HIDROELECTRICA A câştigat procesul cu autoritatea statului! Liber la export de energie

HIDROELECTRICA A câştigat procesul cu autoritatea statului! Liber la export de energie

Hidroelectrica a câştigat în primă instanţă procesul cu ANRE prin care era acuzată că a vândut energie pe o platformă centralizată, transparenta şi competitivă din Ungaria, administrată de Tradition Financial Services Ltd., lider mondial în domeniul brokerajului de produse energetice, deşi avea obligaţia să vândă toată cantitatea de energie produsa pe platforma OPCOM din Romania, potrivit unui comunicat emis de Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Decizia a fost dată prin Sentința civila nr.21917 pronunțată în data de 19 noiembrie de către Judecătoria Sectorului 1 București, care a admis contestația Hidroelectrica împotriva Procesului verbal de contravenție nr.36119/11.05.2015,încheiat de ANRE, prin care se reține in sarcina Hidroelectrica efectuarea de operatiuni de export energie electrica pe teritoriul Ungariei in perioada decembrie 2014 - februarie 2015.

Această interpretare, dată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, încalcă principiul liberei circulații a bunurilor în interiorul Uniunii, consacrat prin art.35 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, încalcă Directiva 2009/72/CE privind piață internă de energie la nivelul Uniunii, încalcă art.2 din Legea Energiei nr.123/2012 și încalcă însăși OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, care prin art.8 elimină restricțiile privind comerțul cu energie electrică între statele membre, scrie în comunicat.

Totodată, se încalcă și Licența de Furnizare nr.932 data Hidroelectrica prin Decizia ANRE nr.2507/28.08.2013, care prevede dreptul companiei de a vinde energie la export.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportat la aceste încălcări, Hidroelectrica a sesizat instanța de judecată, care, în urmă administrării probatoriului, i-a dat câștig de cauza.

 “La momentul rămânerii definitive a sentinței, oricare producător, fie că se cheamă Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea să încheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre piețele statelor membre ale Uniunii. Anul trecut, România a înregistrat un record al exportului de energie-8,7 milioane MWh. Anul acesta se va ajunge la 10 milioane MWh. Niciun megawatt nu a fost exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia”, potrivit lui Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.

Hidroelectrica a exportat 15MWh, a fost amendată de ANRE și avertizată cu retragerea licenței de furnizare. Prin această interdicție, companiile statului au fost văduvițe în ultimii doi ani de câteva zeci de milioane de euro care au intrat în buzunarele acelorași băieți deștepți prin ale căror firme se derulează tot exportul de energie al României.