Guvernul, învins de sindicate la CCR. Salariile din Sănătate și Educație cresc cu 15%

Guvernul, învins de sindicate la CCR. Salariile din Sănătate și Educație cresc cu 15%

Curtea Constituțională (CCR) a adminis amendamentele introduse în Legea de aplicare Ordonanței 20/2016, în urma cărora și categoriile de bugetari care fuseseră omise la majorările salariale din vară vor primi lefuri mai mari. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va promulga Legea privind majorarea salariilor din Sănătate și Educație

Judecătorii de la CCR leau făcut dreptate, ieri, zecilor de mii de bugetari din Sănătate și Educație, care au fost „uitați” de ordonanțele cu majorări salariale ale Guvernului Cioloș sau care se treziseră cu lefuri mai mici din cauza respectivelor acte normative.

Dreptate pentru zeci de mii de oameni

La începutul lui august a intrat în vigoare Ordonanța 20, cea care, teoretic, elimina inechitățile dintre salariile bugetarilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar că din Sănătate, Guvernul Cioloș nu inclusese personalul TESA, angajații din asistența socială, funcţionarii din DSP-uri și asistenții medicali din creșe, grădinițe și școli. În total, peste 23.000 de oameni. Aceeași ordonanță care, în teorie, ma jora salarii, în practică tăia binișor din salariile din Educație, alte mii de oameni trezindu-se, peste noapte, cu lefuri mai mici cu sute de lei. Trei săptămâni mai târziu, Guvernul ignora, din nou, zecile de mii de angajați, printr- o a doua ordonanță - OUG 43, care majora salarii strict pentru personalul TESA din ministere.

Au făcut grevă generală

A fost momentul în care sindicatele au declanșat conflictul de muncă, furia lor fiind alimentată și de faptul că, la numeroasele întâlniri, ministrul Sănătății și cel al Muncii îi tot duceau cu vorba. Cea mai gravă situație era în Sănătate, unde Sanitas, principalul protestatar, întâi a organizat greve de avertisment și, în final, o grevă generală, când activitatea de majoritatea spitalelor a fost oprită, fiind asigurate doar urgențele. Greva a fost declarată, ulterior, ilegală.

În paralel, sindicaliștii din sănătate și cei din educație, susținuți de parlamentarii PSD, au depus amendamente la Legea privind aprobarea OUG nr. 20/2016, care trecuse de Senat și de discuta în Camera Deputaților, ca for decizional.

Deputații au reparat inechitățile

Amendamentele lor au fost acceptate de comisiile de specialitate ale Camerei, și aprobate ulterior în plen, cu majoritate de voturi.

Imediat, Guvernul și deputații PNL au contestat legea la Curtea Constituțională. Dacian Cioloș susținea, atunci, că modificările aduse legii în Legislativ sunt populist- electorale și că adoptarea lor ar încălca Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, potrivit căreia cu şase luni înainte de alegeri parlamentare nu se mai adoptă acte normative legate de majorări de salarii.

Judecătorii de la Curtea Constituțională au respins, însă, sesizările formulate de PNL și de Guvern.

Ce n-a vrut Guvernul să accepte

Unul din amendamente introduse de deputați în Lege, și acceptate de CCR, prevede că, în sistemul sanitar, „începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază”, și nu la cel din 2009 cum era până acum. Un al doilea, majorează cu circa 15% salariile pentru categoriile „omise” de Ordonanța 20, adică personalul TESA din Sănătate și cel din Educație (inspectorate școlare), angajații din asistența socială, de funcţionarii din DSP-uri și de asistenții medicali din creşe, școli şi grădiniţe. În plus, un al treilea amendament, repară moral nedreptatea făcută dascălilor, atunci când Guvernul Cioloș a refuzat că respecte calendarul de majorări salariale în Educație stabilit de fostul Guvern Ponta: „începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%”.