari decedaţi).

"În prezent mai sunt în viaţă circa 20.000 de veterani de război, 760 de văduve de război şi aproximativ 102.000 de văduve ale veteranilor de război, cărora le datorăm respect, preţuire şi recunoştinţă", a mai arătat Mircea Duşa.

Guvernul a hotărât, prin HG nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, ca Ziua Veteranilor de Război să fie marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate