Editura Evenimentul si Capital

Guvernul va acorda un AJUTOR DE URGENȚĂ de 6.000 euro copiilor ORFANI după cutremurul din Italia

Ședință de Guvern
Autor: | | 1 Comentarii | 81 Vizualizari

Executivul a aprobat, în ședința de luni, o hotărâre prin care copiii rămași orfani în urma decesului părinților în cutremurul din Italia vor primi un ajutor de urgență de 6.000 de euro, a informat Guvernul, într-un comunicat de presă.

"În sumă de 6.000 euro pentru copiii rămaşi orfani în urma decesului părinţilor. Se acordă rudelor până la gradul 4 sau altor persoane cetăţeni români la care se dispune măsura de protecţie specială a copilului/ copiilor pentru creştere şi îngrijire", a precizat Guvernul, în document. 

Un ajutor în sumă de 1.000 euro va fi dat pentru fiecare persoană decedată din familie şi va fi acordată membrului supravieţuitor al familiei sau rudei până la gradul 2. 

Hotărârea de Guvern aprobată luni prevede şi "acoperirea cheltuielilor de spitalizare şi recuperare pentru cei care nu sunt incluşi în sistemul de asigurări şi ale căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian". 

Guvernul a aprobat, de asemenea, un ajutor "în sumă de 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse în proporţie de peste 50% şi îşi menţin reşedinţa în Italia, iar cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului român şi italian nu depăşeşte valoarea estimată a locuinţei". 

"De acest sprijin vor beneficia şi persoanele care decid să se întoarcă în România", a precizat Executivul, în comunicatul de presă. 

Un alt ajutor decis în şedinţa de Guvern vizează acordarea unei sume de "3.000 euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuinţă proprie, dar care nu mai au unde sta prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent dacă rămân în Italia sau se întorc în România".

Hotărârea de Guvern mai prevede un sprijin financiar "în sumă de 1.000 euro pentru o rudă până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supravieţuitori ai familiilor afectate". De asemenea, actul normativ prevede şi un ajutor "în sumă de 3.000 euro pentru persoanele adulte apte de muncă care se întorc în România, în vederea sprijinirii acestora pentru reintegrare". "Ajutorul va fi acordat în tranşe, pe o perioadă de şase luni", se precizează în comunicat. 

Guvernul a anunţat că aceste ajutoare de urgenţă se acordă la cerere. 

"Persoanele îndreptăţite vor fi sprijinite de reprezentanţi ai autorităţilor române să parcurgă mai simplu procedurile de alcătuire şi de depunere a dosarelor, care trebuie să includă copie a actului de identitate, şi a documentelor doveditoare care să ateste situaţia în care se află beneficiarul. Cererea se adresează misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale MAE şi agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială. În cazul în care documentele de identitate au fost pierdute în urma cutremurului, se pot prezenta copii ale documentelor eliberate de autorităţile italiene care să ateste identitatea persoanelor şi faptul că documentele de identitate au fost pierdute. Ajutoarele vor fi plătite fie prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială în cazul cetăţenilor care vor rămâne în Italia, fie prin agenţiile judeţene în cazul cetăţenilor care se vor întoarce în România", se precizează în comunicat. 

Executivul a aprobat luni măsuri suplimentare de sprijin pentru românii răniţi şi afectaţi de cutremurul din Italia, precum şi pentru familiile acestora şi ale celor care şi-au pierdut viaţa în urma seismului, complementare formelor de susţinere care ar putea fi acordate de statul italian. 
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro