Iata cele 7 minuni ale Romaniei!

Iata cele 7 minuni ale Romaniei!

La capatul unei ample campanii, pregatita timp de noua luni si mediatizata - in interactivitate cu cititorii - aproape doua luni, "Evenimentul zilei" a desemnat, in premiera pentru tara noastra, cele 7 minuni ale Romaniei.

Cititorii EvZ au acordat peste 60.000 de voturi in favoarea monumentelor pe care le-au considerat reprezentative pentru Romania.

La capatul unei campanii care a debutat la inceputul acestui an, primul an in care tara noastra e membra a Uniunii Europene, „Evenimentul zilei” e in masura sa va prezinte cele 7 minuni ale Romaniei: Ansamblul Brancusi din Targu-Jiu, Castelul Corvinilor, Cetatea Alba-Iulia, Cetatile dacice din Muntii Orastiei, Iasiul cultural, manastirile pictate din nordul Moldovei, Sibiul istoric.

Campania EVZ a debutat in urma cu noua luni, cand reporterii din toata tara au chestionat peste 1.000 de persoane ce au spus care sunt, pentru ei, cele 7 minuni. Pe baza lor, am alcatuit un clasament. In luna iulie, campania a devenit publica, prin prezentarea unei liste a primelor 25 de nominalizari. Zi de zi, ziarul nostru a prezentat, pe larg, fiecare posibila minune a Romaniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 60.000 de voturi

Cititorii nostri au putut vota, de atunci, in fiecare zi, minunea preferata. In total, cele 7 minuni ale Romaniei au fost votate de peste 60.000 de cititori. In plus, cititorii EVZ au putut propune „promovarea” pe lista nominalizarilor a altor monumente extraordinare din Romania.

La finalul campaniei, lista a cuprins 30 de monumente. Articolele publicate in ziar au fost citite, numai in editia on-line, de peste 300.000 de oameni. Pe forumul EVZ au fost postate aproximativ 1.000 de comentarii. Peste 3.000 de cititori au propus in jur de 150 de posibile minuni ale Romaniei.

Campaniile comunitatilor locale

Campania EVZ a fost insotita de numeroase campanii locale in care s-au implicat comunitatile care au vrut sa-si promoveze cum se cuvine minunile. Si care au intuit ca localitatile lor vor avea numai de castigat din aceasta competitie a valorii, a frumosului.

Cel mai spectaculos exemplu l-a dat Alba-Iulia. Cetatea de aici a intrat tarziu in concurs. Mobilizarea locala, in fruntea careia s-a plasat insusi primarul Mircea Hava, a dus Cetatea Alba-Iulia in randul celor 7 minuni ale Romaniei.

Alt exemplu este cel al unor inimosi din Hunedoara care au organizat o campanie dusa pe strazi si in presa locala si care, astfel, au asigurat Castelului Corvinilor un loc pe lista de onoare.

Autoritatile din Mogosoaia au reusit, la randul lor, o performanta excelenta, desi numarul de votanti potentiali din localitate n-ar fi putut concura cu cei din marile orase, pe care insa minunea lor, Palatul Brancovenesc, le-a devansat.

Cetatile dacice din Muntii Orastiei

Enigmele mostenirii dacilor

Complexul cetatilor dacice din Muntii Orastiei a fost declarat obiectiv Unesco in 1999, fiind considerat „un simbol al istoriei europene”.

Capitala Sarmizegetusa Regiaeste - tinuta departe de omul simplu, dar la discretia hotilor de comori. Din Costesti, ultima localitate inainte de muntii Orastiei, te asteapta 16 kilometri de drum plin de hartoape si cu stanci si copaci cazuti in cale.

Poarta de vest a cetatii este si acum impunatoare. Zidul e facut ca din piese de lego - bolovani de mari dimensiuni, bine slefuiti, adusi de la zeci de kilometri departare cu ajutorul carelor cu boi si al unui sistem cu bile. „In zona civila, s-au gasit mai multe unelte de fier decat in intreaga Europa antica din afara Imperiului Roman”, spun arheologii.

Incinta cetatii este acum impadurita. Odata cu cele doua terase incepe magia. Prima are o zona dreptunghiulara ocupata de discuri de piatra de doi metri diametru, aranjate in linie. Sunt urmele unui templu.

Alte patru temple dreptunghiulare sunt pe terasa inferioara, mai lunga si mai lata decat prima. Terasa inferioara este dominata insa de marele templu circular: trei cercuri concentrice formand un intreg cu un diametru de aproximativ 29 de metri. La cativa metri sta mut „soarele” de andezit, un disc de piatra cu diametrul de sapte metri. Alt templu circular, de dimensiuni mai mici decat primul, asteapta si el sa-i fie dezlegate misterele.

