Editura Evenimentul si Capital

Reporterii EVZ au fotografiat din ELICOPTER inundațiile din oraşul Gătaia, aflat sub COD ROŞU | GALERIE FOTO

14-07/gataia-sub-ape-din-helicopter18-resize-465x390
Autor: | | 5 Comentarii | 2648 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Sute de oameni din județele Timiș și Caraș Severin vor petrece, noaptea, sub amenințarea viituriilor, mai multe râuri din bazinele hidrografice Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Bega și Timiș fiind, sub avertizare cod roșu de inundații, până mâine seară, la ora 21.00. Puhoaiele au făcut deja ravagii în localitatea Gătaia, unde precipitațiile deosebit de abundente și scurgerile de pe versanți au dus la evacuarea a sute de oameni, existând riscul, ca în această noapte, să fie depășite cotele de pericol. Fotoreporterul EVZ, Adi Pîclișan, a survolat zona cu un elicopter militar, la bordul căruia s-a aflat și ministrul Apărării, Mircea Dușa, imaginile surprinse din aer dezvăluind întreaga dimensiune a urgiei din localitatea Gătaia.

UPDATE. Peste 460 de persoane din localitățile Gătaia și Șemlacu Mic au fost evacuate, în această seară, și cazate la căminul cultural și la liceul din Gătaia, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Banat”.  Astfel, 150 de locuințe au fost inundate de apa venită de pe câmp în urma ploilor abundente, dar şi provenită din revărsarea Fizeşului, un afluent al râului Bârzava care trece prin Gătaia, în unele locuri nivelul acesteia depăşind un metru şi jumătate.

În zonele afectate de inundații din judeţul Timiş, acţionează 89 pompieri profesionişti cu 32 utilaje de intervenţie, 45 jandarmi, 23 poliţişti de frontieră, patru echipaje de Poliţie Rutieră şi poliţişti din zonele afectate, sprijiniţi de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.

Echipele de intervenție din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, sub coordonarea ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, intervin în forță în sudul județului Timiș. Pentru soluționarea rapidă a situației, președintele CJ Timiș, Titu Bojin, a dispus trimiterea în teren a pompelor de capacitate mărită din cadrul Centrului regional și transfrontalier pentru prevenirea și intervenția în caz de inundații, din localitatea Giroc, Timiș.

Avertizarea hidrologică cod roșu pe râurile din bazinele Moravița și Bârzava se menține în vigoare până mâine, 1 august, ora 21.00. În acest răstimp, precipitațiile abundente și scurgerile de apă de pe versanți afectează grav localitățile din sudul și sud-estul județului Timiș.

Cel mai grav afectate sunt orașul Gătăia și localitatea Șemlacul Mic, unde nivelul apei depășește 1,5 metri adâncime.

”Mai exact, până la ora 17.00 au fost evacuate 150 case din orașul Gătaia și transportate spre Căminul Cultural Gătaia 465 persoane și aproximativ 150 animale de casă. O casă s-a prăbușit, fiind complet distrusă. Pe o suprafață de aproximativ 4 km, pompierii militari intervin cu motopompe pentru evacuarea apei. In paralel, pompierii și jandarmii acționează pentru protejarea cu saci de nisip a locuințelor neafectate. Polițiștii de frontieră asigură paza imobilelor evacuate, iar polițiștii de la secțiile din zonă asigură ordinea publciă. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gătaia acționează cu 25 voluntari, un tractor cu remorcă pentru evacuarea cetățenilor, o volă și un buldoexcavator. Localitatea Șemlacul Mic a fost evacuată, după ce nivelul apei a determinat izolarea completă a zonei și prăbușirea unei case. Din fericire nu au fost victime, însă la nivelul acestei localități există persoane vârstnice care refuză să își părăsească locuințele, în ciuda pericolului iminent. Comuna Jamu Mare, cu localitățile Ferendia, Lățunași și Clopodia sunt în continuare afectate de apă, pompierii militari alături jandarmi acționând pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate. În această zonă nu a fost necesară evacuarea populației. În zona Șipet – Folea s-au înregistrat mai multe solicitări pentru evacuarea apei din locuințele cetățenilor”, ne-a declarat Sindia Vlaia, purtător de cuvânt al ISU Banat.

"În condițiile precipitațiilor căzute, o atenție deosebită va trebui să acordăm în patru județe, Caraș Severin, Timiș, Mehedinți și Dolj. La Gătaia avem cotă de pericol, stația este chiar în localitate și am redus cota de pericol pentru a putea viteză de reacție, pe Moravița avem cotă de pericol, cu 10 cm peste, dar este zonă îndiguită", au declarat, în cadrul Comandamentului de urgență de la Guvern, reprezentanții Institutului de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro