Guvernul reglementează munca bebelușilor

Guvernul reglementează munca bebelușilor

Restricții la exploatarea prin muncă a copiilor sub 14 ani. O hotărâre de guvern stabilește numărul maxim de ore pe care le poate lucra un „pici”, în funcție de vârsta pe care acesta o are.

Aproape doi ani a durat aprobarea unei hotărâri de guvern care să reglementeze munca copiilor sub 14 ani. Și aceasta nu pentru că cineva ar fi avut interesul să-i exploateze pe cei mici, ci din pricina deselor schimbări din funcții care au avut loc la instituțiile care se ocupă de protecția copilului, explică Gabriela Coman, președinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Aceasta admite însă că se impunea o astfel de reglementare pentru că la noi are loc o efervescență de concursuri de modeling și sportive, de exemplu, în care sunt antrenați cei mici și pentru care sunt remunerați. „Am constatat că nu rare sunt situațiile în care copiii sunt exploatați. Și nu poți să ții totuși un copil de 3 ani timp de șapte ore la muncă. Am urmărit prin acest act normativ să eliminăm posibilitatea exploatării prin muncă a copiilor și extragerea unor foloase pentru adulți”, a explicat Gabriela Coman.

Orele de job, pe tranșe de vârstă

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, hotărârea de guvern stabilește un număr maxim de ore pe care copiii le pot munci pe tranșe de vârstă.

Bebelușii, de exemplu, nu pot „lucra” mai mult de o oră pe săptămână, copiii între 1 și 5 ani doar două ore pe zi, cei între 5 și 12 ani, nu mai mult de patru ore pe zi.

Cel mai mult - șase ore pe zi – au voie să muncească minorii cu vârste peste 12 ani. Totodată pe cât posibil orele de muncă nu trebuie să se suprapună cu cele de școală și nici să ciuntească din orele de somn.

Intervalul orar este clar delimitat. Astfel, dacă micuțul are sub 5 ani, atunci poate lucra între orele 9.00 și 17.00, iar dacă are între 5 și 12 ani intervalul admis este între 8.00 și 20.00, iar cei peste 12 ani pot lucra între 7.00 și 22.00.

O condiție esențială este aceea că părintele sau tutorele trebuie să notifice în scris serviciul de asistență socială din subordinea primăriilor, prin completarea unui formular standard. La orice suspiciune de exploatare prin muncă, direcțiile generale de protecție a copilului sunt apte să controleze și să sancționeze pe cei care se fac vinovați.

O altă condiție este aceea că micuții nu pot fi trimiși singuri la muncă, ci pot merge doar însoțiți de un adult care să-și a s u m e responsabilitatea. Acest adult poate fi atât părintele, cât și persoana desemnată de părinți sau tutori.

Ce activități pot presta cei mici

Actul normativ stabilește activitățile pe care cei mici le pot desfășura și pentru care pot primi bani: actor, figurant, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, de muzică sau de interpretare. În plus, cei mici mai pot face, printre altele, filme artistice, pot participa la filmări, înregistrări, pot fi modele pentru ședințe foto, cu sau fără scopuri publicitare, figuranți sau modele la prezentările de modă.

Copiii vor lucra în baza unor convenții semnate între părinte și organizator, dacă copilul are sub 14 ani, și între copil și organizator, însă cu acordul părintelui și pot face doar munci nepericuloase. Sumele de bani obținute de copil în urma acestor activități trebuie folosite în interesul minorului. Actul normativ prevede și sancțiuni contravenționale cuprinse între 1.000 și 8.000 de lei, în cazul în care părinții sau organizatorii nu respectă condițiile impuse prin lege.