Hîldan, Klein, Vrăbioru sau alte cazuri care au îndoliat fotbalul românesc

Hîldan, Klein, Vrăbioru sau alte cazuri care au îndoliat fotbalul românesc

Fotbalul românesc a pierdut de-a lungul timpului numeroși jucători, în timpul partidelor, precum Cosntantin Tabarcea, Ștefan Vrăbioru, Cătălin Hîldan, Mihai Baicu, Alexandru Iatan, Andrei Pricop, Andrei Mutulescu, Cristian Neamțu sau Chinonso Ihelwere Henry.

În 1963, Constantin Tabarcea a încetat din viață la vârsta de 26 de ani, după ce în minutul 16 al partidei Petrolul - Dinamo s-a prăbușit pe teren. În urma investigațiilor, decesul jucătorului ploieștean a fost provocat de glanda timus, o glandă care funcţiona, deşi ar fi trebuit să dispară din organism la 16 ani.

În 1999, în Giulești, la meciul Rapid - Astra Ploiești, jucătorul Ștefan Vrăbioru (23 de ani) și-a dat ultima suflare în drum spre spital, după ce a căzut ca secerat pe gazon, în minutul 68 al meciului. La autopsie s-a constatat că Vrăbioru suferise o hemoragie internă, iar Institutul Medico-Legal a stabilit că acesta a murit din cauza unei boli de inimă.

Un an mai târziu, pe 5 octombrie 2000, Dinamo și-a pierdut „unicul căpitan”, Cătălin Hîldan. În timpul amicalului cu Ș.N. Oltenița, dinamovistul a suferit un accdent vascular celebral, în urma căruia și-a pierdut viața. Cu o săptămână de acel meci, Hîldan efectuase un control medical, alături de întreaga echipă „alb-roșie”, la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, fiind declarat clinic sănătos.

Ne puteți urmări și pe Google News

La data de 6 iulie 2008, la vârsta de 33 de ani, fostul atacant Mihai Baicu a suferit un stop cardiac, în timpul unui joc disputat pe un teren sintetic aflat în vecinătatea stadionului Steaua. În cariera sa, Baicu a evoluat pentru formațiile FC Naţional, Dacia Unirea Brăila, Gloria IRIS Coreşti, FC Argeş, Chindia Târgovişte, Foresta Suceava, AS Cittadella, US Cremonese, FC Braşov, FC Ghimbav, Farul Constanţa şi Ceahlăul Piatra Neamţ.

Portarul Alexandru Iatan a murit la 2 septembrie 2009, la vârsta de 19 ani, chiar în timpul unui antrenament al echipei Dunărea Giurgiu, echipă la care a fost împrumutat de la Astra Giurgiu. Cauzele decesului au fost stop cardiorespirator, cu edem pulmonar.

Andrei Pricop, jucător al echipei Magic Deleni (Vaslui), a trecut în neființă la vârsta de 24 de ani. A intrat în stop cardio-respirator pe terenul de fotbal,în timpul unui meci din campionatul judeţean şi a murit la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, la vârsta de 24 de ani.

Andrei Mutulescu, component al formației Juventus Colentina, s-a stins din viață la vârsta de 23 de ani. Tragedia s-a produs pe 11 aprilie 2011, atunci când juca o partidă cu prietenii săi, ce a avut loc pe un teren de agrement din București. În urma autopsiei, Mutulescu a murit din cauza unei insuficețe cardio-respiratorii acute.

Portarul Universității Craiova, Cristian Neamțu, și-a găsit sfârșitul la 20 februarie 2002. În timpul unui antrenament efectuat într-un stadiu de pregătire din Cipru a fost lovit involuntar de coechipierul său Marius Șuleap, în față, cu piciorul, iar portarul oltenilor a suferit o fractură de mandibulă şi o hemoragie cerebrală. A stat o săptămână în comă profundă la spitalul din Nicosia, înainte de a deceda.

Tot în afara României a încetat din viață și legendarul Michael Klein, la 33 de ani. În data de 2 februarie 1993 a murit în timpul unui antrenament în sala de forţă a formaţiei germane Bayer Uerdingen. Raportul medicilor germani susţine că decesul lui Klein a fost cauzat de un atac de cord survenit pe fondul unei afecţiuni cardiace necunoscute de pacient, a oboselii fizice acumulate şi a stresului.

Jucătorul lui Delta Tulcea, Chinonso Ihelwere Henry, a murit în august 2012, prbușindu-se pe gazon în timpul amicalului cu FC Balotești. Atunci, medicii au încercat să-l resuciteze timp de o oră.

Pe plan mondial, fotbaliștii care și-au pierdut viața pe teren sunt: David Longhurst (25 de ani), jucător la York City (anul decesului: 1990) / Shamo Quaye, jucător al echipei suedeze Umea şi component al naţionalei Ghanei medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1997) / Charles Ocheaga Esheku, de la echipa indiană Bengal Mumbai (2001) / Vladimir Dimitrijevici (20 de ani), jucător la Steaua Roșie Belgrad (2001) / Michalis Michael, legitimat la formația cipriotă Onisilos Sotiras (2002) / Jose Roberto Rodas, arbitru paraguayan (2003) / Marc Vivien Foe (28 de ani), jucător la Manchester City (2003) / Manuel Mondaca Silva, portar al naţionalei under 17 a statului Chile (2003) / Miklos Feher (24 de ani), mijlocaș la Benfica Lisabona (2004) / Andrei Pavistski (17 ani), legitimat la Arsenal kiev (2004) / Paulo Sergio de Oliveira Silva "Serginho", de la Sao Caetano (2004) / Hugo Cunha (28 de ani), mijocaşul echipei Uniao Leiria (2005) / Victor Alfonso Guerrero (17 ani), de la echipa a doua a clubului Envingado FC (2006) / Mohamed Abdelwahab, jucător la trupa egipteană El Ahly (2006) / Sixto Rojas (26 de ani), de la Atletico Trinidense (2007) / Antonio Puerta, de la FC Sevilla (2007) și Piermario Morosini, mijlocaș la Livorno (2012).