„Este prima capitala de pe teritoriul Romaniei. Aici este Kogaionul, muntele sfant al dacilor. Este centrul spiritualitatii stramosilor nostri, in forma ei antica, necrestina, asa cum era. Daca mergi printre sanctuare si te uiti atent la ele, ceva in sufletul tau incepe sa vibreze intr-un fel ciudat, pe care nu l-ai mai simtit altundeva”, spune Adriana Pescaru, cercetator stiintific gradul l la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva. (Ciprian Iancu)

Ansamblul din Targu-Jiu

Minunile fara sfarsit ale lui Brancusi   Ansamblul sculptural „Calea Sufletelor Eroilor” a fost ridicat de Constantin Brancusi intre 1937 si 1938, in memoria eroilor gorjeni din Primul Razboi Mondial. Modulele Coloanei au fost turnate la Atelierele Centrale din Petrosani.

Masa Tacerii si Poarta Sarutului au fost facute din travertin de Banpotoc. strabate orasul dinspre est spre vest si are lungimea de 1.275 m.

Poarta Sarutului marcheaza intrarea in Parcul Central din Targu-Jiu. Aproape orice cuplu care trece pe aici se saruta. Deja sunt la moda nuntile la Poarta Sarutului, oficiate de primar in prima zi a anului. Poarta Sarutului are latimea de 6,45 m si inaltimea de 5,13 m.

Aleea Scaunelor are, pe margine, cate 15 scaune, momente de cugetare pentru etapele vietii. Aleea Scaunelor, calea dintre Masa si Poarta, este marginita de cate 15 scaune si o banca.

Masa Tacerii se afla la capatul aleii. Are 12 scaune in jurul ei. Un adevarat simbol al reunirii familiei, meditatiei si curgerii timpului. Aproape toti vizitatorii se asaza pentru fotografii. Aceasta a fost si dorinta lui Brancusi, ca lucrarile lui sa intre in viata oamenilor. Masa Tacerii, avand diametrul de 2,15 m, este inconjurata de 12 scaune.

Coloana fara Sfarsit reprezinta urcusul si coborasul vietii, dar si inaltarea la cer a sufletelor eroilor. Este considerata opera centrala a intregii creatii brancusiene.

La ridicarea ei, Brancusi s-a inspirat din arta si arhitectura populara romaneasca. Coloana fara Sfarsit are o inaltime de 29,33 m. (Alin Ion)

Cetatea Alba-Iulia

Alba Carolina si cele 7 colturi

Cetatea bastionara botezata „Alba Carolina” a fost ridicata intre anii 1714-1738. Fortificatiile, in stil Vauban, se caracterizeaza prin forma stelata si prin folosirea bastioanelor in forma de pana. Unica este concentratia foarte mare de monumente de importanta nationala.

1. Platoul Romanilor este, pentru cei mai multi, poarta de intrare in Cetate. 2. Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice. A facut parte, initial, din palatul episcopal, impreuna cu actualul Muzeu al Unirii.

3. Palatul Principilor Transilvaniei. Resedinta regala pentru un lung sir de principi. 4. Catedrala Romano-Catolica. Pe sarcofagul lui Iancu de Hunedoara sunt mereu flori si coroane cu tricolorul maghiar.

5. Catedrala Ortodoxa a Incoronarii. Este inspirata dupa modelul curtii domnesti de la Targoviste. Aici au fost incoronati Regele Ferdinand I si Regina Maria ca suverani ai Romaniei Mari. 6. Muzeul Unirii (Cladirea Babilon). Fost Pavilion al Ofiterilor, a fost construit intre anii 1851-1853.

7. Sala Unirii. A fost construita in 1900. Aici a avut loc adunarea celor 1.228 de reprezentanti ai romanilor transilvani care au decis unirea cu Romania. 8. Parcul Custozza.

9. Portile monumentale. Intrarea in cetate se facea prin sase porti decorate cu statui si reliefuri. 10. Cladirea Mailath. Fostul colegiu romano-catolic (1896)

11. Biblioteca Batthyaneum. Ridicata in secolul al XVIII-lea, adaposteste o parte din celebrul Codex Aureus, scris cu aur pe pergament. 12. Palatul Bethlen. Fostul colegiu Academic.

13. Palatul Apor. Palat somptuos atestat documentar in 1663. 14. Zidurile si santurile. Zidurile, inalte de 10-12 metri, sunt strabatute de numeroase incaperi si tuneluri, dand senzatia de labirint. (Mihaela Moraru)

Iasiul cultural

Triunghi cultural de exceptie in orasul de suflet al Moldovei  Capitala Moldovei se mandreste cu cateva monumente care o recomada ca pe o adevarata capitala culturala: Palatul Culturii, Mitropolia, Biserica Trei Ierarhi, Universitatea.

Biserica Trei Ierarhi. Adaposteste osemintele a trei mari domnitori, Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir si Vasile Lupu. A fost ridicata in perioada 1637-1639 de Vasile Lupu, decoratiunile exterioare imbinand motive orientale, arabe, armene si occidentale.

Exteriorul este sculptat in piatra cu motive florale si geometrice. Numele bisericii este legat si de tiparirea primei carti in limba romana din Moldova, in 1743, „Carte romaneasca de invatatura”, a lui Varlaam.

