Horia Colibășanu a cucerit Everestul cu slănină și cârnați | EVZ EXCLUSIV

Horia Colibășanu a cucerit Everestul cu slănină și cârnați | EVZ EXCLUSIV

Alimentat cu merinde mioritice, alpinistul timișorean a dovedit, ieri, cel mai înalt punct al Pământului, fără oxigen suplimentar și fără ajutorul unei echipe de șerpași, după 12 ore de ascensiune

În vârstă de 40 de ani, de meserie medic stomatolog, timișoreanul Horia Colibășanu a dus alpinismul românesc pe cea mai înaltă culme, la propriu. Bănățeanul a cucerit vârful Everest (8.848 m), din munții Himalaya, ieri dimineață, la ora 06.20 (ora României), după un parcurs de 12 ore. Cucerirea Everestului fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor de către Colibășanu a dus la o premieră pentru alpinismul românesc, dar și o performanță sportivă remarcabilă la nivel internațional.

FOTO: Colibășanu, în „civil” FOTO: FACEBOOK/ HORIA.COLIBASANU

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețuri de lux, pentru o singură masă

„Evenimentul zilei” a aflat câteva detalii esențiale care au contribuit decisiv (printre aletele) la acest rezultat fabulos. Alpinistul „tricolor” a cheltuit suma de 70.000 de euro, pentru a-și putea atinge visul. Din acest total, banii s-au împărțit astfel: 18.000 de euro l-a costat pe Horia seria antrenamentelor premergătoare ascensiunii finale, pe care le-a efectuat prin diverse meleaguri, iar restul de 52.000 de euro s-au cheltuit pentru întreaga aventură din Munții Himalaya (echipament, cort special ș.a.). Spre exemplu, alpinistul român a avut nevoie de o masă pe zi, în funcție de necesarul caloric și proteic de care avea nevoie. Costul unei „mese”, în Himalaya, varia între 180 și 270 de euro (8 euro costa o cană cu ceai)! Sursele EVZ au mai aflat că eroul nostru a plecat spre Everest cu trei kilograme de slănină și trei kilograme de cârnați. Timișoreanul a evitat prăjirea acestora și a preferat să facă din cârnați „un fel de ciorbă”.

A instalat trei tabere

Revenind la traseul propriu- zis, Horia Colibășanu a urcat singur pe toată durata traseului. Performanța sa fiind și un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara (afiliat al Federației Române de Alpinism și Escaladă), în care alpinistul în vârstă de 40 de ani este membru. Ajungând la „Tabăra Avansată”, care este la 6.500 m altitudine, românul și-a continuat ascensiunea instalând, pe rând, trei tabere: la 7.100 m, la 7.700 și la 8.300 m. Urcarea s-a făcut în paralel cu șerpasii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017. „A fost oribil de greu, foarte, foarte frig. Am reușit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf și cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expedițiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis eroul nostru, ieri, pe Facebook, imediat cum a ajuns pe vârf. Acum, sportivul „tricolor” este așteptat să să întoarcă în țară pe 25 mai.

Ce palmares!

Everestul a devenit, astfel, al 8-lea vârf de peste 8.000 m din palmaresul său și reprezintă o premieră pentru România având în vedere ascensiunea prin practicarea alpinismului pur, mai era notat pe pagina personală de Facebook.

În 2014 a cucerit celebrul vârf K2 (8.611 m), din Pakistan, fără oxigen suplimentar și tot fără șerpași. De atunci și până acum, reușita lui Colibășanu a purtat titlul de cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc.

Horia nu s-a dat la o parte din fața celor mai periculoși munți din lume. Pe lângă Everest și K2 a mai dobândit Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), și Lhotse (8.516 m). Mai mult, Horia Colibășanu se laudă și cu faptul că este singurul alpinist român căruia British Alpine Club (cel mai cel club montan din lume) i-a acordat distincția „Spirit of Mountaineering”.

„Tică” Lăcătușu, primul român care a cucerit „acoperișul lumii”

Constantin Lăcătușu (56 de ani) este primul român care a pus tricolorul pe cel mai înalt punct al planetei, Everest. Alpinist și geolog, „Tică” Lăcătușu a reușit această performanță la data de 17 mai 1995, dar cu ajutorul oxigenului suplimentar, precum și cu cel al șerpașilor. Ar fi putut atinge „acoperișul lumii” cu un an înainte, dar, deși ajuns la 8.100 m, a ales să intervină în acțiunea de ajutorare a unei expediții internaționale, salvând un canadian de la moarte. Pentru acest lucru i-a fost acordat Premiul Fair-Play, din partea Comitelului Olimpic și Sportiv Român.