Iar fac uniformizare! Salariile multor bugetari, tăiate pe furiș

Iar fac uniformizare! Salariile multor bugetari, tăiate pe furiș

Deși Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, susține că nu va accepta vreodată tăierea vreunui salariu, declarațiile ei se bat cap în cap. Mai mult, alți miniștri din Cabinetul Grindeanu pregătesc deja măsuri care vor însemna micșorări substanțiale

Discrepanțele între salariile angajaților de la stat și uniformizarea acestora par să fie o grea piatră de încercare. Anul trecut, tehnocrații au dat două ordonanțe prin care fix asta încercau. Însă „uitaseră” să includă categorii mari de personal. O parte, le-au adăugat, mai târziu, parlamentarii, altele, însă, au rămas și acum pe dinafară. Apoi, punerea în practică a „uniformizării” tehnocrate s-a dovedit a fi, pentru mulți bugetari, de fapt, o tăiere de salarii. Au pățit-o medici, ai pățit-o profesori. Apoi, să nu uităm că discrepanțele salariale dintre bugetari decurg și din negocierile cu sindicatele. Unele au câștigat pentru membrii lor bani și plata sporurilor, altele nu.

„Nu voi accepta să tai din salarii”

Acum, Guvernul Grindeanu o ia de la capăt și anunță că face o Lege a salarizării unitare. Doar că, și ei, ca și ceilalți, în realitate, vor și tăia din salarii. Culmea, din ale celor care muncesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fapt recunoscut, indirect, de actualul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, într- un interviu acordat pentru Agerpres. Pe de-o parte, ea susține ferm că „în niciun caz nu aș accepta vreodată, că ministru, să tai vreun salariu, sau vreo pensie”.

La câteva paragrafe, însă, anunță că nu-i place cum sunt calculate remunerațiile bugetarilor, așa că le va defalca, respectiv în salarii și indemnizații. Acestea din urmă sunt, în principal, sporuri precum cel de vechime, de responsabilitate pe proiecte europene, de studii, de muncă în condiții periculoase etc.

„Dacă luăm exemplul autorităților publice locale, nu o să avem nicio primărie din România, sau niciun consiliu județean, care să aibă același nivel de salarizare. În fiecare astfel de instituție există cifre diferite atunci când ceri statul de plată”, explică ea.

Apoi, punctează: „Foarte multe dintre aceste lucruri s-au întâmplat din cauza indemnizațiilor, care au fost incluse în salarii până acum, deși nicăieri în lume indemnizațiile nu sunt în același loc cu salariile, pentru că la indemnizație nu poți nici măcar să pui sporul de vechime, nu mai vorbesc de sporuri de fonduri europene și așa mai departe, iar atunci se ajungea în situația în care șeful instituției, ordonatorul principal de credite, care are și cea mai mare responsabilitate, nu avea cel mai mare salariu din instituție, fiind undeva pe la jumătate”, a explicat ministrul.

Adică, șeful unei structuri trebuie obligatoriu să aibă salariul cel mai mare, nu contează cât muncesc cei care-i sunt subordonanți ierarhic. Așadar, pentru unii asta va însemnă o tăiere din salariu.

Taie pe bucățele, poate nu observă nimeni

A doua o sesizăm atunci când ministrul anunță că are de gând să lege idemnizațiile de salariul minim pe economie, nu de salariul de bază, ca până acum. Or, una e să ai spor de condiții grele de muncă de 15% calculat din, să zicem, 3.500 de lei salariu de bază, și alta dacă acesta va fi calculat la 1.750 de lei cât speră Olguța Vasilescu să fie salariul minim pe economie de la 1 iulie. Deci, pe anumite categorii, și asta va fi o tăiere.

„Cu alte cuvinte, dacă economia crește, atunci crește și indemnizația demnitarilor, primarilor, viceprimarilor, președinților de consilii județene, vicepreședinților. Dacă economia scade, atunci le scade și lor indemnizația. (...) Astfel, o persoană care are o vechime de 15 ani, de exemplu, și este inginer câștigă un salariu de 2.000 de lei și se poate întâmpla ca, în aceeași instituție, o altă persoană să fie cu un salariu de 4.000 de lei în aceleași condiții, iar noi trebuie să evităm toate lucrurile acestea, bineînțeles, pornind de la o bază salarială minimă”, spune ministrul. Așadar, nu va mai conta cât muncești sau ce responsabilități ai, ci titlul slujbei: inginer, medic... etc.

Adio, negocieri!

Ca tacâmul să fie complet, în același interviu, ministrul Olguța Vasilescu trimite „la plimbare” sindicatele care până acum au reușit să negocieze și să obțină ceva majorări salariale. „Mai este un lucru pe care nu îl înțeleg sindicatele. Când ești bugetar pornești de la un salariu fix, pe care îl ai în legea unică a salarizării. Nu ai posibilitatea să îți negociezi salariul cu angajatorul, așa cum se întâmplă în mediul privat”, a subliniat Lia Olguța Vasilescu.

Crește pensii pe spatele viitorilor pensionari

Lia Olguța Vasilescu nu e deloc îngrijorată de deficitul din fondul de pensii, susținând că așa a fost dintotdeauna și că, mereu, s-au dat bani în plus de la bugetul de stat. „Dacă mă întrebați pe mine cum trebuie rezolvată această situație, va spun clar, prin creșterea natalității, pentru ca, în momentul în care noi, cei care avem 35-40-45 de ani, când ajungem la pensie să mai fie cineva care să lucreze în această țară și care să ne poată suporta și nouă pensiile”, spune ea în interviul acordat Agerpres. Ministrul uită, însă, că din 2007 s-a pornit trecerea la sistemul privat de pensii, ceea ce înseamnă că peste 25-30 de ani, angajați de acum nu vor mai lua pensii de la stat, ci din fondurile private la care au cotizat! Și uită intenționat, pentru că, la fel cum făcut și tehnocrații în 2016, ca să aibă cu ce alimenta gaura de la pensii, și Guvernul actual nu va crește, așa cum trebuia, cuantumul contribuției angajaților pe care statul o varsă în fondul privat de pensie, păstrând- o tot la 5,1%. „Ar trebui să alocăm 6% pentru Pilonul II de pensii, se va întâmpla acest lucru de anul viitor, pentru că din păcate anul acesta Guvernul s-a investit foarte târziu, iar bugetul, de asemenea, a fost creionat foarte târziu”, se scuză ea.

Ministrul Sănătății deja „umblă” la sporuri

Florian Bodog (foto), ministrul Sănătății, e pregătit să taie din sporurile acordate personalului medical. Culmea, fix din disciplinele unde avem foarte puțini specialiști, care sunt forțați să facă cu nemiluita ore suplimentare, și care-și practică meseria în condiții periculoase. Un proiectul afișat pe site-ul Ministerului, prevede, spre exemplu, o scădere a sporurilor acordate în Medicină Legală și Anatomie Patologică, cu circa 30 de procente. Adică, vor primi mai puțini bani oamenii care folosesc zilnic substanţe toxice, alergene și cancerigene, care lucrează cu probe contaminate HIV, SIDA, TBC, etc., și care dacă se rănesc se pot contamina cu ușurință. Și să nu uităm că ei muncesc într-un mediu catalogat, legal, drept „morbid”.