IAŞI: Cum le-a tras ţeapă PSD pensionarilor săraci

IAŞI: Cum le-a tras ţeapă PSD pensionarilor săraci

Cei mai mulţi bătrâni din Iaşi nu vor resimţi în buzunar eliminarea impozitării pensiilor, lege adoptată cu surle şi trâmbiţe de PSD săptămâna trecută. Asta pentru că de scutirea de impozit şi CASS vor beneficia doar cei care au încasat şi până acum pensii „măricele”, adică mai puţin de 25% dintre pensionarii din judeţ. "Ziarul de Iaşi” a făcut o simulare care arată ce sume vor primi în plus pensionarii vizaţi de modificarea legislativă.

Doi lei în plus la o pensie brută de 950 de lei

Cu ajutorul directorului Casei Judeţene de Pensii Iaşi, Maria Andronache, „Ziarul de Iaşi” a realizat o simulare care arată ce sume vor primi luna viitoare pensionarii vizaţi de modificarea legislativă.

Potrivit proiectului trimis preşedintelui României, legea intră în vigoare în luna următoare publicării în Monitorul Oficial, astfel că în cazul promulgării în zilele următoare, din februarie vor fi distribuite sumele modificate. „În cazul pensiilor între 918 lei şi 1.100 lei din această lună, se percepe doar CASS de 5,5% pentru diferenţa de până la 918 lei, nu şi impozitul de 16%.

Dacă modificarea va intra în vigoare, această contribuţie nu va mai fi plătită, ci va rămâne la pensionar. Mergând mai departe, pentru pensiile brute cuprinse între 1.100 lei şi 2000 lei, nu se va mai percepe nici CASS, nici impozitul de 16%, iar fiecare pensionar va avea un câştig raportat la valoarea brută a pensiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, acum, din pensia brută, se calculează CASS pentru diferenţa până la 918 lei, după care se aplică şi impozitul de 16%”, a explicat Maria Andronache, directorul CJP Iaşi. Pe cazuri concrete, un pensionar care primeşte acum o pensie brută de 950 lei, plăteşte doar CASS în valoare de 2 lei, astfel: 950 – 918 # 32 lei x 5,5% # 2 lei.

După intrarea legii în vigoare, această sumă va rămâne în buzunarul pensionarului. În cazul unei pensii de 1.200 lei, raţionamentul este similar, doar că se aplică şi impozitul de 16%, astfel: 1200 – 918 # 282 x 5,5% # 16 lei. Ulterior, din diferenţa rămasă, de 1.184 lei, se scade suma scutită de impozit (1.100 lei), astfel că 84 x 16% # 13 lei. Rezultă un impozit de 29 de lei plătit în prezent, sumă care ar rămâne lunar la beneficiar în cazul intrării în vigoare a legii eliminării impozitului, titrează ziaruldeiasi.ro