Guvernul se laudă DEGEABA! Reducerea TVA NU A IEFTINIT PÂINEA!

Guvernul se laudă DEGEABA! Reducerea TVA NU A IEFTINIT PÂINEA!

În campania electorală și multe luni după, USL a promis că va reduce TVA pentru ca pâinea să se ieftinească. Numai că prețurile la raft au crescut în loc să scadă.

În septembrie 2013, taxa pe valoarea adăugată pe întreg lanțul de producție la pâine a fost redusă de 24% la 9%. Motivul invocat de guvernarea USL a fost că se dorește evaziunea fiscală din morărit și panificație, precum și scăderea prețurilor plătite de contribuabili.

Numai că efectul scontat de Guvern nu s-a produs. Pe de o parte, evaziunea a rămas la un nivel destul de ridicat în sector. Pe de altă parte, în luna noiembrie a anului trecut, față de luna decembrie 2012, prețurile la pâine, produse de franzelărie și specialități au crescut ușor, potrivit ultimelor date publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS).

Inflaţia anuală a fost, la sfârşitul anului 2013, de 1,55%, sub ţinta de inflaţie de 2,5% plus/minus un punct procentual stabilită de BNR.

Ne puteți urmări și pe Google News

CITIȚI ȘI:

  • INTERVIURILE 2+1. Adrian Vasilescu: Creditarea nu se va revigora mai devreme de luna noiembrie
  • Lupta pentru pământ: fermierii, faultaţi de PSD la negocierile cu UE
  • DEZBATEREA ZILEI. UNGARIA cumpără TRANSILVANIA. 30% din terenurile agricole din România sunt deja controlate de străini. Tu ce PĂRERE ai?

Scumpirea pâinii vine în contextul în care recolta de grâu a fost la un nivel istoric, iar prețurile la cereale s-au prăbușit vara trecută. Astfel, fermierii au încasat sume foarte mici pentru cerealele vândute, însă marii comercianți, care dețin spații de depozitare, au reușit să exporte circa un miliard de tone de cereale la prețuri mult mai bune față de cele oferite producătorilor locali, potrivit datelor EVZ.

Per total, mărfurile alimentare s-au scumpit în noiembrie 2013, față de decembrie 2012, cu 0,62%. Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la cartofi, de aproape 10%, urmați de ouă cu peste 7% și legume și conserve de legume cu peste 6%. Scumpirea alimentelor s-a datorat și creșterilor succesive ale tarifelor la energie electrică și gaze naturale.