Palatul Culturii. Postat in inima targului, este principala atractie atat a turistilor, cat si a localnicilor, si este considerat simbolul capitalei Moldovei. A fost construit intre anii 1906-1925, pe ruinele vechii curti domnesti. Inaugurarea a fost facuta de Regele Ferdinand al Romaniei, in 1926. Are 298 de camere si o suprafata de 36.000 de metri patrati. O vizita obisnuita prin palat dureaza in jur de trei ore.

Mitropolia. Catedrala Mitropolitana a fost construita intre 1883-1887. Este celebra mai ales datorita faptului ca adaposteste moastele Cuvioasei Parascheva. In fiecare an, pe 14 octombrie vin sute de mii de pelerini care stau la coada si cate 24 de ore ca sa se inchine la ele. (Andreea Archip)

Sibiul istoric

Capitala-minune a Europei Centrul istoric al Sibiului, adevarata bijuterie medievala (cele mai vechi cladiri au fost ridicate incepand cu secolul al XII-lea), a suferit recent o „operatie estetica” majora. Intreaga zona a fost restaurata, de la pavajul cu piatra cubica pana la fata-dele cladirilor, lucru care a costat orasul peste 100 de milioane de euro. Totul, ca sa straluceasca in anul 2007, anul in care Sibiul e Capitala Culturala Europeana.

Centrul istoric, strajuit de vechiul zid exterior de aparare, este un ansamblu de arhitectura medievala cu o suprafata de aproape 80 de hectare si cu un numar de 1.050 de cladiri. Circa 180 de cladiri de aici, reprezentand 17 la suta din total, sunt clasificate ca monumente istorice. Ansamblul pietelor istorice medievale este recent restaurat, candidand la includerea pe lista patrimoniului mondial Unesco.

Printre argumente: Sibiul vechi este cel mai mare oras fortificat din Europa Centrala si de Est, atat ca intindere, cat si ca volum construit si bogatie a formelor. A fost comparat, in epoca, dar si in lucrari mai recente, cu Viena.

Anul acesta, Sibiul a asteptat 500.000 de turisti, gratie statutului de Capitala Culturala Europeana, castigat in mare parte tocmai datorita frumusetii Centrului istoric. (Vera D. Niculescu)

Castelul Huniazilor

Cuibul de vulturi al Corvinilor

Castelul Corvinilor din Hunedoara este cea mai impunatoare constructie medievala din tara si una dintre emblemele Romaniei, imaginea sa fiind prezenta in mai toate materialele de promovare turistica a tarii.

Istoria sa incepe in secolul XIV, cand s-a construit, pe o stanca de pe malul Zlastiului, o fortificatie pe care cneazul Voicu i-a lasat-o fiului sau, Iancu de Hunedoara.

Incepand cu anul 1441, acesta a transformat-o intr-un castel care a cunoscut stralucirea in timpul fiului lui Iancu, Matei Corvin (viitor rege al Ungariei), si in vremea principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen, intre 1613-1629.

Forma actuala dateaza din perioada 1868-1873. Comunismul „a varat” insa un combinat grotesc in coasta batranelor ziduri gotice. Castelul are 42 de incaperi, doua terase, doua poduri si o suprafata construita de 7.000 de metri patrati. Turnul Nou de Poarta are 72 de metri inaltime. Anul trecut, a fost vizitat de 160.000 de turisti, 70 la suta provenind din strainatate, in special din Ungaria. (Ciprian Iancu)

Bisericile pictate din nordul Moldovei Albastrul de Voronet si verdele de Sucevita

Sapte biserici cu pictura murala din nordul Moldovei au fost incluse, in 1993, pe lista patrimoniului mondial Unesco: Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Sucevita si Voronet. „Iti vine sa-ti pui sufletul in palma si sa-l daruiesti cand le treci pragul”, ne-a spus celebra solista de muzica populara Sofia Vicoveanca.

Voronet. Se afla in apropiere de Gura Humorului. A fost ridicata de Stefan cel Mare in anul 1488. E celebra pentru albastrul de Voronet, culoarea unica folosita la picturile exterioare si interioare.  Manastirea Voronet este unica si din punctul de vedere al acusticii. Din orice colt al sfantului lacas si din exterior se aude la fel de clar liturghia.

Sucevita. Se afla la 18 kilometri sud-vest de Radauti. A fost construita intre 1582-1591 ca o cetatuie in care sa nu poata patrunde picior de pagan. Si-a dobandit faima atat prin arhitectura deosebita, cat si prin pictura unica, considerata „testamentul artei moldovenesti”.

Pictura exterioara a fost realizata de pictorii moldoveni Ioan si Sofronie Zugravu pe un fond de culoare verde, fiind cel mai bine pastrata din grupul bisericilor moldovenesti cu pictura exterioara. Culorile sunt la fel de clare ca acum 400 de ani.

Moldovita. Se afla in comuna suceveana Vatra Moldovitei, la 27 de kilometri de Campulung Moldovenesc. A fost construita de Petru Rares in 1532, pe locul vechii biserici din 1402 care se prabusise din motive necunoscute. Pictura murala intalnita atat in interior, cat si pe peretii exteriori este caracterizata printr-o frumusete si o originalitate deosebite. (Sergiu Rusu)

Vezi Regulamentul concursului "Cele 7 minuni ale Romaniei".