Guvernul și liderii politici nu știu cum s-o îngroape pe Regina Ana

Guvernul și liderii politici nu știu cum s-o îngroape pe Regina Ana

Regina Ana, soția Regelui Mihai I, a murit, ieri, la Spitalul din Morges, în Elveția, la 92 de ani. Potrivit unor surse din Executiv, Guvernul urmează să decidă că ziua în care regina va fi înmormântată la Curtea de Argeș, 13 august, să fie zi de doliu național. Executivul dezbate însă dacă trebuie sau nu organizate funeralii de stat, așa cum s-ar pregăti în cazul unor foști conducători ai României

Discuția este sensibilă întrucât, potrivit unor surse din Executiv, Regina Ana nu a fost niciodată șef de stat și nici nu are cetățenie română. În schimb, Regele Mihai este, potrivit legii, fost șef al statului român. Cel mai probabil, o decizie ar urma să fie luată miercuri, când va avea loc ședința săptămânală a Executivului.

Casa Regală dorește un ceremonial ca-n 1938

Casa Regală a anunțat deja, într-un comunicat, că vor fi organizate „Funeralii regale”, așa cum s-a întâmplat în 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum. „La dorinţa Majestăţii Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta tradiţia înaintaşelor Majestăţii Sale. Familia Regală anunţă mare doliu pentru primele 7 zile de la înmormântare şi doliu timp de 40 de zile”, se arată în comunicatul Casei regale. Potrivit acestui comunicat, corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

Ne puteți urmări și pe Google News

În România nu există însă o lege care să reglementeze situația funeraliilor naționale. În mai 2016, Guvernul a prezentat un proiect de lege privind protocolul oficial al statului român. Acest document prevedea că funeraliile de stat se organizează în cazul decesului în timpul exercitării mandatului pentru președintele României și în cazul decesului foștilor șefi de stat ai României. Funeraliile de stat sunt organizate de Guvern și includ onoruri militare organizate de Ministerul Apărării Naționale. De funeralii cu onoruri militare beneficiază și președinții și foștii președinți ai celor două Camere ale Parlamentului, precum și primul-ministru și foștii prim-miniștri. Proiectul de lege nu a fost însă adoptat de către Parlament.

Politicienii, prudenți

Eugen Nicolăescu, liderul deputaților PNL, a afirmat că Regina Ana ar trebui să beneficieze de funeralii de stat. „Nu știu să vă spun, dar dacă ar fi să ne gândim la semnificația istorică, poate ar fi bine să fie funeralii naționale pentru Regina Ana”, a spus Nicolăescu. Președintele PMP București, Robert Turcescu, a spus doar că legea ar trebui respectată într- o chestiune atât de sensibilă. Liderii PSD au cerut trei zile de doliu național. Administrația Prezidențială, în mesajul de condoleanțe, amintește că Regina Ana a contribuit, alături de Regele Mihai, la „propășirea României”.