Editura Evenimentul si Capital

Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe. Hegedus Csilla, ministru al Culturii. Cei doi au depus jurământul la Cotroceni. Băsescu: "Cred că este un moment în care avem nevoie de stabilitate"

Bogdan Aurescu şi Hegedus Csilla au depus jurământul
Autor: | | 29 Comentarii | 2522 Vizualizari

Hegedüs Csilla a depus, în această seară, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Culturii şi viceprim-ministru, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni. Totodată, Bogdan Aurescu a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

UPDATE. 19.00. „Domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnule prim-ministru, doamnelor şi domnilor miniştri, permiteţi-mi în primul rând să-i felicit pe cei doi miniştri şi, cu scuzele de rigoare, voi face o menţiune, felicitări în mod deosebit pentru nominalizarea de la Ministerul de Externe. Cred că este un moment în care avem nevoie de stabilitate, de seriozitate, mai ales că funcţia prezidenţială se află într-un proces de tranziţie. Vă doresc succes tuturor! Vă mulţumesc şi, ori de câte ori va fi nevoie de mine, până pe 21, vă stau la dispoziţie, până pe 21 decembrie. O seară bună!”, a spus președintele Traian Băsescu.

Deși, inițial anunțase că-l susține pe ambasadorul României la UE Mihnea Motoc pentru funcția de ministru de Externe, azi Administrația Prezidențială a comunicat numirea secretarului de stat Bogdan Aurescu în fruntea diplomației românești. Potrivit unor surse politice, Motoc ar fi renunțat la poziția de șef al diplomației pentru că soția sa, Iulia Motoc, judecător la CEDO s-ar fi aflat într-o situație de incompatibilitate. Ministrul român de Externe este șeful agentului guvernamental la CEDO.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 24 noiembrie a.c., Decretul prin care se ia act de demisia domnului Teodor-Viorel Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului.

De asemenea, domnul președinte Traian Băsescu a semnat luni, 24 noiembrie a.c., Decretul prin care se numeşte domnul Bogdan-Lucian Aurescu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Totuși, la 18 noiembrie, tot Administrația Prezidențială anunța demiterea lui lui Meleșcanu și înlocuirea sa cu Mihnea Motoc, la conducerea MAE. Pe 19 noiembrie, președintele Băsescu spunea că sunt niște probleme legale legate de numirea lui Motoc.

„Înainte de a fi nominalizat, am discutat cu domnul ambasador Mihnea Motoc şi l-am asigurat de toată deschiderea mea pentru numirea dânsului în funcţia de ministru de Externe. Deci, n-aş vrea să fie speculaţii pe această temă. Este un excelent ambasador care, cu certitudine, va fi un excelent ministru de Externe. Însă, în momentul de faţă, deşi eu am semnat decretele de aseară, trebuie duse până la capăt procedurile pentru a preveni situaţia de incompatibilitate pentru domnia sa.

Şi aceste lucruri implică două acţiuni. Una este demisia domniei sale din corpul diplomatic. Şi a doua este revocarea din funcţia de ambasador. Din acest punct de vedere, în conformitate cu Articolul 84 din Legea 161/2003, trebuie ţinut cont de următorul lucru, şi anume: funcţia de membru al guvernului este incompatibilă cu - şi la punctul a) se spune: orice altă funcţie de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator, ori a altor situaţii prevăzute în Constituţie. Deci, în momentul de faţă, domnul Mihnea Motoc este şi ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea trebuie să existe retragerea dânsului, trebuie să existe emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador”, a explicat șeful statului.

El a explicat din acel moment că  a semnat decretul de numire a lui Motoc, dar acesta nu va fi publicat în Monitorul Oficial până când „nu apare şi decretul de revocare din funcţia de ambasador”.

Cine este Bogdan Aurescu

Absolvent al Facultăţii de Drept, în 1996, şi al Facultăţii de Istorie, în 1998, ale Universităţii din Bucureşti, Bogdan Aurescu (41 de ani) a intrat în Ministerul de Externe în 1996, începându-şi activitatea în cadrul Direcţiei Juridice şi Tratate.

Între 1998 şi 2003 a ocupat succesiv funcţiile de consilier în cadrul Cabinetului Ministrului, director adjunct al Direcţiei Juridice şi Tratate, director de cabinet, director al Direcţiei Juridice şi Tratate / Drept Internaţional şi Tratate, director general al Direcţiei Generale Afaceri Juridice.

În perioada 2003-2004 a deţinut funcţia de subsecretar de stat – Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar între 2004 şi 2005 pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene.

Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră.

Pe 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a pronunţat cea de-a o suta hotărâre a sa, respectiv decizia în procesul intentat de România Ucrainei, în 2004, privind delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră. Instanţa a recunoscut jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.

În aceeaşi lună a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice, iar între august 2010 şi februarie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri europene.

În perioada martie – iunie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri globale, iar din iunie 2012 este secretar de stat pentru afaceri strategice.

În perioada 2010-2011, Aurescu a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA.

Bogdan Aurescu este membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga şi membru supleant în Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro