Haos în Europa. Mii de refugiaţi se înghesuie în gările din Croaţia. Germania e complet depăşită: şeful Biroului federal german pentru migraţie şi refugiaţi a demisionat

Haos în Europa. Mii de refugiaţi se înghesuie în gările din Croaţia. Germania e complet depăşită: şeful Biroului federal german pentru migraţie şi refugiaţi a demisionat

Aproape 5.000 de migranţi se aflau joi dimineaţă în gara feroviară din Tovarnik, oraş croat situat în apropiere de frontiera cu Serbia, în speranţa de a se putea îmbarca în trenurile care să-i transporte la Zagreb, capitala ţării, de unde să-şi poată continua călătoria spre Europa Occidentală. Pe de altă parte, Germania şi-a extins controalele la graniţa cu Republica Cehă iar şeful Biroului federal german pentru migraţie şi refugiaţi, Manfred Schmidt, şi-a înaintat demisia.

“Sunt peste 5.000 de persoane aici. Trenurile vin, dar acestea nu pot lua toate aceste persoane”, a precizat Jan Kapic, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi (UNHCR).

Migranţii, dintre care mulţi au fugit din calea războaielor din Siria şi Irak, au sosit în noaptea de miercuri spre joi după ce au trecut frontiera sârbo-croată.

Ei au invadat mica staţie Tovarnik, dormind de-a lungul căii ferate, în timp ce dispozitive de poliţişti au fost desfăşurate în zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mulţi voluntari ai Cruşii Roşii s-au deplasat la Tovarnik, distribuind hrană, cu prioritate sutelor de copii şi bebeluşi. Totodată, migranţii urmează să primească asistenţă medicală şi li se vor pune la dispoziţie toalete, a precizat Kapic. “Este foarte greu de spus dacă aici va fi o tabără de tranzit. Guvernul croat este cel care trebuie să vadă cum va gestiona situaţia”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, migranţii sosesc la gară direct după ce trec graniţa, fără a mai merge la secţia de poliţie pentru a se înregistra. Poliţia ar fi oricum complet copleşită de numărul mare de sosiri, subliniază reprezentantul UNHCR.

Migranţii au început să vină în număr mare în Croaţia în ultimele 24 de ore, după ce Ungaria şi-a sigilat frontiera, principala poartă de intrare în Uniunea Europeană.

Între timp, Germania şi-a extins controalele la graniţa cu Republica Cehă pentru a-i opri pe traficanţii de fiinţe umane şi pentru a gestiona mai bine afluxul crescând de solicitanţi de azil, în condiţiile în care miercuri s-au înregistrat 9.100 de nou-sosiţi pe teritoriul german, scrie Agerpres.

Poliţia germană a început controalele la graniţă miercuri seara pe autostrada A17, care face legătura între landul Saxonia (est) şi Republica Cehă, a indicat purtătorul de cuvânt Christian Meinhold, precizând că, de atunci, au fost arestaţi patru traficanţi.

Berlinul, aminteşte Reuters, a decis duminica trecută reintroducerea temporară a controalelor la frontiere, pentru a gestiona criza refugiaţilor, poliţia federală concentrându-se mai întâi pe frontiera cu Austria.

Poliţia federală a contabilizat miercuri 9.100 de noi imigranţi care au intrat în ţară, comparativ cu 6.000 înregistraţi marţi. Dintre cei sosiţi miercuri, 2.000 au venit cu trenul, alţii pe jos sau cu diverse vehicule, în principal dinspre Austria.

Tot joi, ministerul de Interne de la Berlin a anunţat că şeful Biroului federal german pentru migraţie şi refugiaţi (BAMF), Manfred Schmidt, şi-a dat demisia din acest post, “din motive de ordin personal”. BAMF are ca sarcină înregistrarea şi examinarea cererilor de azil şi a celor prin care se solicită statut de refugiat de război, operaţiuni care au înregistrat întârzieri importante ca urmare a creşterii semnificative a numărului de astfel de solicitări de la începutul acestui an.

Germania se aşteaptă la un val record de 800.000 de imigranţi şi refugiaţi în acest an. Landurile se plâng tot mai mult de costurile administrării acestui aflux.