Hărţuire sexuală la Vatican – dezvăluirile unei foste gărzi papale

Hărţuire sexuală la Vatican – dezvăluirile unei foste gărzi papale

Un fost membru al Gărzii Elveţiene susţine că i-au fost făcute avansuri de către cardinali, episcopi şi alţi înalţi prelaţi de la Vatican în timpul stagiului în forţele de elită ale Sfântului Scaun, scrie ziarul britanic Daily Telegraph.

Fostul soldat a declarat publicaţiei Schweiz am Sonntag, care a deschis ediţia de ieri cu aceste dezvăluiri, că i-au fost făcute avansuri sexuale în nu mai puţin de 25 de situaţii diferite. Într-una din ele, susţine el, un cardinal l-a invitat personal să urce în apartamentele sale de la Vatican.

Fostul gardian, rămas neidentificat în articolul publicaţiei elveţiene, a fost înrolat în Garda Elveţiană între 1978 şi 2005.

"Într-o noapte, undeva după miezul nopţii, am primit un apel pe mobil. La capătul celălalt era un cardinal care m-a invitat la el în cameră" a declarat fostul soldat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avansuri i-a făcut chiar şi un membru al Secretariatului de Stat, unul din cele mai puternice departamente de la Vatican, echivalentul unui guvern în sistemele politice clasice. Oficialul respectiv a fost ulterior mutat disciplinar, mai susţine fostul soldat.

El mai susţine că a raportat toate aceste situaţii, dar a fost acuzat că a interpretat greşit aceste invitaţii din cauza faptului că nu stăpânea limba italiană.

"Zvonurile legate de reţele de homosexuali în interiorul Vaticanului nu sunt problema noastră. Sarcina noastră principală vizează doar chestiuni strict religioase şi militare" a reacţionat Urs Moer, purtătorul de cuvânt al Gărzii Elveţiene.

În timpul unui zbor, la întoarcerea din Brazilia, Papa Francisc a fost întrebat despre existenţa unui "lobby gay" la Vatican. "Nu am văzut pe nimeni la Vatican înregistrat drept homosexual pe actul de identitate. Admitem că există (homosexualiŢ a declarat Suveranul Pontif, adăugând că orice lobby dăunează Vaticanului.

Cel mai mare scandal în care au fost implicaţi membrii Gărzii Elveţiene a avut loc în 1998 când caporalul Cedric Tornay şi-a împuşcat mortal superiorul după care s-a sinucis. Se pare că primul fusese dezamăgit de o decizie a comandantului de a nu-l propune pentru promovare. Surse de la Vatican au vorvit atunci despre o relaţie de tip homosexual între cei doi înainte de incident.