Guvernul Ponta III, votat în Parlament: Ziua în care Crin Antonescu a trecut în opoziţie

Guvernul Ponta III, votat în Parlament: Ziua în care Crin Antonescu a trecut în opoziţie

Antonescu a demisionat din fruntea Senatului, provocându-l şi pe Ponta să plece de la Guvern. Demersul său a eclipsat votul confortabil obţinut în Parlament de noua formulă guvernamentală.

Victor Ponta are un nou guvern votat în Parlament, dar şi un adversar îndârjit în opoziţie, în persoana preşedintelui PNL, Crin Antonescu. Votarea cabinetului în Parlament cu o majoritate lejeră - 346 de voturi pentru şi 191 împotrivă - a fost eclipsată de gestul lui Antonescu, care şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Senatului, provocându-l şi pe Ponta să renunţe la postul de prim-ministru. Liderul liberalilor a început tirul acuzaţiilor cu prilejul discursului din plenul Parlamentului, spunând că acest guvern putea la fel de bine să se numească guvernul Ponta-Boc sau Guvernul Boc 7. "Avem vicepremier din cabinetul Boc, miniştri din cabinetul Boc", a explicat Antonescu.

  • Ce făcea Ponta în timp ce Antonescu DESFIINŢA PSD de la tribuna Parlamentului | GALERIE FOTO

"Depozite de traseişti" Acesta a acuzat noul guvern că este ilegitim din punct de vedere electoral, întrucât votul din decembrie 2012 a fost un vot dat USL, dar şi pentru că Victor Ponta nu a respectat programul de guvernare. "Ştim toţi că este un guvern PSD cu ajutorul necesar şi tradiţional al UDMR, restul sunt fantome, depozite de traseişti", a fost cel de-al treilea argument prezentat de Antonescu împotriva guvernului Ponta III. Replica lui Victor Ponta nu a întârziat să apară. Premierul a spus că cineva trebuie să guverneze România, punctând, aşa cum a procedat şi zilele trecute, că USL există în continuare. "USL există în continuare, cel mai evident aspect fiind prezentat de dl preşedinte al Senatului, dl Antonescu, şi preşedintele Camerei, dl Zgonea", a spus Ponta. Provocarea lui Antonescu Vizibil iritat de această remarcă a lui Victor Ponta, Antonescu l-a provocat pe fostul său partener de guvernare. "Aveţi curajul să demisionăm acum amândoi din funcţiile pe care le-am deţinut atâţia ani? (…) Eu demisionez de la preşedinţia Senatului, pe care mi-a dat-o USL-ul. Dvs, din funcţia pe care v-a dat-o USL. Dvs dacă nu mai sunteţi prim-ministru, nu sunteţi nimic", i-a transmis Antonescu, în aplauzele PNL şi PDL din sala de plen. Previzibil, Ponta a replicat că nu îşi dă demisia. "Eu nu-mi dau demisia. Cât timp Parlamentul dă votul de încredere nu-mi dau demisia", a spus el. În schimb, Antonescu s-a ţinut de cuvânt, spre disperarea lui Valeriu Zgonea, care a încercat să-l oprească. "Eu demisionez din funcţia de preşedinte al Senatului", a anunţat, scurt, Antonescu, după care a părăsit prezidiul Parlamentului, unde stătuse până atunci, şi s-a aşezat în băncile PNL. "S-a sinucis, aşa cum i-a cerut Mircea Badea", a comentat, sec, Victor Ponta. Chelaru sau Vâlcov, în cărţi Potrivit surselor EVZ, social- democraţii Ioan Chelaru şi Darius Vâlcov sunt în cărţi pentru preluarea scaunului eliberat de Antonescu. Aceleaşi surse au mai precizat că premierul Ponta l-ar prefera pe Călin Popescu Tăriceanu la şefia Senatului, pentru a contabiliza simpatia celor care aveau încredere în USL. Cei doi au şi stat de vorbă astăzi, la Palatul Parlamentului. Premierul şi-a pierdut însă din autoritate după ce i-a iritat pe baronii PSD, luaţi prin surprindere de tehnocraţii propuşi la ministere pentru guvernul Ponta III. Ca urmare, acesta nu ar risca să dea şi şefia Senatului tot cuiva din afara partidului. Noul guvern a primit 346 de voturi pentru, scor la care ar fi contribuit , conform unor surse EVZ, PP-DD şi unii liberali "Eu demisionez de la preşedinţia Senatului, pe care mi-a dat-o USL-ul. Dvs, din funcţia pe care v-a dat-o USL. Dvs dacă nu mai sunteţi primministru, nu sunteţi nimic." CRIN ANTONESCU, preşedinte PNL

  • Guvernul Ponta III a fost validat. Antonescu a DEMISIONAT de la conducerea Senatului. Mesaj pentru Ponta: „Dacă nu sunteți prim-ministru, nu sunteți nimic”

USD, silită să-şi schimbe numele Lovitură pentru alianţa majoritară: aceasta se vede silită să-şi schimbe denumirea sub care intenţiona să participe la alegerile europarlamentare, USD. Ieri, alianţa a decis să depună o nouă cerere de înregistrare la Biroul Electoral Central, sub denumirea PSD - UNPR - PC. Cererea va fi discutată astăzi de membrii BEC. Biroul Electoral Central a respins, luni, protocolul de constituire a alianţei electorale Uniunea Social Democrată pentru că aceeaşi denumire - USD - a fost folosită la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din 1996, de către alianţa PD-PSDR (partidul lui Sergiu Cunescu). Schimbarea denumirii este o lovitură pentru USD, care conta pe apropierea pe care electoratul ar fi putut-o face între numele USD şi cel al USL, alianţa - recent ruptă - care a câştigat alegerile din 2012. Confuzia ar fi permis Puterii să nu mai facă eforturi pentru a familiariza votanţii cu noua alianţă PSD-UNPR-PC şi ar fi atras în mod natural din voturile foştilor alegători ai USL. Trucul a fost, de altfel, sesizat de liberali, Crin Antonescu cerând, înainte de ieşirea PNL de la guevrnare, renunţarea la această denumire. (Laura Ciobanu) Lista membrilor cabinetului Ponta III ● Victor Ponta, prim-ministru ● Liviu Dragnea, vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale ● Gabriel Oprea, vicepremier, ministrul Afacerilor Interne ● Daniel Constantin, vicepremier, ministrul Agriculturii ● Kelemen Hunor, vicepremier, ministrul Culturii ● Robert Cazanciuc, ministru al Justiţiei ● Titus Corlăţean, ministru al Afacerilor Externe ● Mircea Duşa, ministru al Apărării Naţionale ● Rovana Plumb, ministru al Muncii şi Familiei ● Attila Korodi, ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice ● Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătăţii ● Gabriela Szabo, ministru al Tineretului şi Sportului ● Remus Pricopie, ministru al Educaţiei Naţionale ● Constantin Niţă, ministru al Economiei ● Eugen Teodorovici, ministru al Fondurilor Europene ● Ioana Petrescu, ministru al Finanţelor Publice ● Alexandru Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională ● Dan Şova, ministru al Transporturilor ● Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget ● Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământul Superior ● Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism ● Eugen Nicolicea, ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul ● Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie ● Doina Pană, ministru delegat pentru Apă şi Păduri ● Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social ● Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. CITIŢI ŞI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Elena Udrea: Parlamentul, coadă de topor pentru Victor Ponta. PMP va ataca guvernul la CCR
  • PDL se alătură PMP pentru contestarea la CCR a Guvernului Ponta III