Editura Evenimentul si Capital

Polițiștii turci acuzați de SPIONAJ își caută dreptatea la CEDO. Presa turcă scria că VOR FI EXTRĂDAȚI înainte să se pronunțe instanța din România

Autor: | | 8 Comentarii | 1329 Vizualizari

Joi, la Înalta Curte de Casație și Justiție s-a judecat contestația depusă de avocații celor doi polițiști turci acuzați că l-au spionat pe Erdogan, la decizia de extrădare luată, săptămâna trecută, la Curtea de Apel Timișoara. Procesul s-a încheiat seara târziu, instanța rămânând în pronunțare pentru a doua zi. În ciuda faptului că sentința era așteptată vineri în jurul orei 14,00, presa din Turcia anunță deja că Zavar Sedat și Usta Ilker vor fi extrădați.

UPDATE 3. Având în vedere cele două sentințe ale instanțelor românești, cei doi politişti turci vor fi extrădați în această seară. Ei vor pleaca seara aceasta spre Ankara, sub escortă, cu Turkish Airlines la ora 21.50.

UPDATE 2. Cei doi polițiști turci s-au adresat deja, prin avocații lor,  Curții Europene pentru Drepturile Omului ( CEDO), solicitând judecarea cererii lor de azi în România. În cererea depusă, ei au explicat faptul că instanțele românești – Curtea de Apel Timișoara, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție – au respins cererea lor de azil politic. În cereaea depusă, polițiștii arată că ”În ședința de judecată din 26 martie ÎCCJ nu ne-a permis exercitarea dreptului la apărare, refuzând dreptul apărătorilor noștri să depună la doar acte în susținerea poziției noastre, acte care dovedeau faptul că  cererea de extrădare mnu pote fi admisă, deși dreptul la apărare e prevpăzut obligatoriu pe tot parcursu procedurilor judiciare penale (…)”.

UPDATE 1. Abia vineri seara târziu pe portalul instanței supreme a fost publicată decizia în cazu polițiștilor turci acuzați de fapte de spionaj. Judecătorii au păstrat decizia colegilor lor de la Timișoara care au stabilit, săptămâna trecută, că cei doi turci trebuie extrădați.

”Respinge, ca nefondate, contestaţiile declarate de persoanele extrădabile Zavar Sedat şi Usta Ilker împotriva sentinţei penale nr. 45/PI din 21 martie 2015 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara – Secţia penală. Obligă contestatorii persoane extrădabile la plata sumei de câte 400 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 80 lei, reprezentând onorariul pentru apărătorii desemnaţi din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariul interpretului de limba turcă se va plăti din fondul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Definitivă”, se arată în detaiile soluției.

Zavar Sedat și Usta Ilker au lucrat 17 ani în poliția turcă, dar sunt acuzați pe nedrept că ar fi pus microfoane în biroul fostului premier turc Recep Erdogan, actualul preşedinte al ţării. De teama unor represiuni, aceștia au fugit din Turcia, încercând să ajungă în Europa Occidentală, însă au fost prinși în luna februarie de autoritățile române și arestați preventiv.

Completul de judecată de la Curtea de Apel Timișoara nu a admis cererea de azil politic formulată de cei doi, și care a fost judecată săptămâna trecută, la Timișoara, stabilind că polișiștii trebuie extrădați în Turcia.

Avocatul lor turc, Mehmet Surer a relatat că în Turcia cei doi riscă, pe nedrept, 40 de ani de detenție, fiind victimele unui complot.Presa turcă scrie că de știe de joi seara că decizia luată de instanța supremă din România este una care nu admite contestația avocaților, și că polițiștii urmează să fi extrădați. În articol se spune că trupe speciale de securitate vor ajunge azi în România, pentu a-i prelua pe cei doi.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro