Henri Malosse, președintele Comitetului Economic și Social European: „Excluderea Bulgariei și a României din spațiul Schengen este o discriminare inacceptabilă!”

Henri Malosse, președintele Comitetului Economic și Social European: „Excluderea Bulgariei și a României din spațiul Schengen este o discriminare inacceptabilă!”

Aflat în vizită în România, președintele Comitetului Economic și Social European, Henri Malosse, a criticat dur comportamentul unor șefi de guverne și oameni politici din Uniunea Europeană referitor la neadmiterea Bulgariei și a României în spațiul Schengen. Oficialul european a vorbit, într-un limbaj deloc de lemn, despre ascunderea adevăratelor probleme pe care le au țările europene ele însele, în spatele ținerii deoparte de spațiul Schengen a României și Bulgariei. Este scandalos, a spus Malosse, că șefi de guverne și oameni politici își flatează astfel opinia publică din țările lor! Președeintele CESE a mai spus că România și Bulgaria sunt "țapi ispșitori".

Henri Malosse, președintele Comitetului Economic și Social European(CESE), a criticat dur comportamentul unora dintre șefii de guverne și oameni politici din țările occidentale ale Uniunii Europene, referitor la neadmiterea Bulgariei și a României în spațiul Schengen. „Excluderea Bulgariei și a României din spațiul Schengen este o discriminare inacceptabilă!”, a spus Henri Malosse, președintele CESE. Este scandalos, a spus Malosse, că șefi de guverne și oameni politici își flatează opinia publică din țările lor, arătând cu degetul spre România și Bulgaria, în timp ce ascund adevăratele probleme ale țărilor din spațiul Schengen! Președeintele CESE a mai spus că România și Bulgaria sunt "țapi ispșitori".

Oficialul european aflat de două zile și jumătate în vizită în țara noastră ținut astăzi o conferință de presă în care a vorbit, printre altele, și despre spinoasa problemă a admiterii ori neadmiterii țării noastre în tărâmul mult-visat: spațiul Schengen.

"Nu există nici o rațiune, nici un motiv obiectiv de a exclude Bulgaria și România din spațiul Schengen!"

Ne puteți urmări și pe Google News

Henri Malosse a dezvăluit faptul că a discutat "problema Schengen" în cadrul discuțiilor cu primul ministru Victor Ponta, cu reprezentanții Guvernului și cu președinta Partidului Național Liberal, Alina Gorghiu. "Am evocat cu primul-ministru și cu reprezentanții Guvernului și cu președinta Partidului Național Liberal problema Schengen. Și în această privință eu cred că am o părere care nu folosește limba de lemn. Eu cred că excluderea Bulgariei și a României din sistemul Schengen este o discriminare inacceptabilă întrucât nu există nici o rațiune, nici un motiv obiectiv de a exclude Bulgaria și România din Schengen", a declarat președintele CESE.

Este scandalos!

"Dimpotrivă, însă, sistemul Schengen el însuși este unul care e pus la îndoială de cetățenii europeni, întrucât oamenii se simt din ce în ce mai puțin în siguranță. S-au văzut atentatele, din nefericire, de luna trecută și că sunt teroriști care au comis atentate la Paris care, de altfel, erau cetățeni francezi, că au călătorit în lunile precedente ale atentatului între Belgia, Spania și Turcia sau alte țări fără nici o greutate, de nici un fel. Pe de altă parte, noi am văzut  această dramă umanitară care are loc în fiecare zi în Mediterana, sub ochii noștri, care este inacceptabilă. Ați văzut chiar ieri câteva sute de persoane au pierit înnecate. Teribil! Și ce face Uniunea Europeană față de această situație?", a spus președintele CESE. "Italia, Malta sau Spania sunt lăsate singure față de acest val de emigranți – sunt aproape două milioane de persoane care sunt gata să vină în Uniunea Europeană, veniți din țări care sunt în război sau în situații de mizerie. Acestea sunt cele două motive ale acestei emigrări. Prin urmare să se întărească sistemul Schengen, trebuie să se întărească cooperare între poliții, cooperarea între serviciile de siguranță, trebuie să fie cu adevărat o politică comună a emigrației. Și cred că aicea cetățenii europeni, asta așteaptă ei de la Schengen, de fapt. Că șefi de guvern sau oameni politici preferă “să satisfacă” opinia publică din țările lor și să arate cu degetul înspre Bulgaria și înspre România, și să asigure cu mâna pe inimă că n-o să intre nici România, nici Bulgaria în Schengen, pentru a face să se creadă că asta va permite să mențină sau să se întărească siguranța cetățenilor din zona Schengen. Acest lucru este total scandalos! Se vede foarte clar că aceasta n-are nici o legătură una cu alta! Aici avem de a face cu o discriminare, fără nici o bază, față de Bulgaria și România", a subliniat Henri Malosse.

România și Bulgaria, țapi ispășitori

"Și din partea noastră există probleme serioase asupra funcționării Schengen și pentru a ne ascunde se pun, față, așa, problemele Bulgariei și României. Am auzit un ziarist care mi-a pus o întrebare în privința faptului că vorbeam despre probleme de corupție, pentru a justifica excluderea Bulgariei și a României. Trebuie să vă spun că asta este o glumă! Pentru că există corupție cam peste tot(...). Alte persoane pot circula liber cu sau fără Schengen.

Sunt doar niște argumente care încearcă să justifice faptul că mulți responsabili politici din țările din zona occidentală a Uniunii Europene caută pretexte pentru a-și flata opinia publică, în căutarea unui țap ispășitor, sub forma României și Bulgariei, în loc să caute rezolvarea problemei reale! În loc de dezvoltarea unei cooperări reale între forțele polițienești, spre exemplu, în redactarea unei politici comune.

Vă dau un alt exemplu. Știți că dacă mâine mi se fură pașaportul în Franța, autoritățile franceze nu vor comunica, din motive de reglementare a libertăților cetățenești, numărul pașaportului meu autorităților belgiene, spre exemplu. Deci pașaportul meu furat ar putea fi folosit pentru cineva care vrea să zboare de la Bruxelles către Turcia sau către orice altă destinație. Nu există ac cooperare între țările europene ele însele! Aceasta este problema reală și nu problema ținerii deoparte a Bulgariei și României, a excluderii lor din spațiul Schengen, care nu se justifică, după părerea mea!", a încheiat președintele Comitetului Economic și Social European.